FAO: Savaşlar ve Felaketler, Çocuk İşçileri Artırıyor

FAO: Savaşlar ve Felaketler, Çocuk İşçileri Artırıyor

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından hazırlanan yeni bir kılavuz, çocuk işçiliği sorununun çatışma ve felaket dönemlerinde tarım, gıda güvenliği ve beslenme programlarıyla birlikte ele alınması gerektiğini vurguladı.

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle dün açıklanan kılavuz, kalkınma uzmanları, politika yapıcılar ve sivil toplum gruplarının nasıl rehberlik edeceğine odaklanıyor.

Dünya çapında yaklaşık 100 milyon çocuk ve genç insan her sene felaketlerden etkileniyor ve 230 milyon insan silahlı çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşıyor. Bir kriz ortaya çıkınca, bir ailenin çocuklarına yeterli gıda, eğitim ve koruma sağlama imkânı ciddi şekilde zarar görüyor. Bu durum borçları sebebiyle çocukların esir alınması gibi en kötü seçenekler de dahil olmak üzere çocuk işçiliğinin vahamet ve yaygınlığında artış ile neticelenebiliyor.

FAO Genel Direktör Yardımcısı Kostas Stamoulis "Tarım sektörü krizlerden önce, kriz esnasında ve sonrasında hayatları kurtarmak ve aile geçimine katkıda bulunmak, kırsal kesimdeki hane halklarını desteklemek, en kötü çeşitleri de dahil olmak üzere çocuk işçiliğine karşı uygun iş imkanı ve alternatifler sağlamak için büyük bir potansiyel barındırıyor," dedi.

"Sürüncemeli Krizlerde, Kırılgan ve İnsani Bağlamlarda Tarımda Çocuk İşçiliği" başlıklı 26 sayfalık rapor tarım, gıda güvenliği ve beslenme programlaması üzerine çalışan kalkınma uzmanları, politika yapıcılar ve sivil toplum gruplarını amaçlıyor.

Kılavuz programların gençlerin güvenli istihdam ve meslek eğitimi imkanlarına katkıda bulunmasını; ve faaliyetlerin savunmasız ailelerin istemeden de olsa çocuk işçiliğini cesaretlendirmelerinin önüne geçmeye hedeflediğini garanti altına almak için pratik adımları içeriyor. Örneğin, iş için nakit girişimi yetişkinlerin yüksek katılımını sağlayabilir ama bu durum aile çiftliğinde çocuklara kalan iş miktarını da etkileyebilir.

Felaketler, çocukları işe girmeye itebiliyor

Bir krizde ailelerinden ayrılan çocuklar yaşamak için hayatta kalmak için çalışmak ihtiyacı hissedebilir. Aileler çocuklarını okuldan alıp işe verebilir. Mahsulün az veya yetersiz olması ya da hiç olmaması çocukların ailelerine destek vermek için çalışma ihtimallerini arttırabilir. Çatışmalarda da ateşli silah ve mayın gibi fiziksel tehlikeler çocukların tarımda çalışmasını daha tehlikeli hale getirebilir. Çocuklar mülteci kamplarından tarımda çalışmaya veya şiddet ve suiistimal riski altında bulunacakları bölgelere su ve yakıt toplamaya gönderilebilir.

Çocukların tarıma katılımının hepsi çocuk işçiliği olarak tanımlanmıyor. Bir çok kırsal toplumda çocuklar evin etrafında işlerde yardım ediyor, hayvanlara bakıyorlar ve sebze-meyve topluyor. Kısa dönemli ve güvenli koşullarda hafif tarımsal işler çocukların gelecekte işlerine yarayacak değerli bilgiler ve kabiliyetler kazanmasına imkan tanıyor.

Ancak çatışma ve felaketler çocuklar yaşları için uygun olmayan işleri yapmaya itebiliyor. Bu işler de muhtemelen çocukların fiziksel ve zihinsel gelişmelerine zarar veriyor ve öğrenme imkanlarından onları mahrum bırakıyor. Kriz esnasında okulu bırakan ve sonrasında devam etmeyen çocuklar daha sonar büyük ihtimal fakir kalıyor.

Dünya çapında yaklaşık 168 milyon çocuk işçi olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 98 milyonu (yaklaşık yüzde 60'ı) tarımda çalışıyor. Bu işlerin çoğu erken yaşta başlıyor ve çocuklar çoğu zaman zirai ilaç, tehlikeli makineler, ağır yükler ve uzun saatler maruz kalıyor. Kanıtlar, tarımda çalışan çocuk ve ergenlerin yetişkinlere göre daha yüksek oranda yaralanma ve ölüm oranlarına sahip olduğunu gösteriyor.

Tarım sektörü fakir kırsal hane halklarının gıda güvenliği ve geçim kaynaklarını attırmak, kırsal halka şoklardan daha hızlı çıkmakta yardım etme ve çocukların okulu bırakıp işe girme gibi olumsuz etkileriyle mücadele için büyük bir potansiyel oluşturuyor.

FAO'nun geniş tecrübesine dayanan kılavuz tarımda çocuk işçiliğini düşürmeyi hedefliyor. Örneğin Nijer'de FAO genelde çocukların yaptığı işlerde tehlikeleri tespit etmek amacıyla üretici organizasyonlarıyla birlikte çalıştı ve zararları düşürmek için alternatif yollar getirdi.

fft22_mf1407239.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.