İran'ın dünyayı sarsan kararına tepkiler! Ve ABD harekete geçti
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bu sabah buraya gelirken İran'ın nükleer programını sürdürmeyi planladığını duydum.
İran'ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğiz. Bizi öldürecek olanlarla savaşmaya devam edeceğiz" dedi. İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Rusya ve Çin'den de İran'ın kararı sonrası açıklamalar geldi. ABD ise İran'a yeni yaptırım uygulama kararı aldı.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesine karşılık, "İran, nükleer anlaşma kapsamında gönüllü şekilde uyguladığı bazı taahhütleri yerine getirmemeyi çıkarlarına uygun görmüştür" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, ABD'nin yaptırımlarına karşılık 60 gün içinde İran'ın nükleer anlaşmadaki çıkarları korunmazsa zenginleştirilmiş uranyum seviyesini artıracaklarını açıkladı.
Bu açıklamalarla nükleer faaliyetlerine tekrar başlayacağını ilan eden Tahranyönetimine ilk tepki İsrail'den geldi.
İLK TEPKİ TEL AVİV YÖNETİMİNDEN
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bir anma töreninde gerçekleştirdiği konuşmada, "Bu sabah buraya gelirken İran'ın nükleer programını sürdürmeyi planladığını duydum. İran'ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceğiz. Bizi öldürecek olanlarla savaşmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD HAREKETE GEÇTİ
İran'ın nükleer faaliyetlerine yeniden başlama restinden sonra ABD, İran'a yönelik yeni yaptırımlar getireceğini açıkladı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Çok yakında İran'a yeni yaptırımlar uygulayacağız" denildi.
ÇİN
Çin'den yapılan açıklamada, ABD'nin İran'a uyguladığı tek taraflı yaptırımlara "kararlı bir şekilde karşı çıkıyoruz" denilirken, İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın "tam olarak" uygulanmasını istedi.
RUSYA
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington'un çekildiği nükleer anlaşmayla ilgili olarak, "İran nükleer anlaşmasıyla ilgili durum ABD'nin sorumsuzca tutumundan kaynaklanıyor" dedi.
Kremlin'den yapılan açıklamada ise, "Şu an ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin sonuçlarını görüyoruz" denildi.
İNGİLTERE
İngiltere ise, İran'ın nükleer anlaşma şartlarını askıya alınması ve faaliyete geçmesini "istenmeyen adım" olarak nitelendirdi.
ALMANYA
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamada, Tahran yönetimi herhangi bir agresif adım atmamaya davet edilirken, Berlin'in İran'la imzalanan nükleer anlaşmasını korumak istediği vurgulandı.
Açıklamada ayrıca, Almanya'nın taahhütlerine tam olarak bağlı kalacağı belirtildi.
FRANSA
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ABD'nin zorlu yaptırımlarına rağmen, İran'ı nükleer anlaşmada "canlı" tutmak istediklerini ancak Tahran'ı da olası olumsuz eylemler konusunda uyardıklarını söyledi.
İSPANYA
İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell gelişmeyi "kötü haber" olarak yorumlarken, "Neyse ki İranlılar sınırda bir cevap verdi ve anlaşmayı bozmadılar. Kesin bir kopuştan kaçınmalıyız" dedi.
İRAN'LA YAPILAN ANLAŞMADAN İLK ABD ÇEKİLMİŞTİ
İran'la 2015 yılında varılan nükleer anlaşma, Tahran'ın nükleer programına getirilen kısıtlamalar karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.
Washington yönetimi, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (Rusya, İngiltere, Fransa, ABD, Çin) ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.