Kredi ve Kredi Kartı Borçlarında Yapılandırma Fırsatı! 1 Kasım’da Yeni Dönem Başlıyor

Kredi ve Kredi Kartı Borçlarında Yapılandırma Fırsatı! 1 Kasım’da Yeni Dönem Başlıyor

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları için yapılandırma dönemi başlıyor. Kamu ve özel bankalar borçları 60 aya kadar taksitlendirecek, faiz oranları ise 24 Ekim’de açıklanacak. İşte detaylar…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı ortak kararla, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına yönelik yapılandırma uygulaması 1 Kasım’da başlıyor. Bu yeni düzenleme ile borçlarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlara 60 aya varan taksitlendirme imkanı sunulacak. Kamu bankalarının öncülük ettiği yapılandırma sürecine özel bankalar da dahil oluyor.

Kamu Bankaları Öncü Rol Üstlendi

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın öncülük ettiği yapılandırma çalışmaları, 1,5 milyar TL'lik borcun yeniden yapılandırılmasıyla başladı. Bu süreçte özel bankalardan İş Bankası ve Akbank da yapılandırma programına dahil olarak tüketicilere destek veriyor.

Borçlar 60 Aya Kadar Taksitlendirilebilecek

Yeni düzenleme ile bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcu olan vatandaşlar, 60 aya kadar taksitlendirme imkanı elde edecek. Özellikle asgari ödeme tutarını karşılamakta zorlanan kredi kartı sahipleri, borçlarını taksitlendirerek rahat bir ödeme planı oluşturabilecekler. Ayrıca, borç yapılandırma işlemi esnasında faiz oranları, borç miktarına göre belirlenecek.

24 Ekim’de Faiz Oranları Açıklanacak

Merkez Bankası, 24 Ekim 2024 tarihinde borçlara uygulanacak faiz oranlarını açıklayacak. Mevcut referans faiz oranı yüzde 3,11 seviyesinde bulunuyor. Borcun büyüklüğüne göre faiz oranları ise şöyle olacak:

  • 25 bin TL’nin altındaki borçlar: %3,50
  • 25 bin TL - 150 bin TL arası borçlar: %4,25
  • 150 bin TL’nin üzerindeki borçlar: %4,75

Yapılandırma sonrasında kredi kartı nakit çekimleri ve kullanımları için uygulanacak en yüksek faiz oranı ise %5 olarak belirlendi.

Başvuru İçin 1 Yıl Süre Tanındı

Yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşlar, ihtiyaç kredisi borçlarında 30 günü aşan gecikmelerde başvuru yapabilecekler. Başvurular için tanınan süre 1 yıl olacak. Böylece borçlu vatandaşlar, zaman kaybetmeden bankalara başvurarak yapılandırma avantajlarından faydalanabilecekler.

Yapılandırma Şartları Nelerdir?

BDDK’nın açıkladığı yapılandırma koşullarına göre, borcunu yapılandıran vatandaşlar, taksitlendirme sürecinde önemli kolaylıklar elde edecek:

  • Taksitlendirme Süresi: Borçlar 60 aya kadar taksitlendirilebilecek.
  • Ödeme Koşulları: Yapılandırılan borçların yarısı ödenene kadar aylık taksitler artırılamayacak.
  • Asgari Ödeme Zorunluluğu: Kredi kartlarında dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenlerin borçları, yapılandırma kapsamında esnek ödeme planlarına dahil edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.