2024'te Kira Kontratı Hazırlama Rehberi: Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

2024'te Kira Kontratı Hazırlama Rehberi: Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar

Ev sahibi ve kiracı tartışmaları hız kesmeden devam ederken, birçok kişi kira kontratı hazırlarken nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda araştırmalar yapıyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte dikkat edilmesi gerekenler...

Son iki yıldır mülk sahibi-kiracı tartışmaları hiç olmadığı kadar arttı. Bunun en büyük sebebi, kiralara getirilen %25 oranındaki zam sınırıydı. Kiralardaki zam sınırı kaldırıldı fakat tartışmalar dinmedi. Bu noktada, anlaşmazlıkları en aza indirmek amacıyla kira sözleşmesinin doğru şekilde hazırlanması büyük önem taşıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kira Sözleşmesinin Yazılı Olması

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kira kontratının sözlü değil yazılı olarak hazırlanması gerektiğini belirtiyor. Kira dönemi ve tarihinin net bir şekilde belirtilmesi, evin durumu ve demirbaşların da yazılması gerektiğini vurguluyor. Bu maddelerin kira sözleşmesinde yer alması, olası kiracı-konut sahibi tartışmalarının önüne geçmek için oldukça önemli.

Temel Hizmetler ve Sorumluluklar

Kiraz, kira sözleşmesinin yazılı olması durumunda, kiracının temel hizmetleri (doğal gaz, elektrik, su) kendi üzerine alabileceğini ve yıllık artışları kanuni şekilde yaparak temel sorumluluklarını yerine getirebileceğini belirtiyor.

Kira Dönemi ve Tarihlerinin Belirlenmesi

Kira sözleşmelerinde kira dönemi ve tarihlerinin belirlenmiş olmasının önemine dikkat çeken Kiraz, hangi dönemler içinde kiralandığı, ne kadar süre için kiralandığı ve kira ödeme döneminin ne olduğunun yazılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, kira sözleşmelerinde imzayı kimin atacağı meselesinin de önemli olduğunu belirtiyor. Aile konutu şeklinde kiralanıyorsa, eşlerden herhangi birisinin imzalaması yeterli oluyor.

Yıllık Zam Oranı

İmzalanacak kira sözleşmesinde, yıllık zam oranının net bir biçimde belirtilmesi gerektiğini ifade eden Kiraz, zam oranının keyfi şekilde belirlenemeyeceğini vurguluyor. Türk hukukunda, TÜFE'nin on iki aylık ortalamasını geçecek bir sözleşme yapılamayacağını belirtiyor.

Depozito Bedeli

Sözleşmede depozito bedelinin de yer alması gerektiğini belirten Kiraz, depozitonun en fazla üç ay olabileceğini ve ay olarak istenebileceğini söylüyor. Ayrıca, tahliye taahhüdünün geçerli olduğunu ve kefil istenebileceğini belirtiyor. Kiraz, mal sahiplerine kefaret önerisinde bulunuyor ve kira borcunu elden veren kiracıların mutlaka makbuzla ödeme belgesi alarak ispat etmelerini öneriyor.

Kira kontratının doğru ve eksiksiz hazırlanması, hem kiracı hem de mülk sahibi için büyük önem taşıyor. Yazılı olarak hazırlanan ve gerekli tüm maddeleri içeren bir kira sözleşmesi, olası anlaşmazlıkların önüne geçmek için en etkili yol. 2024'te kira kontratı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bu detayları göz önünde bulundurarak, sorunsuz bir kiralama süreci yaşayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.