Araç Satışında Mahkemeden Emsal Karar! Bunu Yapan Yandı

Araç Satışında Mahkemeden Emsal Karar! Bunu Yapan Yandı

Araç satışında “banka havuzu” bahanesiyle ödeme yapmadan aracı üzerine geçiren alıcı hakkında verilen hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı. Karar, benzer dolandırıcılık olaylarında emsal teşkil edecek.

Dolandırıcılığa Karşı Emsal Karar: “Banka Havuzunda Bekliyor” Yalanı Tutmadı
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, araç satışında ödeme yapılmadan gerçekleştirilen bir devir işlemiyle ilgili dikkat çeken bir karara imza attı. İstanbul’da yaşanan olayda, aracını internet üzerinden satılığa çıkaran bir vatandaş, alıcı tarafından “para banka havuzunda bekliyor” yalanıyla kandırıldı. Aracını devreden ancak parasını alamayan satıcının şikayeti sonrası açılan davada verilen hapis cezası, Yargıtay tarafından da onaylandı.

Sahte Ödeme Bildirimiyle Araç Sahibi Kandırıldı
Olay 2015 yılında İstanbul’da meydana geldi. İnternet üzerinden aracını satılığa çıkaran bir vatandaş, 140 bin TL karşılığında bir alıcıyla anlaşmaya vardı. Satış için noterde buluşan taraflar arasında yapılan işlem öncesi, alıcı, parayı banka havalesiyle göndereceğini belirtti. Satıcı, paranın hesaba geçmediğini söyleyince alıcı, parayı gönderdiğini ancak banka havuzunda beklediğini söyleyerek satıcıyı oyaladı. Satıcının güvenip aracı devretmesiyle dolandırıcılık planı başarıya ulaştı.

Aracı Devir Aldıktan Sonra Başkasına Devretti
Noter işlemleri tamamlandıktan sonra alıcı, satıcıyı evine bıraktı ve kısa sürede paranın hesaba geçeceğini ifade etti. Ancak aradan geçen sürede ödeme gerçekleşmedi. Dahası, alıcı bir gün sonra aracı başka birine satmış gibi göstererek üzerine aldığı aracı devretti. Satıcının parayı alamaması üzerine konuyu yargıya taşımasıyla süreç başladı.

Yerel Mahkemeden Beraat, Üst Mahkemeden Cezaya Dönüş
İlk derece mahkemesi, delil yetersizliği nedeniyle sanığın beraatine karar verdi. Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 34. Ceza Dairesi, sanığın dolandırıcılık kastıyla hareket ettiğine hükmetti. Sanık, 1 yıl 6 ay hapis ve 4 bin TL adli para cezasına çarptırıldı. Yargıtay 11. Ceza Dairesi de yapılan temyiz başvurusunu reddederek kararı onadı.

Yargıtay’dan Dolandırıcılara Net Mesaj: Hukuk Güvence Altında
Yargıtay kararında, satış işleminin “para hesaba geçmeden yapılmasının aldatma amacı taşıdığı” değerlendirmesi yapıldı. Oy birliği ile alınan karar, benzer durumlarda dolandırıcılığa maruz kalan vatandaşlar için hukuk yolunun açık olduğunu gösteriyor.

Uzmanlardan Uyarı: Para Hesaba Geçmeden Satış Yapmayın!
Uzmanlar, araç alım-satım işlemlerinde ödeme işlemi tamamlanmadan noter işlemi yapılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. “Banka havuzu” gibi mazeretlerle aldatma yöntemlerinin arttığına dikkat çeken hukukçular, mağduriyet yaşanmaması için satış öncesi para transferinin mutlaka teyit edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.