Bu Meslekleri Yapanlar Erken Emekli Olabilecekler! İşte O Mesleklerin Tam Listesi

Bu Meslekleri Yapanlar Erken Emekli Olabilecekler! İşte O Mesleklerin Tam Listesi

Çalışanların erken emekli olabilmelerini sağlayacak açıklama geldi. Nasıl erken emekli olunur? Erken emekli olan meslekler hangileri? Erken emeklilik işte detaylar. haberimizde...

SGK bu meslek grubunda olanlara erken emeklilik hakkı tanıdı.

Belirli bir yaşa gelen her insanın hayali emekli olmak. Emekli olunabilmesi için devletin istemiş olduğu kriterleri yeri getiriyor olmak gerekiyor. Yaş kriteri, prim gün sayısı gibi bazı koşuları yerine getiren vatandaşlar emekli olmaya hak kazanıyor.

Emekli olmak isteyenlerin de en çok istedikleri şey erken emekli olabilmek. Bu kapsamda çalışanların erken emekli olabilmelerini sağlayacak bazı durumlar bulunuyor. Nasıl erken emekli olunur? Erken emekli olan meslekler hangileri? Erken emeklilikten kimler yararlanabilir? Detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz...

Emeklilik Yaşı Kaç?

Emeklilik yaş kriteri bazı durumlarda değişkenlik gösterebiliyor. Bu kapsamda 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı bazı istisnalar dışında kadınlarda 58 olarak belirlenirken, erkeklerde 60 yaş olarak kaydedildi. Bununla birlikte emeklilik, bulunulan statü, sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaşa göre değişiklik gösterebiliyor. 

Bazı meslekler de ise erken emekli olma durumu söz konusu. Peki hangi mesleklerde erken emekli olunuyor.

İlave Hizmetten Sayılıyor

Bazı meslek dallarında çalışanlara fiili hizmet zammı uygulanarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmetten sayılıyor. Bunun dışında belirli bir kısmı da emeklilik yaş hadlerinden düşülerek erken emekli olunmasını sağlıyor. 

Bu İşler Erken Emekli Yapıyor

Bu kapsamda, kurşun ve arsenik işleri, yangın söndürme işlerinde çalışanlar, cam fabrika ve atölyeleri, cıva üretimi işleri sanayii, çimento fabrikaları, kok fabrikalarıyla termik santraller, alüminyum fabrikaları, demir ve çelik fabrikaları, döküm fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, yeraltı işleri, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler yer alıyor.

Fiili Hizmet Süresi Zammı

Ayrıca müfettişlerin teftiş ettikleri yerlerin çalışma yer ve koşulları her zaman iyi koşullar altında olmayabiliyor. Görevleri gereği maden ocaklarında, tünellerde çalışabiliyor. 5510 sayılı Kanuna göre, yer altında çalışanlar için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Bunun yanı sıra, yer altında maden ocakları gibi yerlerde çalışan işçilerin çalışma koşullarını teftiş eden ve denetleyen iş müfettişlerine fiili hizmet süresi zammı uygulanmıyor.

Erken Emekli Yapan Meslekler

Güneş Gazetesi'nden Arif Temer'in haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışanlar, emniyet ve polis mesleğinde çalışanlar, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda çalışanlar, Basın Kartı Yönetmeliğine göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunda basın kartı sahibi olmak suretiyle haber hizmetinde fiilen çalışanlar, fiili hizmet zammı uygulanarak çalıştıkları sürenin belirli bir oranı ilave hizmetten sayılıyor. Ayrıca cezaevlerinde çalışan görevliler de bu kapsamdan yararlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.