Bu Şirketler Çalışanlarına Yılbaşında Yüksek Zam Yapacak! Araştırma Raporu Yayınlandı...
Bazı şirketler, çalışanlarının enflasyondan etkilenmesini istemiyor ve bu nedenle yüksek zam yapıyor. İşte araştırma raporunda yer alan şirketler ve çalışan maaş zammı oranları...
Mercer'ın yaptığı bir araştırmaya göre, 2024 yılında şirketlerin çalışanlarına ortalama yüzde 50 oranında zam yapması bekleniyor. Bu artışın en fazla hissedildiği sektör, yüzde 71 ile sigorta sektörü olacak. Şirketlerin büyük bir kısmı, yani yüzde 59’u, yıllık olarak tek bir zam yapmayı planlarken, yüzde 33’ü iki kez, ve yüzde 8’i ise üç veya daha fazla zam yapmayı hedefliyor.
2022'nin son çeyreğinden 2023'ün Eylül ayına kadar olan dönemde en yüksek maaş artışı yaşanan sektörler sırasıyla; lojistik (%115), perakende (%114) ve enerji (%108) oldu. Bu dönemde en fazla ücret artışı yaşanan iş alanları ise tedarik zinciri, üretim ve mühendislik olarak sıralanıyor. Özellikle firmalar, yeni mezunları işe alırken, yapay zeka ve teknoloji odaklı roller için daha fazla bütçe ayırıyorlar.
Türkiye'de ücretlerin en yüksek olduğu bölge İstanbul olarak göze çarpıyor. Ancak, İstanbul ile İzmir ve Ankara arasındaki maaş farkı her geçen yıl azalmakta. Yeni mezunlar ile genel müdürler arasındaki maaş farkı da daralmakta; geçen sene 14 kat olan bu fark, bu sene 13 kata düşmüş durumda.
Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz Kariyer Bölge Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil'e göre, Türkiye'de özellikle pandemi sonrası ekonomik dalgalanmalar ve yüksek enflasyon çalışanların maaş beklentilerini artırdı. 2024 yılında şirketlerin çalışanlarına yapması beklenen toplam ücret oranı artışının yüzde 50 olarak belirlendiği belirtiliyor. Ayrıca, enflasyon ve asgari ücret artışlarının yeni mezun maaşlarını yukarı çekerken, üst düzey rollerde benzer seviyede artışlar yapılmadığı gözlemleniyor. Bu durum, yeni mezunlar ile üst düzey yöneticiler arasındaki maaş farkının daralmasına yol açıyor.
Bu bilgiler, Türkiye'deki iş ve maaş piyasasının dinamiklerini yansıtmakta ve şirketlerin çalışanlarına yönelik maaş politikalarındaki değişimleri göstermektedir. Özellikle yeni mezunlar ve teknoloji odaklı sektörlerdeki maaş artışları dikkat çekici. Ayrıca, bölgesel maaş farklılıklarının azalması ve üst düzey yönetici ile yeni mezun arasındaki maaş farkının daralması, iş piyasasındaki yeni trendleri işaret ediyor. Bu durum, şirketlerin maaş politikalarını gözden geçirmeleri ve rekabetçi kalmak için yenilikçi stratejiler benimsemeleri gerektiğini gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.