Copernicus'a Göre 2024 Yılı Sıcaklık Rekoru Kırdı

Copernicus'a Göre 2024 Yılı Sıcaklık Rekoru Kırdı

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus uydu gözlem sistemiyle birlikte 2024 Yaz sıcağına ilişkin çarpıcı veriler paylaşıldı.

Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu gözlem sistemi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yılki yaz ayları dünya genelinde sıcaklık rekorlarını kırdı.

Ağustos 2024, 1991-2020 yılları arasındaki ortalama sıcaklığın 0,71 derece üzerine çıkarak tarihin en sıcak Ağustos ayı olarak kayıtlara geçti. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan yaz dönemi ise dünya genelinde 1991-2020 ortalamasını 0,69 derece aşarak bir önceki yılın rekorunu da geride bıraktı. Bu durum, 2024 yılının kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimalini güçlendirdi.

Avrupa kıtasında da benzer bir sıcaklık artışı gözlemlendi. 2024 yazı, Avrupa için 1991-2020 ortalamasının 1,54 derece üzerine çıkarak kıtanın en sıcak yazı olarak tarihe geçti. Bu sıcaklık artışı, özellikle Avrupa'nın güney ve doğu bölgelerinde belirgin şekilde hissedildi. Ancak İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda, Portekiz'in batı kıyıları ve Norveç'in güneyi gibi bazı bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın altında seyretti.

Avrupa dışında da sıcaklık rekorları kırıldı. Antarktika'nın doğusu, Texas, Meksika, Kanada, Afrika'nın kuzeydoğusu, İran, Çin, Japonya ve Avustralya gibi birçok bölgede sıcaklıklar ortalama değerlerin üzerinde seyretti. Öte yandan, Rusya'nın doğusu, Alaska, ABD'nin doğusu, Güney Amerika'nın güneyi, Pakistan ve Sahel bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.

Yağış miktarında da önemli farklılıklar gözlemlendi. Avrupa'nın batısı ve kuzeyi bu yaz ortalamadan daha fazla yağış alırken, Akdeniz bölgesinin büyük bir kısmı ve Avrupa'nın doğusu kuraklık yaşadı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, bu durumun iklim değişikliğinin etkilerinin somut bir göstergesi olduğunu ve sera gazı emisyonlarının azaltılması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Burgess, eğer bu konuda ciddi adımlar atılmazsa, gelecekte daha sık ve daha şiddetli sıcak hava dalgalarıyla karşı karşıya kalabileceğimizi belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.