Gündem Son anketten çarpıcı sonuçlar! Yüzde 50,8 ile ilk sırada yer aldı
İstanbul Ekonomi Araştırma, Türkiye'de seçmen davranışlarını etkileyen faktörleri araştırdı. Araştırma sonucuna göre halk, vatandaşlık görevini yerine getirmek için oy kullanıyor.
Seçimlere katılım oranlarında Türkiye, dünyada ön sıralarda yer almaya devam ediyor. 2019 İngiltere genel seçimlerinde katılım oranı %67,3, 2016 ABD başkanlık seçimlerinde ise katılım oranı %55,7 seviyesinde kaldı. İsviçre, 2019 seçimlerindeki %45,1’lik katılım oranıyla en düşük katılıma sahip ülkeler arasında girerken Belçika 2019 federal seçimlerinde %88,4’lük katılım oranıyla diğer ülkelerden pozitif ayrıştı. Türkiye ise 2018 genel seçimlerinde %88,2, 2019 yerel seçimlerinde ise %84,4 oranlarıyla seçmen katılımında Belçika haricindeki tüm Avrupa Birliği ülkelerini geride bıraktı.
İstanbul Ekonomi Araştırma, ülkeler arasında seçimlere katılım oranlarında böylesi büyük farklılıklar görülürken Türkiye’de seçmen davranışını etkileyen faktörleri araştırdı.
Araştırma iki başlık çerçevesinde gerçekleştirildi. Bunlardan ilki seçmenin sandığa gitme sebebi, ikincisi ise seçmenin oy verdiği partiyi seçerken neleri dikkate aldığı oldu. Katılımcıların yarısı oy kullanma sebepleri arasında en önemlisinin vatandaşlık görevini yerine getirmek olduğunu ifade etti. Ardından %16,9’la görüşlerinin sandıkta temsil edilmesi ve %16,1’le partisini desteklemek için oy verdiğini ifade edenler geldi. Koşullardan bağımsız olarak oy kullanmayı tercih etmediğini belirtenlerin oranı ise %1,8 seviyesinde kaldı. Bu durumda, geçmiş seçimlerde seçmenin yaklaşık olarak %10’u oy vermek istedi ancak koşulları dolayısıyla veremedi. Rakip parti kazanmasın diye oy verdiğini ifade edenlerin ise 35 yaş altı katılımcılar arasında en yüksek oranda bulunması dikkat çekti.
Araştırmanın ikinci bölümünde katılımcılardan verilen ifadelerin oy verdikleri partiyi belirlemelerinde ne kadar etkili olduğunu 1 ile 5 arasında puanlamaları istendi. 4,38 ile partinin genel başkanının en yüksek etkiye sahip olduğu görüldü. Bu sonuç, Türkiye’de kurumlardan ziyade kişiler siyasetinin ön planda yer almasını açıklar nitelikte. Parti seçmenleri özelinde ise %72,2’lik “çok önemlidir” yanıtıyla AK Partililerin genel başkana diğer parti seçmenlerinden daha yüksek önem atfettiği görüldü. CHP seçmeni ise, parti belediye başkanlarını hizmetleri seçeneğine oy verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.