MHP’DEN ADANA’YA İSTİKLAL MADALYASI TEKLİFİ

MHP’DEN ADANA’YA İSTİKLAL MADALYASI TEKLİFİ

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, milli mücadeleye ilham kaynağı olan ve ilk milli mücadele zaferinin kazanıldığı Adana’ya “İstiklal Madalyası” verilmesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Muharrem Varlı, milli mücadeleye ilham kaynağı olan ve ilk milli mücadele zaferinin kazanıldığı Adana’ya “İstiklal Madalyası” verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

MHP’Lİ VARLI HAZIRLADI

MHP’li Varlı tarafından hazırlanan kanun teklifinin gerekçesinde; “Adana Milli Mücadelenin başladığı kenttir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te kurtuluş hissini uyandıran ilk memleket olması nedeniyle de Milli Mücadelede Adana özel bir yere sahiptir.” denildi.

ADANA’NIN İSTANBUL’A TEPKİSİ

Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı görevini 31 Ekim 1918’de Alman Liman von Sanders’ten devralan Mustafa Kemal’in Adana’da bulunduğu sırada durum değerlendirmesi yaptığı ve “Müttefikler için savaş bitmiş olabilir ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istikbalimizin savaşı ancak şimdi başlıyor” şeklindeki sözüne yer verilen kanun teklifinde, “İstanbul Hükümetinin 23 Kasım 1918 tarihinde ‘Adana ve yöresinin düşmana bırakılmasını istediği’, duyarlı Adana halkının ise buna tepki gösterdiği anlatıldı.

MİLLİ MÜCADELENİN İLK EMRİ ADANA’DAN

Teklifte “İşgal kuvvetlerinin İskenderun’a asker çıkarması üzerine Mustafa Kemal, zamanın hükümet ve başbakanına düşmana karşı ateş açılacağını telgrafla bildirmiştir. Adana’dan verilen bu emir, Türk Milli Mücadelesinin ilk emridir” bilgisine yer verildi.

MİLLİ MÜCADELENİN İLK ZAFERİ

Yine aynı kanun teklifinde önemli bir tespit de “Adana halkı tarafından yapılan direnişin ilk ve önemli sonuçlarından biri, 27 Mayıs 1920’de Fransız Orduları Komutanı Menil’in esir alınmasıdır. ‘Karboğazı olayı’ olarak bilinen bu sonuç, Kuvayı Milliye’nin ilk zaferidir” oldu.

KADIN, ÇOCUK DEMEDEN KATLETTİLER

Kanun teklifi şu ifadelerle devam etti:

“On binlerce Ermeni'nin katıldığı bu işgal sürecinde Adana'da binlerce masum Türk; kadın, çocuk, ihtiyar ayrımı gözetilmeden soykırımı andıran şekillerde katledilmiştir. Mücadele sonucunda, 1920 sonlarında Fransızları ağır yenilgiye uğratmayı başarmışlardır. Fransa ile TBMM Hükümeti arasında 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Antlaşması neticesinde, 5 Ocak 1922’de Fransızlar beraberlerinde getirdikleri Ermenilerle birlikte Çukurova Bölgesini tamamen boşaltmışlardır.”

HEPİMİZİN YÜREKTEN TEKLİFİDİR

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı’nın teklifi şu ifadelerle bitti: “Gazi Mustafa Kemal'in ‘Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur.’ sözlerine mazhar olan ve İbo Osman, Şeyh Cemil, Süleyman Cerdun gibi kahramanların önderliğinde Gaziantep, Kahramanmaraş gibi Kurtuluş Savaşı'nda destansı mücadeleler gösteren ve sömürgeci işgal kuvvetlerini kovan, millî mücadelemize büyük katkı sağlayan, istiklalimizi kazandıran, 22.4.1925 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde önergelerle talep edilen İstiklal Madalyası'nın Adana'mıza da bu çerçevede verilmesi, aziz şehit ve gazilerimizin torunları olarak hepimizin yürekten teklifidir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.