MHP'li Taşdoğan: Sts İle Coronavirüs Riski Taşıyan Bölgelere Gidenler Takip Edilebilir
MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Türkiye'de Seyahat Takip Sistemi kurulmasını istedi.
MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, coronavirüs nedeniyle ülkelerin sağlık sisteminin ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, Seyahat Takip Sistemi kurularak coronavirüs açısından riskli bölgelere gidenlerin takibe alınabileceğini söyledi. Taşdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması istemiyle Seyahat Takip Sistemi uygulamasının başlatılmasıyla ilgili TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.
CORONAVİRÜS NEDENİYLE ÜLKELERİN SAĞLIK SİSTEMİ SIKINTI YAŞADI
MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, ''Coronavirüsünün hızla yayılması, milyonlarca kişinin sağlığını tehdit etmesi ve ülkelerin sağlık hizmetleri sisteminin ayakta kalıp kalamayacağının tartışılmaya başlandığı bir dönemdeyiz. Hastalığın mevcut tedavisinin veya aşısının olmaması, solunum cihazlarının yetersizliği, küresel salgına karşı koymakta en büyük engellerden birileri olarak karşımıza çıkmakta. Koruyucu hekimliğin önemi bir kez daha ortaya çıktı. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" felsefemiz bir kez daha perçinlendi.'' dedi.
SEYAHAT TAKİP SİSTEMİ OLUŞTURULMALIDIR
MHP'li Taşdoğan, ''Tüm iş alanlarında uluslararası firmalarda çalışan yüz binlerce insanımız bulunmaktadır. Türkiye ofislerinde çalışan Türk ve yabancı menşeli işveren, yönetici, üst ve orta kademede "beyaz yakalılar" olarak adlandırılan kişiler işleri gereği çok sık yurt dışı seyahati yapmaktadırlar. Özel sektörde faaliyet gösteren, yurt dışıyla bağlantısı olan yabancı ve yerli menşeli tüm firmaların insan kaynakları ve bilgi işlem departmanlarının koordinasyonu ile yurt dışı ve yurt için seyahat takip sistemi oluşturulmalıdır. Seyahat edenlerin sağlık, lokasyon ve seyahat verilerinin sistem üzerinden kayıt ve takibi yapılmalıdır.'' dedi.
STS İLE CORONAVİRÜS RİSKİ TAŞIYAN BÖLGELERE GİDENLER TAKİP EDİLEBİLİR
MHP'li Taşdoğan, ''Yurt içi ve yurt dışı seyahat takip sistemi Sağlık Bakanlığı tarafından da kurulmalı ve firmaların kurmuş oldukları sistemler üzerinden veri aktarımı sağlanmalıdır. Sağlık Bakanlığına düzenli bilgilendirme yapılmalı ve veri girişi sağlanmalıdır. Böylelikle risk faktörü yüksek yerlere seyahat eden şahısların hangi ülkelere gittiği, ülkemize geri dönünce hangi illere seyahat ettiğini düzenli olarak izlenir. Özellikle bugün yaşadığımız Covid-19 salgını gibi durumların -Allah göstermesin- tekrarında diğer ülkelerden ülkemize taşınabilecek bulaşıcı hastalık risklerini bundan sonra kontrol etmek ve en aza indirmek üzere izlenmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Aynı seyahat takip sistemi, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt dışına seyahat eden kamu çalışanları, büyükelçilik ve konsolosluk çalışanları için de kurulmalı ve verileri Bakanlık tarafından kayıt altına alınmalıdır.'' dedi.
TÜRKİYE İLAÇ VE ÜRÜN TAKİBİNİ YAPAN İLK ÜLKEDİR
MHP'li Taşdoğan, ''Bugün Sağlık Bakanlığı tarafından hangi hastaneye ya da sağlık kuruluşuna giderseniz gidin "e-Nabız" denilen Sağlık Bakanlığının bilgi sistemine tüm kayıtlarınız aktarılmaktadır. Sağlık Bakanlığında toplanan veriler dâhilinde Bakanlık seyahat takip sistemi, uygulamadaki e-Nabız sistemiyle entegre hâle getirilerek kişilerin ve toplumun sağlığını olumsuz etkiyen ve olumsuz etkileme olasılığına sahip seyahat verileri kolaylıkla izlenebilir olabilir. Ülkemiz ilaç takip sistemi ve ürün takip sisteminin dünyadaki ilk uygulayıcısıdır. Ve 2010 yılından bu yana İTS'nin, 2017 yılından bu yana da Ürün Takip Sistemi'nin uygulanmasındaki büyük başarı birçok ülkeye de rol model olmuştur. Yani biz ülke olarak başarıyla ilaç ve medikal ürünleri takip edebilecek altyapıya sahibiz. Çok kolay bir arayüz yazılımıyla seyahat takip sistemini de kurup bulaşıcı hastalıklar bölgelerine giden veya gelen insanlarımızın sağlık durumunu ve kimlerle temasta bulunduğunu takip edebiliriz. Ayrıca seyahat eden kişiyi ve temas ettiği kişilerin sağlık durumlarını da hâlihazırda mevcut olan e-Nabız sistemi üzerinden takip ederek koruyucu tedbirleri erken alma, erken tedavi yaklaşımı gibi pandemik ve endemik durumlarda avantajlı duruma geçeriz.'' dedi.
STS KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR
MHP'li Taşdoğan, ''Bugünlerde de söylediklerimizin ne kadar anlamlı olduğunu düşünmenizi dilerim. Bu doğrultuda yurt dışı ve yurt içi seyahat takip sistemi uygulaması da kolaylıkla adapte edilebilecek ve koruyucu sağlık hizmeti uygulamalarına katkı sağlayabilecektir. Bu salgın hastalık sürecinde MHP olarak seçim beyannamelerimizde önemle bahsettiğimiz koruyucu hekimlik temelinde Bakanlık yetkililerimize samimiyetle ilettiğimiz birtakım görüş ve önerilerimizi dikkate aldıklarını gözlemledik. Koruyucu ve önleyici tedbirler açısından kıymetli bulduğumuz bu önerimizi de dikkate almalarını tavsiye ederiz. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli'nin dediği gibi elbette aklın, bilimin ve duanın gücüyle virüs salgınına direniyor, engel olmaya, önünü kesmeye çabalıyoruz. Kaldı ki mücadeleyi mutlaka kazanacağımıza inanıyoruz. Bu süreçte tavsiyelere uymak, telaşa kapılmamak, birbirimize güvenip inanmak yegâne çare ve çözümdür.'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.