Uzman İsim Uyardı! O İlimizde 7,2 Büyüklüğünde Deprem Olacak..

Uzman İsim Uyardı! O İlimizde 7,2 Büyüklüğünde Deprem Olacak..

Afyonkarahisar’da gece saatlerinde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgenin büyük bir depreme gebe olduğunu açıkladı. Ercan, özellikle jeotermal alanların fay hatlarının aktifliğine işaret ettiğini belirtti.

Afyonkarahisar’da 12 Ekim Cumartesi sabaha karşı 03:14’te 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'ın verdiği bilgilere göre sarsıntı, yerin 10,26 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Kısa süreli paniğe yol açan depremde, ilk belirlemelere göre herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

Deprem sonrası açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu depremin yalnızca bir öncül niteliği taşıyabileceğini ve daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini söyledi.

Ercan: "Afyon Bölgesi 7,2 Büyüklüğünde Depreme Gebe"

Prof. Dr. Ercan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar ve çevresindeki fay hatlarının büyük bir hareketlilik gösterdiğine dikkat çekti. Ercan, Simav Göçüntülü Kırığı ile Afyon-Akşehir fay hatlarının birleştiği bölgede 7,2 büyüklüğünde bir deprem olabileceği uyarısında bulundu.

Ercan’ın paylaşımında şu ifadeler yer aldı:
“AFYON-Sinanpaşa sarsım boğluğunda 03,14 deki M4,4 büyüklüğünde olan deprem önemlidir. Simav Göçüntülü Kırığı ile Afyon-Akşehir göçüntülerinin birleştiği yer M7,2’lik bir depreme gebedir. Kaplıcalar, kızık alanlar (jeotermal) kırıkların diriliğini gösterir. Sağlam yerde sağlam yapı.”

"Sağlam Yapılar Hayat Kurtarır"

Prof. Dr. Ercan, özellikle jeotermal kaynakların ve kaplıca alanlarının bulunduğu yerlerde fay hatlarının aktif olduğuna vurgu yaptı. Ercan, büyük depremlere karşı en etkili önlemin sağlam zemine inşa edilmiş, dayanıklı yapılar olduğunu hatırlattı.

Bölge halkına, olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmaları tavsiyesinde bulunan Ercan, yetkililerin de yapı denetimlerini sıkı tutarak önlemlerini artırması gerektiğini belirtti.

Fay Hatlarının Hareketliliği Endişe Yaratıyor

Uzmanlara göre, Afyonkarahisar ve çevresi aktif fay hatlarının bulunduğu bir bölge. Simav ve Afyon-Akşehir kırıklarının birleşim noktasındaki hareketlilik, deprem riskini artırıyor. Afyon’daki son deprem de bölgedeki sismik hareketliliğin habercisi olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.