Tiyatronun Duayen İsmi Genco Erkal 86 Yaşında Hayatını Kaybetti! Genco Erkal Kimdir, Hayatı

Tiyatronun Duayen İsmi Genco Erkal 86 Yaşında Hayatını Kaybetti! Genco Erkal Kimdir, Hayatı

Genco Erkal, yarım asırdan uzun süredir tiyatroya ve sanata hizmet etti. 86 yaşında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Genco Erkal, 1959 yılından bu yana emek verdiği tiyatroya bugün itibarıyla veda etti. 86 yaşında hayatını kaybeden Genco Erkal, kimdir?

Genco Erkal'ın sosyal medya hesabından gece saatlerinde şiir paylaşıldı. Daha sonra usta tiyatrocunun hayatını kaybettiği duyuruldu. Veda mesajı ise kendisini sevenleri gözyaşlarına boğdu.

Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın!
Sizi canımda
canımın içinde,
kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın
dostlarım benim
hoşça kalın...
Resimlerdeki kuşlar gibi
dizilip üstüne kumsalın,
mendil sallamayın bana.
İstemez... Tek hecesiz elveda.

gencoerkalvedamesaji.jpg

Genco Erkal Kimdir?

Genco Erkal, 28 Mart 1938'de İstanbul'da dünyaya geldi. Babası deniz subayı Reşat Bey, annesi moda tasarımcısı ve terzi Nebahat Erkal (Şerbetçi) idi. İlkokul eğitimini Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda yatılı olarak tamamladıktan sonra orta öğrenimini Robert Kolej'de sürdürdü. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamlayarak mezun oldu.

Genco Erkal, 1959 yılında Türkiye'nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı. 1969 yılında, Türkiye'de politik tiyatronun gelişiminde önemli bir rol oynayan ve bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. Dostlar Tiyatrosu, Erkal'ın sanatsal vizyonunu ve politik duruşunu sahneye taşıyan bir platform haline geldi.

1965 yılında Genco Erkal, Nikolay Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayarak Türkiye'de Batılı anlamda metne dayalı sahnelenen ilk tek kişilik oyun olarak sahneledi. Yıllar boyunca üç farklı yorumla sahnelediği bu eser, Erkal ile özdeşleşti. Onun tek kişilik oyunların ustası olarak tanınmasını sağladı. Aziz Nesin'den Haldun Taner'e, Nâzım Hikmet'ten Behiç Ak'a ve Yaşar Kemal'e kadar birçok önemli sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.