Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının yayımladığı bildiride, 1990'lı yıllarda Dağlık Karabağ ve çevresinde meydana gelen savaşın Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgali, ülke nüfusundan her dokuz kişiden birinin topraklarını terk etmesi ile sonuçlandığı hatırlatıldı ve yaşanan tüm gelişmelerden Ermenistan'ın sorumlu olduğu kaydedildi.
Azerbaycan'a karşı güç kullanımını ve topraklarının işgalinin uluslararası kamuoyu tarafından sert şekilde kınandığının hatırlatıldığı bildiride, BMGK'nin 1993'te aldığı dört kararla Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olarak onaylandığı, işgalcilerden de derhal bu bölgeleri kayıtsız şartsız boşaltmalarının istendiği ifade edildi.
Ermenistan'ın saldırılarının 1994'te elde edilen ateşkes rejimini sarstığının ve çatışmanın barış yoluyla çözüme darbe vurduğunun kaydedildiği bildiride şu ifadeler yer aldı:
"5 Nisan 2016'da elde edilen yeni ateşkese rağmen Ermenistan, Azerbaycan mevzileri ve sivil yerleşim birimlerine ağır silahlardan ateş açmaya devam ediyor. Ermenistan'ın Azerbaycanlı sivillere ve yerleşim birimlerine saldırıları ve Azerbaycan askerlerine karşı insanlık dışı tutumları, 1949 Cenevre Konvansiyonu, 1954 Hague Konvansiyonu, Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlıkdışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşme, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme, Çocuk Hakları Sözleşmesi ile İnsan Hakları ve Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesinin ciddi şekilde ihlal edilmesidir.
Azerbaycan, uluslararası toplumu, uluslararası hukuku kabaca ihlal ettiği için Ermenistan'ı kınamaya ve BMGK'nin ilgili kararlarını uygulanmasını Erivan'dan talep etmeye çağırıyor. Sorun sadece Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülebilir. Azerbaycan, sorunun siyasi yolla çözülmesi ve bölgede barış ve istikrarın sağlanması için çabalarını esirgemeyecek."
bengütürk