İngiltere Brexit Ve Terörün Gölgesinde Seçime Gidiyor

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da da yaklaşık 30 milyon seçmen yeni hükümeti belirlemek için oy kullanıyor.

Sandıklar yerel saat ile sabah 07.00 ile akşam 22.00 saatleri arasında açık olacak.

Normal seçim takvimine göre 2020 yılında olması gereken genel seçimler, Başbakan Theresa May'in çağrısıyla 18 Nisan'da Parlamento'da oylanarak 8 Haziran 2017 tarihine çekildi. Başbakan May, buna gerekçe olarak "İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış sürecinde güçlü bir hükümetin kurulmasının şart" olduğunu öne sürdü.

Mart ayında Brexit müzakerelerinin resmen başlamasıyla birlikte son üç ayda meydana gelen terör saldırıları ile yoğun bir gündem yaşayan İngiltere, tek başına iktidara gelebilecek, Brexit müzakerelerini kararlılıkla yürütebilecek, sağlam, istikrarlı ve güçlü bir hükümet arayışında.

Seçim kampanyanları Manchester ve Londra'da meydana gelen terör saldırıları yüzünden iki defa askıya alındı.

BBC'nin yaptığı ankette de Muhafazakar Parti ilk sırada

Seçim öncesinde yapılan kamu anketleri Başbakan May'in lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin yeniden tek başına iktidar olacak oy çoğunluğunu alacağını gösterirken, 50 yaş altındakilerin oy kullanması halinde muhalefetteki İşçi Partisi'nin seçimleri önde götüreceği varsayımları yapılıyor.

İngiltere Parlamentosu'nda halen Muhafazakar Parti'den 330, İşçi Partisi'nden 229, İskoçya Ulusal Partisi'nden 54, Liberal Demokratlardan 9, Galler'deki Plaid Cymru'dan 3 ve Yeşiller Partisi'nden de 1 milletvekili bulunuyor.

İngiltere Parlamentosu Avam Kamarası'ndaki toplam 650 sandalye için, İngiltere'den 553, İskoçya'dan 59, Galler'den 40 ve Kuzey İrlanda'dan da18 milletvekili seçilecek. Tek başına iktidara gelebilmek için ise partilerin en az 326 sandalyeyi garantilemeleri gerekiyor

Partiler neler vadediyor?

İki aydan az bir süre içinde genel seçimlere hazırlanan partiler seçim manifestolarını geçtiğimiz ay açıklamışlardı.

Muhafazakar Parti, 18 Mayıs'ta açıkladığı seçim manifestosunda hep birlikte, ileriye daha güçlü ve müreffeh bir Britanya hedeflediklerini vurgularken İşçi Partisi lideri jeremy Corbyn'in 16 Mayıs'ta açıkladığı parti manifestosunda en dikkat çeken sözü gelir vergilerini belli bir miktarın üzerinde kazananlar için yükseltmesi oldu.

Liberal Dmokratlar'dan "ikinci referandum" sözü

Liberal Demokratların lideri Tim Farron ise seçimleri kazanması halinde ikinci bir Avrupa Birliği referandumu sözü verdi

İskoçya Ulusal Partisi SNP'nin manifestosunda da yine, Brexit'in tamamlanmasının ardından İskoçya'nın bağımsızlığı için ikinci bir referandum vaad yer alıyor.

Geçtiğimiz genel seçimlerde sürpriz bir şekilde oylarını yükselten aşırı sağcı UKIP ise parti manifestosunda radikal İslam ile mücadele edeceği sözünü verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri