EYT'den Emekli Olamadıysanız Bu Formülleri Deneyin

EYT kapsamına girmeyen 2000, 2006 ve 2008 sigorta girişi olan SSK ve Bağ-Kur'lular için erken emeklilik geliyor.

Yeni emeklilik yöntemleri geliyor. EYT'den yararlanamayanlar için erken yaşta maaş alma düzenlemesi. 7 farklı formülle siz de SGK'dan erken emekli olabilirsiniz.

Değişen yasalarla birlikte emeklilik şartları ve uygulamaları da sürekli olarak güncelleniyor. Son olarak, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası ile milyonlarca sigortalı yaş şartı olmadan emekli oldu. Ancak, 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar bu fırsattan yararlanamadı ve yeni emeklilik yollarını arıyor.

Yeni Emeklilik Formülleri

8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar için emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak belirlenmiştir. Ayrıca 7 bin gün prim ödeme şartı da bulunuyor. Ancak bazı durumlarda bu şartları öne çekmek veya daha az primle emekli olmak mümkün. İşte yeni düzenlemeler ve erken emeklilik için 7 formül:

  1. Çocuklar Avantaj Sağlıyor Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahip. 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün (6 yıl) prim kazanılabiliyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne, 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Tek şart, çocukların sigorta girişinden önce doğmuş olması.

  2. Askerlik Süresi Avantajı Erkek çalışanlar, sigortalı olmadan önce yaptıkları askerlik sürelerini borçlanarak, emeklilik yaşını öne çekebilirler. Askerlik süresi kadar gün sigorta giriş tarihinden düşülerek, en az 1 yıl erken emeklilik imkanı sağlanabilir.

  3. 10 Yıl Primle Kısmi Emeklilik Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 gün prim şartını dolduranlar, yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olmak üzere emekli olabiliyor. Bu imkan, 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli olup, sonrasında prim 4500 gün ve yıl şartı 25 olarak belirlenmiştir.

  4. Malulen Emeklilik Çalışırken iş gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. Malulen emeklilik için en az 1800 gün prim yeterli oluyor.

  5. Vergi İndirimi ile Erken Emeklilik Engelli çalışanlar, en az yüzde 40 engellilik oranıyla vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan emekli olabiliyor. Bu durumda 15 yıl ve 3600 gün primle emeklilik mümkün oluyor. Giriş tarihlerine göre bu süre 18 yıl ve 4680 güne kadar çıkabiliyor.

  6. Yıpranma Payı ile Erken Emeklilik Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine eklenen günlerle emeklilik yaşını öne çekebilirler. Bu süreler, işin yıpratıcılığına göre değişmektedir.

  7. Engelli Çocuğu Olan Anneler Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan anneler, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenir. Bu süre, emeklilik yaşından da düşülerek erken emeklilik imkanı sağlar.

    Emeklilik tarihini belirleyen en önemli faktör, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihtir. Hem ödeyeceğiniz prim günü hem de yaş şartı bu tarihe göre belirlenir. Hangi kurumdan daha çok prim ödediğiniz de önemlidir. Eski adıyla SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı mensubu olmanız emeklilik tarihinizi etkiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri