SGK'dan Hem Erkek Hem Kadınlar İçin Dul Maaşı: 1800 Gün Prim Gerekiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hem erkek hem de kadınlara dul maaşı ödemesi yapıyor. Ancak, birçok kişi bu haktan haberdar olmadığı için başvuruda bulunmuyor. İşte başvuru şartları ve detaylar…

Çoğu kişi, dul maaşının sadece kadınlara yapıldığı yanılgısına kapılıyor. Oysa sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerde cinsiyet farkı gözetilmiyor. Bu nedenle, eşi vefat eden erkekler de dul maaşı alabiliyor. Erkekler, kendi emekli maaşlarıyla birlikte dul aylığı da alarak çift maaş imkânından yararlanabiliyorlar.

1800 GÜN PRİM ŞARTI

Dul maaşı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirmiş olması gerekiyor. SSK’lı (4A) olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi bulunması durumunda da dul maaşı bağlanabiliyor. Kişinin çalışıyor veya emekli olması, dul maaşının bağlanmasını etkilemiyor, ancak bazı kesintiler yapılabiliyor.

Başvuru Şartları ve Ödenek Detayları

Ne Kadar Dul Maaşı Alınabiliyor?

SSK VE BAĞKUR’LU İÇİN:
  • Erkek, SSK ve Bağkur kapsamında çalışıyorsa veya emekliyse ölen eşin aylığının %50’sini dul aylığı olarak alır.
  • Erkek sigortalı çalışmıyorsa ve Bağkur’lu değilse ölen eşinin aylığının %75’ini alır.
  • Erkek sigortalı çalışmıyorsa, emekli değilse ve eşinden aylık bağlanan çocuğu yoksa ölen eşinden %75 dul aylığı bağlanır.
EMEKLİ SANDIĞI İÇİN:
  • Ölen eş Emekli Sandığı’na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse, ölen eşinin aylığının %50’sini alır.
  • Erkek SSK ve Bağkur’luysa ve aylık bağlanan çocuk yoksa, ölen eşinden %75 oranında dul aylığı alır.
  • Aylık bağlanan bir çocuk varsa %60, birden fazla aylık bağlanan çocuk varsa %50 oranında dul aylığı alır.
  • Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.

Sağlık Yardımı ve Diğer Haklar

Bedava Sağlık Hizmeti

Kadın kocası üzerinden sağlık yardımı alabileceği gibi erkek de karısı üzerinden sağlık yardımı alabilir. İşsiz erkek, sigortalı çalışmadığı süre boyunca eşinin üstünden sağlık yardımından faydalanabilir. Bu hizmetten yararlanabilmek için genel sağlık sigortasına prim ödemesi gerekmez. Eş, Bağkur’lu olsa dahi devlet destekli sağlık hizmeti alınabilir.

Evlenmezse Maaş Devam Eder

  • Eşini kaybeden bir kişi, başka bir evlilik yapana ya da ölene kadar dul aylığı almaya devam eder.
  • Baba veya annesini kaybeden bir erkek, 18 yaşına kadar kesintisiz, öğrenciliği devam ederse 25 yaşına kadar yetim aylığı almaya hak kazanır.
  • Eğer erkek çocuğunun çalışmasına engel olacak bir malul durumu varsa, ömür boyu yetim aylığı alabilir.
  • Hiçbir geliri, mal varlığı bulunmayan ve sigortalının ölmeden önce bakmakla yükümlü olduğu 65 yaş üzeri anne ve babası, ölüm aylığı adı altında maaşa bağlanabilir.

Başvuru Süreci

Dul ve yetim aylığı alabilmek için resmi talepte bulunulması gerekiyor. Bunun için ölüm aylığı talep belgesinin il ve ilçelerde bulunan sigorta müdürlüklerine teslim edilmesi şart. Dul ve yetim aylığı ödemeleri, sigortalının ölüm tarihini izleyen ilk ay başında ödenmeye başlar. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin, gerekli belgeleri eksiksiz olarak hazırlayıp başvurularını yapmaları önemlidir.

SGK tarafından sağlanan bu destek, pek çok kişinin hayatını kolaylaştırabilir. Başvuru şartlarını karşılayan herkesin bu haktan yararlanması önemlidir

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri