Açıklama geldi! PTT'den 692 TL Para Ödemesi Yapılacak!

PTT'den 692 TL Para Ödemesi Yapılacak. Devlet, pandemi sürecinde vatandaşlarına destek olmaya devam ediyor. Kaymakamlıklar vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik bazı destekler sağlıyorlar.

Başvuru yapılması ve gerekli koşulların sağlanması halinde ödenen bu yardımlar vatandaşların içinde bulundukları zor durumlarda rahat nefes almaları adına yapılıyor. Peki kaymakamlık yardımları nedir? Kaymakamlık yardımlarına nereden başvuru yapılır? Kimler kaymakamlık yardımı için başvuruda bulunabilirler? Kaymakamlıklardan yardım almak isteyen vatandaşların sağlamaları gereken koşullar ve diğer tüm işlemler haberimizde.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Gerekli şartları taşıyan kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira parası alabilmektedir. Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ' na yapılmaktadır.

KİRA YARDIMI YAPAN KURULUŞLAR

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması amacı ile pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı verilmektedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler
Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
Belediyeler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL' ye varan kira yardımları yapılmaktadır.)
Sivil Toplum Kuruluşları
Özel Vakıflar ve dernekler

MADDİ GÜVENCESİ OLMAYAN AİLELERE MÜJDE!

Çocuğu anaokulu, ilköğretim, lise veya üniversitede öğrenim gören, ihtiyaç sahibi ailelere devletten destek gecikmedi. Devlet birçok sorun ile karşılaştığımız bu dönemde sosyal devlet anlayışı ile birçok yardımda bulunuyor. İşsizlere, durumu olmayan kiracılara ve daha bunun gibi kategorize edilmiş birçok grup için yapılan dayanışmaların ardından eğitim alanı için de bir destek başlatıldı. Maddi sorunlar çocukları etkilemesin ve çocuklar rahatça okullarına devam edebilsinler diye devlet 500 ile 800 TL arası destek paketleri oluşturdu. Bu yardımlar; anaokuluna giden çocuklar için 500 TL, ilköğretim öğrencileri için 750 TL, liseye gidenler için 800 TL ve üniversite öğrencileri için de 900 TL bandında. Maddi güvencesi olmayan ve çocuk okutan aileler bu yardımdan yararlanabilecekler. Ayrıca, bu yardımdan okul ve bulunulan şehir gözetmeksizin herkes yararlanabilir.

EV TAMİR DESTEĞİ

Özellikle evde oturamayacak kadar hasar var ve tadilat, tamirat gerekli ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla ihtiyaca göre 15, 20 ve 25.000 TL'ye kadar destek verilmektedir. Bireyler aynı şekilde T.C. kimlik numarası ve dilekçe ile vakıflara başvuru yapmalıdır.

İlgili yardımlara başvurudan sonra dönüş yapılmadığı durumda konuyla ilgili olarak ikamet ettiğiniz Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet etmek mümkündür.

ÇALIŞMAYANLARA YAPILAN YARDIMLAR

Çalışmayan, işi olmayan, geliri olmayan veya ihtiyacı bulunan vatandaşlara yapılan yardımlardır. Bu yardımları alabilmek için mevzuatta yer alan tüm ihtiyaç koşullarının oluşması ve yazılı başvuru yapılması gerekir. İşte vatandaşların alabilecekleri o yardım ödemeleri.

* Gıda Yardımı, Para Yardımı, Çocuk yardımı, Eşi cezaevine giren kadınlar için sağlanan sosyal yardımlar, Bebek maması ve bez yardımı, Muhtaçlık maaşları, Sosyal destek yardımları, Tıbbi malzeme desteği, Yatalak hasta bezi yardımları, Evde bakım parası ödemeleri, Şartlı sağlık destekleri, Engelli raporu sahiplerine maaş yardımı, Kira yardımı, Yakacak yardımıEğitim/öğretim yardımı, Bayramlık ve gıda yardımı, Gıda desteği, Kıyafet desteği, 65 yaş üstü maaşlar,

ÇALIŞANLARA DESTEK ÖDEMESİ

Bu destek ödemelerin kişinin hak sahibi olması önemli nokta. Ayrıca ödemeleri alabilemk için de ayrı ayrı şartların tamamının sağlanması gerekiyor. Bu kapsamda yapılan ödemeler ise şunlar;

* Doğum yardım parası, Şartlı gebelik için maddi yardımlar, Dul kadınlara destek yardımları, Proje geliştirme desteği, Afet yardımları.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK? BAŞVURU ADRESLERİ

Başvurularınızı ilçe kaymakamlıklarından yapacaksınız. Kendi ilçenizde bulunan kaymakamlıklara yada kaymakamlık bünyesinde olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek başvurularınızı doğrudan yapabilirsiniz.

Devlet tarafından maddi durumu yetersiz olan vatandaşlara çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Yapılan sosyal yardımlardan biri, yaşlılık aylığı. 65 yaşını doldurmuş ve güvencesi olmayan vatandaşlar 692 TL tutarında maaş ödemesi yapılıyordu. Ancak Temmuz ayında gelen zamla birlikte ödemelere zam yapıldı ve 711,50 TL'ye yükseldi.

65 yaş aylığından yararlanmak isteyen vatandaşlar, aylık alma şartlarını merak etmektedir. 65 yaş aylığından yararlanmak için şu şartları taşımak gerekiyor:

  • 65 yaşın doldurulması
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması
  • Kişinin, sosyal güvencesinin bulunmaması
  • Nafaka almaması
  • Gelirinin olmaması
  • Sağlık sigortasının olmaması
  • Sosyal Hizmetler Kanunu'na göre harçlık almaması
  • Hane halkının ortalama geliri tutarı, net asgari ücretin (2019 yılı için 673,63 TL) üçte birinde fazla olmaması.

BAŞVURULAR NASIL YAPILIR?

Yukarıda belirtilen şartları taşıyan vatandaşlar, bulundukları il ya da ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına nüfus cüzdanları ile başvuruda bulunabilirler. Kurumdan verilen başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra görevlilere verilmesi halinde, başvuru işlemleri tamamlanmış olur.

Nereden alabilirsiniz?

Ödemeler düzenli olarak PTT aracılığıyla yapılıyor. Devletten düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahipleri, PTT'ye geçerli kimlik belgesi ve mesken elektrik faturası ibraz ederek söz konusu yardımdan faydalanıyor. Elektrik tüketim desteğinden yararlanacak hak sahibinin Türk vatandaşı olması şartı aranıyor.

Ne kadar ödeniyor?

Destek miktarı, evde yaşayan kişi sayısına göre değişiyor.

Buna göre;

1-2 kişilik hanelere aylık 75 kilovatsaat (53.27 TL).

3 kişilik hanelere aylık 100 kilovatsaat (71.02 TL).

4 kişilik hanelere aylık 125 kilovatsaat (88.78 TL).

5 ve daha fazla kişilik haneye aylık 150 kilovatsaat (106.53 TL).

Hangi şartlar var?

Hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması gerekiyor. 2020 itibarıyla bu tutar 701 lira. Dört kişilik ailede gelir 2.804 liranın altındaysa, bu haktan yararlanabilir. Başvurular ilçelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yapılıyor. Sosyal yardım alanlar da bu haktan yararlanıyor.

1 - AİLE YARDIMLARI

Gıda Yardımları

İhtiyaç sahibi ailelerin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca verilen desteklerdir. Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde yılda iki kez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarına bu amaçla ilave kaynak aktarılmaktadır.

Barınma Yardımları

Oturulamayacak derecede eski bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan muhtaç vatandaşlara evlerinin bakım ve onarımı için ayni veya nakdi olarak yapılan yardımlardır. Bu yardım programı sayesinde evlerinin bakımını yapamayacak durumda olan ve kötü şartlarda hayatını idame ettiren vatandaşlar sağlıklı ve sıcak bir yaşam ortamına kavuşmaktadır.

Sosyal Konut Projesi

Sosyal güvencesi olmayan, muhtaç durumda bulunan vatandaşlara T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi aracılığıyla ev yapımını kapsamaktadır.

Yakacak Yardımları

2003 yılından itibaren Türkiye Kömür İşletmelerinden sağlanan kömür SYD Vakıfları aracılığı ile ihtiyaç sahibi ailelerin kışlık yakacak ihtiyacının karşılanması amacıyla hane başına en az 500 kg olmak üzere dağıtılmaktadır. Ayrıca yoksul ailelere yakacak yardımı programı ile ülkemizin atıl vaziyetteki yeraltı kaynakları ekonomiye kazandırılmakta; ulaşım sektörüne ve istihdama ciddi katkı sağlanmaktadır.

Yaşlılık aylığına zam mı geldi, kaç para oldu araştırması başladı. Yılda iki kez zamlanan yaşlılık aylığı Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenen yaşlılık aylığı yani 65 yaş maaşının 1500 lira olması gündemde. SGK'nın yeni düzenlenmeye ilişkin yayınladığı genelgeye göre malullük, yaşlılık ve ölüm aylıkları dosya bazında 1500 TL'nin altında olmayacak. 65 yaşını doldurulmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yasa gereğince yaşlılık ödeneği verilir. 65 yaşında olan vatandaşların iş gücü kaybı yaşaması nedeniyle herhangi bir işte çalışarak aylık gelirini elde etmesi çok mümkün değilken; aynı kişinin çocuklarından ya da devlet kanalından hiçbir geliri yoksa devreye 65 yaş aylığı giriyor.

65 Yaş Aylığının Şartları Nelerdir?

65 yaş aylığından yararlanmak için ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından şartlar belirlenmiştir. Belirlenen şartlara uygun olmayan kişilerin maddi zorluk yaşamasına rağmen 65 yaş aylığından faydalanması mümkün olmaz. Ancak bu vatandaşlar için; devletin yaşlılar için yürürlüğe koyduğu başka sosyal yardımlara başvurmanın önü açık bırakılmıştır.

Sosyal güvencesinin olmaması (SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı)

65 yaşını doldurmuş olmak

Aylık gelir gelirinin tespit edilmesinin ardından muhtaçlık sınırının altında bir tablo çizilmesi

Sosyal Güvenlik Kurumu'na iş prim gününe dair ödeme yapılmaması

Nafaka alan kişilerin bu aylıktan faydalanması için asgari ücretin üçte birinden az gelire sahip olması gerekir.

Yaşlılık Aylığı Ne Kadardır?

Enflasyon oranın TÜFE verilerine göre açıklanmasıyla birlikte başta asgari ücret olmak üzere bütün ekonomi kalemleri yeniden düzenledi. Asgari ücrete yapılan zammı, memur ve emekli maaşlarına yapılan artış takip etti. 65 yaşını dolduran ve belirlenen şartlara uygun olan vatandaşlara bağlanan yoksulluk aylığı 637 TL'den yapılan zamla birlikte 692 TL olarak belirlenmiştir. Kişinin bu maaş imkanından faydalanması için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir veya aylık alınmaması, nafaka bağlanmamış olması hatta nafaka bağlanmasının mümkün olmaması gerekir.

Çocuklarının yanında yaşayan 65 yaşındaki vatandaşlar için de yoksulluk maaşı imkanı tanınmıştır. Kişinin kendisi ve eşinin kişi başına düşen ortalama aylık gelirinin net asgari ücretin üçte birinden az olması koşulu aranılır. 2020 yılı için kişi başına düşen 701 TL'ye karşılık geliyor. Ancak bazı illerde vatandaşların yanında yaşadığı çocukları veya torunlarının gelirleri de 65 yaş aylığı bağlanmasını doğrudan etkiler.

65 Yaş Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) başvuru yapan 65 yaşını doldurmuş yaşlı vatandaşlara öncelikle muhtaçlık değerlendirmesi yapılıyor. Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak gerçekleşirken kişi başına gelir 701 liranın altındaysa aylık bağlanıyor. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1.402 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmıyor.

65 Aylığı Nereden Alınır?

65 yaş aylığına hak kazanan kişilere dair ilk maaş ödemesi kişinin ikamet adresinin bağlı bulunduğu ilçedeki Ziraat Bankası şubesinden çekebilirler. Sonraki maaş ödemeleri ise PTT şubelerinden alınabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri