Bilal Erdoğan’a büyük kıyak!

Biri devlet, 2'si vakıf 3 üniversitenin kurulmasını öngören Yükseköğretim Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik içeren tasarı kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu’nda; biri devlet, 2′si Bİlal Erdoğan’ın başında bulunduğu TÜRGEV vakfna ait 3 üniversitenin kurulmasını öngören Yükseköğretim Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik içeren tasarı kabul edilerek yasalaştı. Görüşmelere muhalefet vekillerinin sözleri damgasını vurdu.

Kanuna göre, İstanbul’da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla bir üniversite kurulacak. Üniversite, sosyal ve beşeri bilimler, hukuk, siyasal bilgiler, İslami ilimler, tıp, mühendislik ve mimarlık, bilgisayar ve bilişim fakülteleri ile sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitülerinden oluşacak.

Rektör beş yıllığına, Yükseköğretim Kurulu’nun önereceği profesör akademik unvanına sahip 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Üniversite yönetimine, üniversitenin faaliyet alanları ile stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere, Üniversite Danışma Kurulu oluşturulacak.

İstanbul’da, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından İbn Haldun ve 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından da İstinye adlarıyla 2 yeni vakıf üniversitesi kurulacak. İbn Haldun Üniversitesi, eğitim, iletişim, insan ve toplum bilimleri, hukuk ve siyasal bilgiler fakülteleri ile sosyal bilimler ve eğitim bilimleri enstitülerinden oluşacak.

İstinye Üniversitesi de tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen-edebiyat, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık, İslami ilimler fakülteleriyle sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler enstitülerinden oluşacak.

TÜRGEV eleştirisi

Tasarının görüşmelerinde, TÜRGEV’in İbn-i Haldun Üniversitesi kurmasını öngören düzenlemesi muhalefet tarafından eleştirildi. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, TÜRGEV’in haksız bağışlar ya da bazı kamu mallarının bağışlanması vaadi karşılığında imtiyaz tanınması nedeniyle kamuoyunda şaibelerle yer aldığını savunarak, “Mayasında helal para yok. Ülkeye hayır getirmeyecek” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, TÜRGEV’e yurtiçinden ve yurtdışından büyük miktarda bağışlar yapılmasının dikkat çekici olduğunu ifade ederek, “Bunlar niye aile vakfına bu kadar bağış yaparlar? Bunun tek açıklaması var, nüfuz ticaretidir” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı’nın İstinye Üniversitesi kuracağını belirterek, “Araştırdım, vakfı internette bulamadım. Web sitesi olmayan bir vakfa üniversite kurduruyorsunuz” dedi. AKP İstanbul Milletvekili Bülent Turan, TÜRGEV ile ilgili bütün iddiaların cevaplandığını savundu.

Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınlarının vakıfta bulunmasının eleştirildiğini anımsatan Turan, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı ya da benzer kişilerin yakınlarının vakıf çalışmaları içinde olması alkışlanacak konudur. Biz ne cumhurbaşkanı çocukları ne başbakan çocukları gördük. Keşke hepimiz daha fazla vakıflarda görev alsak. Suudi Arabistan’dan gelen paranın kaynağını öğreniyorsunuz da nereye harcandığını neden öğrenmiyorsunuz? Banka kanalıyla yapılan resmi işlemdir. Sizin gibi gizli mi alsın? Onunla okul yapıldı.”

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Tartışmalı olan nüfuz suistimalidir. Suud Kralı 200 milyon dolar bağış karşılığında ne almıştır? Cevabını aradığımız soru bu. Bunun karşılığında Sevda Tepesi’nin imar iznini aldı” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri