Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Karadeniz’de Bartın’ın Amasra ilçesi açıklarında 4.8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Deprem, yerel saat ile 10.16’da, 9.33 kilometre derinlikte oluştu. Amasra’ya 119.64 kilometre mesafede gerçekleşen depremin ardından AFAD, saha tarama çalışmalarında herhangi bir olumsuz durum kaydedilmediğini açıkladı.
Depremin Enerjisi Yüksek!
Deprem sonrası canlı yayında değerlendirmelerde bulunan deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Karadeniz'deki bu depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, bölgenin deprem tarihi açısından fazla veri sunmayan bir yer olduğunu ancak bu durumun bölgenin depremden tamamen arınmış olduğu anlamına gelmediğini belirtti. "Deprem 4.8 olarak verilmiş olsa da bazı kaynaklar bunu 5.3 olarak rapor ediyor. Bu da depremin enerjisinin 30-35 tane 4 büyüklüğündeki depremin enerjisine eşdeğer olduğunu gösteriyor." diyen Ersoy, depremin ciddi bir enerji taşıdığına dikkat çekti.
Tsunami Riski Var mı?
Depremin ardından tsunami riski olup olmadığı konusundaki soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şu an için Karadeniz Bölgesi’nde böyle bir riskin olmadığını belirtti. Ancak "Eğer 6 ve üzeri büyüklükte bir deprem olursa, denizaltı heyelanlarını tetikleyebilir ve bu da tsunami yaratabilir." dedi. Şu an için böyle bir büyük tehlikenin beklenmediğini belirten Ersoy, halkı panik yapmamaya çağırdı.
Karadeniz’de Deprem ve Tsunami İhtimali
Karadeniz, deprem tarihi açısından fazla büyük sarsıntılar yaşamamış bir bölge olsa da zaman zaman küçük ve orta büyüklükte depremler görülebiliyor. Ancak bu depremlerin genellikle tsunami yaratma potansiyelinin düşük olduğu belirtiliyor. Karadeniz’in coğrafi yapısı, Pasifik Okyanusu ya da Akdeniz’e kıyasla daha kapalı ve derinliği az bir bölge olduğu için tsunami oluşumu ihtimali daha düşük. Fakat deprem büyüklüğünün artması durumunda denizaltı heyelanlarının oluşabileceği ve bu heyelanların tsunami yaratabileceği de uzmanlarca dile getiriliyor.
Karadeniz’deki Depremler İzleniyor
AFAD ve diğer ilgili kurumlar, Karadeniz bölgesindeki sismik hareketliliği yakından takip ediyor. Küçük ve orta büyüklükteki depremler genellikle can ve mal kaybına yol açmasa da büyük depremlerin potansiyel etkileri sürekli olarak gözlemleniyor. Uzmanlar, denizaltı hareketliliğini izleyerek olası tsunami senaryolarına karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.