Mahkeme tutanakları Emniyet istihbaratın olaylar karşısındaki zaafiyetini gözler önüne serdi.
Ege Üniversitesi’ndeki terör yandaşı grubun saldırı ve provokasyonları aylar öncesine dayanıyordu. Olaylar her geçen gün daha da büyüyerek ve şiddetlenerek Şubat ayına kadar geldi. Şubat ayı içerisinde tırmanan olaylar Fırat Çakıroğlu’nun şehit edildiği hafta içerisinde zirve yapmıştı. Fırat’ın şehit edildiği günden önceki her iki gün de ciddi olaylar yaşanmıştı.
İstihbarat Zaafiyeti İtirafları Mahkeme Tutanaklarında
Fırat Çakıroğlu’nun katledildiği olayda çok ciddi istihbarat zafiyetleri olduğu iddia ediliyordu. Şehit Fırat’ın yakınlarına göre mahkeme tutanakları da bunu teyid ediyordu. Yine iddiaya göre herkesin öngördüğü olayları TEM Şube ve İstihbarat Şube yetkilileri görememişti. Oysa tutanaklara da yansıdığı gibi Fırat Çakıroğlu’nun kendisi bile olaylar öncesi hem terör hem de istihbarat polislerini önlem almaları için uyarmıştı.
Soruşturma Kararı Geç Alındı
Fırat Çakıroğlu’nun katledilmesi olayı kamuoyunda ciddi infial uyandırması ve medyada geniş yer bulması üzerine hükümet tarafından iki müfettiş görevlendirildi. Ancak yapılan ön incelemenin ardından İzmir Valiliği, Fırat Çakıroğlu cinayeti ile neticelenen ve ülke çapında gündem olan bu olay ile ilgili 23.11.2015 tarihinde soruşturma izni vermedi. Fakat Çakıroğlu’nun ailesinin itirazı sonucu Bölge İdare Mahkemesi’nin kararıyla valilik izin vermek zorunda kaldı. 26 kişi hakkında soruşturma izni verildi.
İstihbarat Zaafiyetine Sebep Olanlar Korunuyor
Ancak iddiaya göre olayda esas sorumlular yerine birinci derece sorumluluğu bulunmayanlar hedef haline getirildi. Soruşturma kararı alınan 26 kişi içerisinde birçok TEM şube polisi olmasına rağmen Terör şubesinden hiçbir amir ve müdür soruşturmaya tabi tutulmadı. Olayda baştan sona istihbarat zafiyeti bulunmasına rağmen ve olaylar öncesinde tedbir alınması gerekirken hiçbir tedbir önlemi almayan İstihbarat şubeden yetkili kimselerin soruşturmaya tabi tutulmaması tepkilere sebep oldu.