Ocak 2025 Emekli Maaşı ve Memur Zammı Ne Kadar Olacak? 3 Aylık Enflasyon Farkı Belli Oldu!

2025 yılı için emekli maaşı ve memur zammı beklentileri netleşmeye başladı. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile üç aylık fark ortaya çıktı. Peki, Ocak 2025’te memur ve emekliler ne kadar zam alacak? İşte detaylar...

Eylül ayı enflasyon oranlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmasının ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranlarıyla ilgili beklentiler yeniden gündeme geldi. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayına ait verilerin açıklanması ile birlikte üç aylık enflasyon farkı yüzde 8,92 olarak netleşti. Peki, bu zam oranı Ocak 2025’te maaşlara nasıl yansıyacak?

Üç Aylık Enflasyon Oranı Yüzde 8,92 Oldu

2025 yılının ilk yarısında yapılacak memur ve emekli maaşı artışları için belirleyici olan enflasyon verilerinden üçü belli oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre; Temmuz ayında enflasyon yüzde 3,32, Ağustos ayında yüzde 2,47 ve Eylül ayında ise yüzde 2,97 olarak gerçekleşti. Böylece üç aylık kümülatif enflasyon oranı yüzde 8,92 oldu. Ancak, bu oran sadece ilk üç ayı kapsadığı için Ocak 2025 maaşlarına yansıyacak net zam oranı, Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon verileriyle kesinleşecek.

Toplu Sözleşme Zammı Nasıl Etkilenecek?

Toplu sözleşme zammı, memur ve memur emeklilerinin maaşlarını belirleyen en önemli faktörlerden biri. 2024 yılının ikinci yarısı için geçerli olan yüzde 10 toplu sözleşme zammının üzerine enflasyon farkı eklenerek nihai zam oranı hesaplanacak. Şu anda üç aylık enflasyon farkı yüzde 8,92 olsa da, bu oran toplu sözleşme zammını aşmadığı için memur ve memur emeklileri için herhangi bir ek fark oluşturmadı. Ancak, kalan üç aylık enflasyon verilerinin eklenmesiyle 6 aylık enflasyon farkı netleşecek ve toplu sözleşme zammı ile birleştirilecek.

SSK ve Bağ-Kur Emeklisi Ne Kadar Zam Alacak?

Türkiye’de yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon oranları kadar artırılıyor. 2024 yılı Ocak ayında yüzde 11,68’lik ek zam ile birlikte toplamda yüzde 49,25 oranında zam alan emekliler, Temmuz ayında ise yüzde 24,73’lük bir zam daha almıştı. Bu zamlarla birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Ocak 2025’te açıklanacak 6 aylık enflasyon verileri ile bu oran yeniden güncellenecek.

Dul ve Yetim Maaşları da Artacak

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL’ye çıkarılması ile dul ve yetimlerin alacağı maaşlar da aynı oranda arttı. Hissesi yüzde 75 olan dul ve yetimlerin maaşı 9 bin 375 TL’ye, hissesi yüzde 50 olanların maaşı ise 6 bin 250 TL’ye çıktı. Hissesi yüzde 25 olanlar ise 3 bin 125 TL maaş almaya başladı. Ocak ayında yapılacak zam oranı ile bu tutarlar da yeniden artacak.

Ocak 2025 Zam Tahminleri

Hükümet, piyasa ve AA ekonomistleri tarafından yapılan tahminlere göre, yıl sonu enflasyon oranı farklılık gösteriyor. Hükümetin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 41,50, piyasanın beklentisi yüzde 43,14 ve AA ekonomistlerinin beklentisi ise yüzde 42,84 seviyelerinde. Bu tahminlere göre Ocak 2025'te yapılacak zam oranları şu şekilde öngörülüyor:

  • Hükümetin enflasyon tahminine göre: Memur zammı yüzde 9,31
  • Piyasanın enflasyon beklentisine göre: Memur zammı yüzde 10,59
  • AA ekonomistlerinin beklentisine göre: Memur zammı yüzde 10,36

Sosyal Destek Ödemelerinde Artış

Memur ve emekli maaşlarındaki artışlar, sosyal destek ödemelerini de doğrudan etkiliyor. 2024 yılının Temmuz ayında yapılan zamlar sonrasında yaşlılık aylığı 4 bin 181 TL’ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların maaşları ise 5 bin 7 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca evde bakım yardımı 9 bin 77 TL’ye yükseltilirken, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemeler de 10 bin 159 TL oldu. Ocak 2025'te yapılacak zamlarla bu ödemelerde de yeni bir artış bekleniyor.

Ocak 2025'teki kesin zam oranları, TÜİK’in 3 Ocak saat 10:00’da açıklayacağı Aralık ayı enflasyon verileri ile netleşecek. Tüm memur ve emekliler için yapılacak zam oranları bu veriler ışığında şekillenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri