[21:21, 02.01.2022] Feyzullah: Mersin Tüm Özel Mesleki Ve Teknik Anadolu Liseleri Derneği Başkanı Günay Basut, günümüz ekonomik koşullarında ihtiyaç duyulan zamların ve desteklerin verilmesi konusunda Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e çağrıda bulundu.
İşte Milli Eğitim Bakanı Özer’e seslenilen o mektubun detayları.
1-MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ:
TÜKETEN DEĞİL, ÜRETEN TÜRKİYE yolunda, 2010 Yılı “Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki ve Teknik Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi”, 2014 Yılı “Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı”, “2023 Vizyon projesi ve Kalkınma Hedefleri Şura Kararları” ile kurulan ve yaygınlaşan özel meslek liselerinin amacı sanayi kurumlarının ve sektörlerin ihtiyacı olan; ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, mesleki ahlak ve değerlere sahip; yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan nitelikli ve kaliteli iş gücüne sahip teknisyenler ve mühendisler yetiştirmektir.
Dünya’da gelişmiş ülkelerde meslek lisesinin oranı % 60 iken ülkemizde % 32 seviyelerindedir. Ülkemizde sanayicinin ve işverenin ihtiyacı olan nitelikli ara eleman yetiştirmek, eğitim-istihdam ilişkisini güçlendirmek, işsizlik sorununu gidermek, mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak, mesleki ve teknik eğitim sistemini sürekli GELİŞTİRMEK ve KALİTESİNİ yükseltmek amacıyla kurulmuştur.
2- ÖZEL MESLEK LİSELERİNİN İSTİHDAMA OLAN KATKISI:
Ülkemizde organize sanayi içinde 32 ve organize sanayi dışında 233 tane olmak üzere yaklaşık 265 adet özel meslek lisesi açılmıştır. Bu özel meslek liselerinde yaklaşık olarak 108.877 öğrenci eğitim görmektedir. Bu okullarda yaklaşık 3500 öğretmen ve 600 yardımcı personel çalışmaktadır. Bunun yanında kırtasiye, yayın, servis, reklam, yemek ve kıyafet gibi sektörlere de lokomotif olmuş ve büyük bir istihdam alanı açmıştır.
Özel Meslek Liselerinden mezun olan öğrencilerin % 57’si kendi alanları ile ilgili özel sektörlerde, % 18’i kendi açtıkları işlerinde çalışmakta olup, % 14’ü ise üniversitelere geçiş yaparak eğitimlerine devam ettiği ve geri kalanında farklı alanlara kaydığı görülmektedir.
3- MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN DEVLETİMİZE OLAN MALİYETİ:
Devlete bağlı meslek liselerinde okuyan bir öğrencinin maliyet yıllık 17.000 TL iken, özel meslek lisesinde okuyan bir öğrenciye verilen destek miktarı ortalama 6.500 TL’dir. Bu şekilde mesleki eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığımız düşük maliyetlere çekmiş ve özel okulda okumak isteyen yoksul öğrencilere bir anlamda eğitimde fırsat eşitliği sağlamıştır. Dünya genelinde ve ülkemizde yaşanan ekonomik dalgalanmalardan dolayı emtia, mal ve hizmet ürünlerinde büyük fiyat artışları yaşanmış ve toplumun alım gücü azalmıştır. Okullarımızda okuyan öğrenciler; % 100 devlet desteği ile eğitim gören, genellikle, düşük gelirli ailelerin çocukları olduğu için velilerden hiç bir ücret talep edilmemekte ve sadece devletten alınan destek ile okul maliyetleri karşılanmaktadır. Ancak verilen eğitim öğretime destek miktarı günümüz koşullarında artık yetersiz kalmaktadır.
4- ÖZEL MESLEK LİSELERİ ZOR DURUMDA
Sayın Başkanım; ülkemizin geleceğini ilgilendiren mesleki eğitim kurumlarına öğrenci başına ödenen eğitim öğretim desteğine son 5 yıl içinde sadece % 8’lik bir zam yapılmıştır. Bu yıl ise Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) içinde kurulu okullara % 15 zam yapılmış, ancak OSB dışında kurulu okullara ise neredeyse hiç zam uygulanmamıştır. Bu durum, aynı amaçla kurulmuş okullarımız arasında eğitimde fırsat eşitliği ve destekler açısından haksızlığa neden olmaktadır. Her geçen gün artan mali yükümlülükler, öğretmen giderleri, SGK giderleri, vergiler, yüksek kiralar, kırtasiye ve benzeri giderler karşısında alınan eğitim desteği oldukça yetersiz kalmış ve bu durum OSB dışında kurulu Özel Meslek Liselerini kapanmayla karşı karşıya getirmiştir.
Çok yüksek maliyetlerle kurulan ve zor şartlara rağmen önemli bir görev üstlenerek eğitime büyük katkı sunan bu güzide kurumlarımız, yeterince destek alamadığı takdirde yavaş yavaş maddi sıkıntılardan dolayı kapanmak zorunda kalacaktır. Sanayi ve iş dünyasına ara eleman yetiştirmek için önemli bir görev üstlenen okulların kapanması, sektörde ciddi sıkıntılar oluşturacaktır. Bununla birlikte başta meslek liselerinde iyi bir eğitim görmek isteyen öğrencilerde; çocuklarının kolej ortamında tam donanımlı atölye ve laboratuvarlarda eğitim görmesini ve bir meslek sahibi olmasını umut eden veliler büyük hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Yukarıda da değinildiği gibi, bu okullar ayrıca istihdama da önemli bir kaktı sağlamaktadır. Binlerce öğretmen ve diğer personeli istihdam eden bu güzide kurumların kapanması durumunda, işsizler ordusuna yenileri eklenebilecektir. OSB dışında kurulmasına 2018 yılında karar verilen ve devletimizin 2023 Vizyon Projesi’nde yer alan mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırması için teşvik edilen bu okulların kısa sürede heba olmaması için gerekli desteğe kavuşturulmaları gerekmektedir.
5. MALİYET HESAPLAMASI
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Çağrıda Bulundu.
Özel sektörü, istihdamı ve Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren, “Meslek Lisesi, Memleket Meselesi” sloganıyla başlayan bu projeye günümüz koşullarında ihtiyaç duyulan zamların ve desteklerin verilmesi konusunda desteklerinizi bekler saygılarımızı sunarız. 15.12.2021