Ülkücü İşçiler Derneği'nden 'TÜİK' Açıklaması

Ülkemizin İçinde bulunduğu bu zor günlerde dikkat çekilmesi gereken en önemli hususlardan biri Ülkemizdeki işsizlik oranlarının artarak İnsanlarımızın dar boğaza düşmesi ve huzursuzluk ortamının artması, ile oluşan sosyal patlama riskidir.

Tuik’in açıkladığı işsizlik rakamları ve ülke gündemine dair değerlendirmemizi sizlerle paylaşıyoruz.

Çalışmaya hazır, iş bulmaya ümidi olmayanlarla birlikte geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 17’lerde olduğu, “TÜİK’in açıkladığı Haziran ayı işsizlik rakamlarına bakıldığında, Türkiye’de işsizliğin Haziran’da önceki yılın aynı dönemine göre 0.6 puan artışla yüzde 10.2 olduğunu, resmi işsiz sayısının ise 247 bin kişilik artışla 3 milyon 127 bine çıktığını açıkca görüyoruz.

İşsizlik rakamlarını mevsimlik işçileri çıkararak değerlendirdiğimizde, istatiklerin daha da vahim olduğuna dikkat çekmek istiyorum,

“Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Haziran’da yüzde 10.9 ile son 70 ayın zirvesine çıktı. Yine mevsimsellikten arındırılmış genç işsizlik oranı yüzde 20.5’i, tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12.9’u bulmuştur. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 222 bin kişi azalmış ve 27 milyon 128 bin kişi olarak gerçekleşmiş. İstihdam oranı ise 0.5 puan azalarak yüzde 46.2 olmuştur.

İstihdam ekonominin can damarlarında da azalmaya devam ediyor. Bu bağlamda baktığımızda, Mayıs döneminden, Haziran dönemine tarım sektöründe 129 bin, sanayide 56 bin, inşaatta ise 66 bin gerilemiştir. Bu rakamlar Ülkenin nereye gittiğini göstermekte ve uygulanan yanlış politikaların durumu daha vahim bir hale getireceğini göstermektedir.

“Yetersiz büyüme rakamlarına da yansıyan sanayi üretiminde görülen yavaşlamanın etkileri, önümüzdeki dönemde imalat sanayi istihdamına yansıyacak ve bu olumsuz tablo daha da kötüleşebilecek.

Nitekim özel sektör yatırımları durma noktasına geldi, faaliyette olanlar kapasite küçültmeye yöneldi. Yeni yatırım ve istihdam alanı neredeyse yok denecek durumda.

Yine ülkemiz için önemli hususlardan biride kayıt dışı çalışanlardır.

Tuik verilerine göre; 2016 ilk 6 ayında Kayıt dışı çalışanların oranı %34 olarak gerçekleştiği görülmektedir. Bu rakam gerçekte Diğer Ülkelerden Kontrolsüz göç ile hayli arttığı açıktır. Suriyeli göçmenler birçok yerde kayıtdışı yasal olmayan yollarla çalıştırılmakta gerekli merciler bunlara göz yummaktadır. Bu neticede binlerce Türk İşçisi işsiz kalmaktadır.

Bir diğer husus ise; Feto terör örgütü kapsamında yapılan operesyonlarda Terör Örgütü ile bağlantısı olmayan bir çok belediye ve özel sektör çalışanı işçi arkadaşlarımız mağdur olduğu görülmektedir. Bu bağlamda hükümetin gerekli önlemleri alarak mağdur olan işçi arkadaşlarımızı işlerine geri dönme imkanı sağlanmalı, Mağduriyetleri giderilmelidir. Siyasal iktidar ekonomik krizle beraber derinleşen devlet krizini bir takım fabrika ve firmaların mal varlıklarına el koyarak aşmaya çalışıyor. Fakat bu fabrika ve firmalarda çalışan binlerce işçi hiçbir çözüm üretilmeden, mevcut hakları da ortadan kaldırılarak sokağa atılıyor. Yaşanan bu sürecin sorumlusu işçiler değildir, ve bu bağlamda gereken yapılmalıdır. Alın teri İle helal kazanç peşinde ter dökerek canı pahasına çalışan Türk işçisinin her daim yanında olacağımıza ve haklarının gasp edilmemesi için gerekli mücadeleyi vereceğimizi buradan’da beyan ederiz.


 

Ülkücü İşçiler Derneği Genel Başkanı

Hakan KANDEMİR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MHP Haberleri Haberleri