Ülkücü Şehit Dursun Önkuzu'yu Rahmet'le Anıyoruz! (Dursun Önkuzu Kimdir)

Ülkücü Şehit Ertuğrul Dursun Önkuzu'yu şehit edilişinin 49. Yılında (23 Kasım 1970) rahmet ve minnetle anıyoruz. Peki Dursun Önkuzu Kimdir? Dursun Önkuzu nasıl şehit edildi? Dursun Önkuzu için yazılmış şiirler nedir?

Ertuğrul Dursun Önkuzu, Ülkücü Hareket'in ilk şehitlerindendir. Ülkücü Harket şehit ve gaziler veren çok büyük çileler çeken bir herekettir. Ülkücü Hareket, şehitleri, gazileri binlerce çile çeken fedakar insanlarıyla birlikte büyük bir harekettir. Peki, Dursun Önkuzu kimdir, Dursun Önkuzu ne zaman şehit oldu ve kimler şehit etti? Önkuzu'nun Şehadetinin üzerinden tam 49 yıl geçti. Biz bugün ve yarınlarda da Ülkücü şehitlerimizi hatırlatmaya devam edeceğiz.

Kızılcahamam Ülkücü Şehitler Anıtı’nda toplanan Ülkü Ocakları ve Milliyetçi Hareket Partisi yöneticileri ve Milliyetçi-Ülkücü Hareketin Lideri Devlet Bahçeli burada şehitlerle ilgili yaptığı bir konuşmada şunları söylemiştir:

Şehadet Ruhu Asildir

"Ülkücü şehitlerimiz yaşadıkları dönemlere fedakârlıklarıyla nüfuz etmişlerdir. Tarihin akışına cesaretleriyle yön vermişlerdir. Biliyoruz ki, şehidin tarifi Kuran’da, mükâfatı Cennet’te, yeri gönüllerdedir.Türk milleti asırlar boyunca ölürsem şehit, yaşarsam gazi anlayışıyla nice felaketlere göğüs germiş, nice badirelerin içinden çıkmıştır. Şehadeti göze almış bir insanı veya bir milleti yenecek, teslim alacak, boyun eğdirecek, taviz vermesini sağlayacak beşeri bir kudret asla yoktur. Davasında erimiş ve inancıyla devleşmiş bir vicdana üstünlük kuracak hiç bir kuvvet de olamayacaktır. Şehadet ruhu asildir, soyludur, muazzezdir, muktedirdir. "

Ülkücü Hareketin İlk Şehitleri

4 Ocak 1968 tarihinde Ruhi Kılıçkıran ile ilk şehidini veren Milliyetçi - Ülkücü Hareket, 21 Mart 1970 tarihinde Süleyman Özmen ile ikinci şehidini vermiştir. Ülkücü Hareket kısa bir zaman sonra 8 Haziran 1970 tarihinde Yusuf İmamoğlu ile üçüncü şehidini vermiştir.. Ülkücü Hareket, 23 Kasım 1970 tarihinde ise Ertuğrul Dursun Önkuzu ile dördüncü şehidini vererek Ülkücü Hareket ve Türk Milletini derinden yaralamıştır.

Dursun Önkuzu Nasıl Şehit Edildi?

Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunda tahsil görürken İşgal altında ki okulda komünistler tarafından yakalanıp üç gün süren işkence ardından pisiklet pompasıyla ciğerlerine hava basılarak Dursun Önkuzu, insanlık dışı işkencelerden sonra 23 KASIM 1970 tarihinde okulun üçüncü katından aşağıya atılarak şehit edilmiştir.

Ertuğrul Dursun ÖNKUZU'nun şehit edilişinin 49. Yılında Ülkücü Medya  olarakta rahmet ve minnetle anıyoruz.

Ertuğrul Dursun Önkuzu Ailesiyle İlgili Bilgiler?

Şehidimiz Ertuğrul Dursun Önkuzu 1948 yılında Tokat ilinin Zile kazasında doğdu. Ailesinin en büyük ve tek erkek evladı olan Önkuzu, "Kuzu İmamlar" ailesinden gelmektedir.

Babası "Hacı Abdullah Efendi" sobacılıkla uğraşan el iman sahibi bir insandır. Annesi "Yeter Önkuzu" okur yazarlığı olmamasına rağmen ileri görüşlü, kendisini dini ve milli konularda yetiştirmiş bir hanımefendidir.

Dedesi "Kadir Efendi" birinci dünya savaşına katılmıştır.

Babası Kadir Efendidir. Annesi Yeter Hanım İlk öğrenimini Zile'de Sakarya İlkokul'unda, orta öğrenimini ise Zile Ortaokulu'nda tamamlamıştır. Zile Sanat Enstitüsü Tesviye Bölümü'nü bitirmiş ve aynı zamanda Kuran Kursu'na devam etmiş, Zile müftüsü hoca "Arif Efendi"den milli terbiye almıştır.

Dursun Önkuzu Kimdir?

Ertuğrul Dursun Önkuzu 1948 senesinde Tokat'ın Zile ilçesinde dünyaya geldi. Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda eğitim görürken karşıt görüşlü öğrenciler tarafından 23 Kasım 1970'de ciğerlerine pompayla hava basılarak vahşi bir şekilde katledildi. Cenazesi doğduğu yer olan Zile'de toprağa verildi.

Cenazesi Zile'de toprağa verildi

Genç Ülkücü Önkuzu'nunadına birçok şiir ve türkü yazıldı. Yazar Emine Işınsu, "Sancı" adlı romanında Dursun Önkuzu'nun hayatını anlattı. Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan ve Büyük Şair Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu'nun "Önkuzu" isimli şiirini besteledi. Önkuzu'nun hakkında ağıtlar ve şarkılar yapıldı.Destanlar yazıldı.12 Eylül Askeri Darbesi'ni anlatan Lütfü Şehsuvaroğlu'nun "kafes" adlı kitabından derlenen Kafes filminde Dursun Önkuzu canlandırıldı.

Dursun Önkuzu Şiirleri

Önkuzu hey!  Önkuzu! ...
Önde gider Önkuzu...
Anası 'Dursun' demiş...
Durmaz... gider Önkuzu.
Kuzu yürür... kuzu yürür...
Önde Önkuzu yürür...
Kuzular meledikçe
Gönlüme sızı yürür! ...
Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...
Önde gider Önkuzu...

Bu bayrak düşmez yere
Ölmedikçe son kuzu! ...
Dursun adı... Dursun adı...
O gitti, dursun adı.
Dillerde türkü olsun,
Yürekte vursun adı! ...
Kuzular koç olacak,
Toy, düğün, göç... olacak
Bu yıl ki kuzuların 
Adları 'öç' olacak! ! !

Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kimdir Haberleri