ÜLKÜCÜLER’İN KOĞUŞU AÇILIYOR

Müze Sorumlusu Zübeyde Karala Uzunoğlu, Ülkücüleri bağışa davet etti. Ankara Altındağ Ulucanlar Cezaevi müze sorumlusu Zübeyde Karala Uzunoğlu, yakın zamanda Ülkücüler koğuşunun açılacağı bilgisini verdi.

ÜlkücüMedya Özel Haber: Gamze BOYNUEĞRİ

Cezaevinin 2006 yılında Altındağ Belediyesi’ne devredilerek müze restorasyonun gerçekleşme çalışmasının tamamlanmasının ardından 2010 yılında vatandaşın ziyaretine açılarak kültür ve sosyal amaçlı kullanıldığı bildirilen cezaevi müzesi içerisinde Ülkücüler Koğuşu’nun da yakın zamanda açılacağı bilgisi verildi.

Müze sorumlusu Zübeyde Karala Uzunoğlu, “Ülkücüler tarafından müze içerisinde uzun zamandır Ülkücüler Koğuşunun açılmasına yönelik sürekli talepler gelmekteydi. Nitekim konuyla ilgili ara ara görüşmelerimizi de gerçekleştirmiş bulunuyorduk. Yapılan son görüşmeler sonrasında ise Ulucanlar Cezaevi müzesi içerisinde Ülkücüler koğuşunun açılması kararı netlik kazandı.” İfadelerine yer verdi.

Karala Uzunoğlu “Ülkücülerin özellikle darbe döneminde kalmış olduğu 1. Koğuş ve 2. Koğuş olmak üzere çalışmalarımızı ve düzenlemelerimizi gerçekleştirerek muhtemelen önümüzdeki Eylül veya Ekim ayları arasında müze koğuşunun açılmasını bekliyoruz. Özellikle 12 Eylül darbe dönemi tarihi göz önünde bulundurularak ya da Ulucanlar koğuşunda bir zamanlar mahkûm olan ve idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu’nun ölüm yıl dönümü 7 Ekim tarihi olarak açılması yönünde çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada başta Ülkücü Ocakları olmak üzere bütün Ülkücülerden cezaevinin müze olmadan önce aktif olduğu dönemlerde ve Ülkücülerin kaldıkları o dönemlerde mahkumlara ait bulunan bilgi, belge, obje gibi eşyaların halen ellerinde mevcut durumda ise onları bize bağışlayarak, Ülkücüler koğuşunun oluşturulmasında ve ziyaretçilerin ilgisine sunulmasında yardımcı olmalarını kendilerinden rica ediyorum” açıklamalarında bulundu.

Mustafa Pehlivanoğlu Kimdir?

3 Mart 1958 tarihinde doğdu Balgat katliamında kahvehane baskınında 5 kişinin ölmesiyle sonuçlanan olayda suçlu olduğu iddia edilmiştir. Lakin baskında kullanılan silahların başka bir örgütün evinde bulunmasına rağmen Pehlivanoğlu’nun “ifademi işkence yoluyla verdim.” demesine rağmen sıkıyönetim hâkiminin kararı değişmemiştir. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce yapılan yargılama sonunda idam cezasına çarptırılmıştı. Yatmakta olduğu ve çok sıkı korunan Mamak Askeri Cezaevi’nden kaçtı, ancak 18 Ağustos 1980’de Kütahya’da yakalandı. 7 Ekim 1980’de, sol görüşlü Necdet Adalı’dan birkaç saat sonra 22 yaşındayken Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde idam hükmü infaz edildi. Pehlivanoğlu, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’na gömüldü. Mustafa Pehlivanoğlu mahkemesi boyunca ifadesinin polisler tarafından işkence zoruyla alındığı ve kendisinin masum olduğunu iddia etti. İdam kararı veren Sıkıyönetim Mahkeme Hâkimi Ali Fahir Kayacan daha sonra anlattığı anılarında, Mustafa Pehlivanoğlu’nun asılan solcu Necdet Adalı’ya denge olsun diye idam edildiğini belirtti. Ailesi idamı ancak 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi. 

Haber: Gamze BOYNUEĞRİ

Kaynak:ÜlkücüMedya

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MHP Haberleri Haberleri