Ülkücülük -Turancılık - Türkçülük ne demek olduğu hususunda bir çok kitap mevcuttur. Biz burada çok kısa olarak bu 3 kavramın ne anlama geldiğinden bahsedeceğiz. Herşeyden önce Ocak ne anlama geliyor ona bakalım.
Ocak Nedir?
Ülkü Ocakları, Türk Ocakları ve Turan Ocakları derken karşımıza bir çok derneklerinin olduğunu görüyoruz. Ocak ifadesi bir çok anlama gelmektedir. Türkler de Ocak kelimesinin çok derin anlamı vardır. Enbaşta Ocak Demek aile demektir. Aileyi birleştiren yer demektir. Ocak, bir ailenin simgesidir.Anı zamanda ocak bir okul ve ocak bir yetişme veya yetiştirme yeridir.
Ocaklar, ailenin varlığı dirliği, bereket ve geleceği olduğu gibi, ailenin bir arada olduğu, çocuklarını yetiştirdiği, yemeklerin pişirildiği ve yendiği, gelecekle ilgili planların kurulduğu, muhabbetin oluştuğu bir yerdir. Komşu komşunun külüne muhtaçtır denilmeside aslında ocakların birleşmesiyle büyük gücünde oluşması demektir. Eksikliklerin giderldiği, dayanışmanın sağlandığı bir yerdir ocak. Ocak insanların doğup büyüdüğü ve yeni ocakların oluşturduğu veya kurduğu yerdir.
Asker Ocağı Vatan için gençler burada toplanır. İlk defa gençler ana kucağından ayrılıp asker ocağına gelir. ülkenin her yerinden gelen gençleri bu ASKER OCAĞI yerlerde birleşir, pişer, kaynaşır. İlk defa farklı yörelerin insanlarıyla bir arada olma şansını elde ederler. İlk defa buralarda hayata ilk adımlarını atan gençler vatan olmanın vatan ne anlama geldiğinin şuuruna ererler.
Ocakların önemi anlatmakla bitmez. Bu yüzden ocaklar deyince ilk akla gelen Türk'tür. Türkler için ocaklar kutsaldır. Bu yüzden ocaklar namustur. Ocaklar tüttükçe bayrak inmez vatan bölünmez. Ocaklar var oldukça Türk yurdu var olur. Bu yüzden ocaklara sahip çıkmalıdır. Türke hizmet için kurulan o kadar ocaklar varki her biri adeta " BEN TÜRKÜM" der. Amaçları farklı olsa da OCAKLAR bizimdir. Hedefleri ne olursa olsun Ocaklar, ülküdür, turandır, Türktür.
Ülkücülük - Turancılık - Türkçülük Türkiye'de son yüzyılımıza damgasını vurmuş önemli aksiyonlardır. Peki bir bakalım Ülkücülük kısa olarak nedir? Turancılık ve Türkçülük nedir?
Ülkücülük Nedir?
Ülkücülük batı dillerinden dilimize girdiğin, idealistlik kelimesiyle aynı anlama geldiğini belirten Merhum Alparslan Türkeş, "Ülkücülük veya idealizm insan kafasının içinde elde edilmesi, varılması en mükemmel, en güzel, kendisini mutlu edecek hedeflerin tasarlanması ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için arzu gösterilmesi ve çalışılması anlamını taşır." demektedir.
İnsanlar arasında idealistler yetişmeseydi insanlık bugün dünyayı aydınlatan birçok gelişmelerini, birçok alanlardaki yükselişlerini sağlayamayacağını belirten Türkeş, "Her gerçek, her fikir önce insanların kafasında bir hayal olarak doğar. İnsanlar hayal ederler. Hayal kurarlar. Bu hayalleri kendileri için iyi olan, kendilerinin özledikleri, elde etmekle mutluluk duyacakları birtakım istekleri, birtakım özleyişleri belirtir. İnsanlar hayalleriyle büyük ölçüde insan olurlar. İnsanlar hayalleriyle diğer canlılardan bir ayrıcalık gösterirler ve gerçekten insanlık vasfını kazanmış olurlar." ifadelerini kullanmıştır.
Ülkü Ocakları Ülkücülerin toplandığı ve kendilerini yetiştirdiği yerdir. Türk islam ahlakı ile donatıldıkları bir mekandır. Ülkücülerin doğdukları yerdir ülkü ocakları.
Turan Nedir?
Turan, kelime anlamı itibariyle kısaca "Bütün Türkler" anlamına gelmektedir. Türk ifadesinin kısaltması olan Tur hecesinin -an eki çoğullaştırılması ile Bütün Türkler ifadesi kazanmış halidir.
Türkan ifadesi de aynı anlama gelmektedir. Bu ifade uluslararası literatürde, batılı yazarlarca Asya'da ki Semitik ve Ari (Kuzeyli Beyaz İnsanlar) olmayan tüm unsurlar için kullanılır. Turan ifadesinin geçtiği kayıtların ekserisinde bu ifade Türkere tahakkuk eder.
Turancılık Nedir?
Mefkûre (Ülkü) olarak Turan ve Turancılık, Tüm Türklerin birleşerek tek bir devlet ve idare altında toplanması fikridir.
Turancılık fikri ve Turan kavramı Türk Milleti nezdinde heyecan uyandıran, kimileri için boş bir hayaldir. Türkçülüğün uzak ideali Turan‘dır. Turan, kimilerinin sandığı gibi, Türklerden başka, Moğolları, Tunguzları, Finuvaları, Macarları da içine alan kavimler karması değildir. Ziya Gökalp'e göre, Turan, Türklerin geçmişte ve belki de gelecekte bir gerçek olan büyük vatanıdır. Turanlılar, yalnız Türkçe konuşan milletlerdir.
Türkçülük Nedir?
Türkçülük, “Her şey Türk için, Türk’e göre” fikrini savunan Türk Milliyetçiliğinin adıdır. Arap ve Batı Kültürüne karşıdır. Eski Türk kültürüne dönülmesi gerektiğini savunur. Türkçülük, Türk milletinin tehlikeye düşen varlığını korumak, milleti uyandırmak için yapılan bir harekettir. Her canlı uzviyet gibi bir millet de daima bir çok tehlikelere maruz kalır ve tehlikelerden korunmak için her dakika mücadele eder.
Ziya Gökalp’e göre millet “Dilce, dince, ahlakça ve güzellik duygusu bakımından müşterek olan yani aynı terbiyeyi almış fertlerden oluşan bir topluluktur.” Milliyetçilik ise “İnsanların soy, kültür ve coğrafi özelliklerinden hareket ederek bir birlik oluşturan kavramın adıdır. Türkçülük fikri, Avrupalı devletlerin Tanzimat’a, Islahat’a ve Meşrutiyet’e rağmen Osmanlı Devleti’ni parçalamaya yönelik faaliyetlerini durdurmaması üzerine oluşmuş bir fikir akımıdır. Türkçülük fikrini savunan aydınlar: Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Ağaoğlu, Tekin Alp, Ömer Seyfettin, Fuat Köprülü, Hamdullah Suphi, Kazım Duru ve İsmail Hakkı Baltacıoğlu’dur.
Türkçülük: Osmanlıcılık ve İslamcılık akımlarının hayal kırıklığı yaratması üzerine İttihat ve Terakki’nin Osmanlı sınırları içinde yaşayan Türkleri dil ve kültür birliği etrafında birleştirmek isteği ile ortaya çıkmıştır.