Vatandaşlara çift maaş hakkı

Kendi isteği ve kusuru olmadan işten ayrılanlar hem işsizlik maaşı alırken hem de mesleki eğitim programlarına katılarak aylık olarak maaş alabilmektedir.

İşten kendi isteği ve kusuru olmadan çıkarılan vatandaşlar hem işsizlik maaşı hem de mesleki eğitim programlarına katılarak aylık olarak maaş alabilmektedir. Kendi isteği ve kusuru olmadan işten çıkarılan vatandaşlar işsizlik maaşı alabilmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olmak ve işten çıkarılmadan önceki 120 günde iş sözleşmesinin devam ediyor ediyor olması gerekmektedir. İşten istifa edenler bu maaştan yararlanamamaktadır. İşsizlik maaşı alabilmek için bu şartları sağlayan vatandaşlar 1 ay içerisinde İŞKUR'a başvuru yaparak maaşı alabilirler. İşsizlik maaşı son üç yıldaki ödenen prim sayısına göre 6 veya 10 ay arası süreyle verilmektedir. En az brüt asgari ücretin %40'ı oranında verilen işsizlik maaşı ne yazık ki brüt asgari ücretin %80'ini geçmemektedir ve damga vergisi kesilmektedir. Bu yıl işsizlik maaşı en düşük bin 420 TL, en yüksek işsizlik maaşı ise 2 bin 840 TL'dir.

Çifte maaş imkânı

İşsiz kalan vatandaşlar işsizlik maaşı alırken İŞKUR'un düzenlemiş olduğu işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim programlarına katılarak ikinci bir maaş alabilirler. İşsizlik maaşı alan vatandaşlar bu programlara katılırsa günlük 54,34 TL aylık ise 26 günden hesaplanırsa bin 412 TL alabilmektedir.

İşbaşı eğitim programları en fazla, bilişim ve imalat gibi sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde 6 ay, diğer sektörlerde ise 3 süreyle uygulanıyor. 18-29 yaş arasında olan gençlere için ise en fazla 9 ay süren, siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak belirlenen konularda programlar düzenlenmektedir.

İşbaşı eğitim programlarına katılmak için;

  • Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
  • 15 yaşını bitirmek
  • İşverenin birinci ya da ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak
  • Emekli olmamak
  • Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak
  • Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak gerekmektedir.

İşbaşı eğitim programında kaç TL ödenmektedir?

İşbaşı eğitim programına katılmış olan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün hesaba alınarak; iş arayan statüsünde olan vatandaşlar için günlük 108,68 TL, öğrenciler için 81,51 TL, işsizlik maaşı alanlar için ise 54,34 TL ödenmektedir. İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan, İş Kulübü faaliyetlerinden yararlanan ve anası eğitim programına katılan kadınlara ise günlük 110 TL ödenmektedir. Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenmiş olan programlara katılan vatandaşlara günlük 115 TL ödenmektedir. İmalat sektöründe bulunan mesleklerde düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arasındaki çocuklar için aylık 400 TL bakım parası ödenecektir. Vatandaşların genel sağlık sigortası primi ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de ödenmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri