MHP’li İsmail Ok Çiğ Süt Üreticisinin Sorunları TBMM’ye Taşıdı

Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu Üyesi ve MHP Balıkesir Milletvekili İsmail OK, 16.02.2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

 

“Türkiye aylardır kırmızı et fiyatını ve besilik hayvan ithalatını konuşurken asıl sorun çiğ sütte yaşanıyor.”

Çiğ süt fiyatının düşürülmesiyle başlayan ve 1 milyon ineğin kesilmesine neden olan kriz henüz tam olarak atlatılamadı. Çiğ sütte yaşanan krizin biran evvel çözüm yollarının bulunmasını belirten Tarım, Orman, Köy İşleri Komisyonu Üyesi ve MHP Balıkesir Milletvekili İsmail OK, 16.02.2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Üretici, sanayici ve bakanlık temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği referans fiyata göre bu yılda değişmeyen süt fiyatları üreticiyi zora soktu. Üreticinin 2016 yılında da 1 lira 15 kuruştan sattığı süt girdi maliyetlerinin yükselmesiyle yeni çıkış yolları aramakta. Konuyla alakalı meclis başkanlığına araştırma önergesi veren İsmail OK “Çiğ süt referans fiyatı 1 Temmuz 2014’ten bu yana artırılmadı. Litre başına 1 lira 15 kuruş olan referans fiyatın 1Temmuz 2016’ya kadar artırılmayacağı yönünde Ulusal Süt Konseyinde karar alınmıştır. Çiğ sütün çok az bölümü bu referans fiyattan satılmaktadır. Çok büyük bölümü daha düşük fiyattan satın alınmaktadır. Et ve Süt Kurumu verilerine göre 2015’in ilk 10 aylık döneminde çiğ sütün ortalama fiyatı 1 lira 7 kuruş oldu. Şu sıralar, küçük üretici bir yana tonlarca sütü olan çiftliklere bile, ‘sütünü en fazla 90 kuruştan alırım’ denilmektedir. Bundan da ötesi firmalar süt bırakmaya yani süt almamaya başladı” dedi.

SÜT BEDELLERİ GEÇ ÖDENİYOR

Aynı zamanda süt bedellerinin geç ödendiğini söyleyen İsmail OK, “daha önce 15 günde bir üreticiye çiğ süt bedeli ödenirken şimdi ayda bir, bazı firmalar 2 ayda bir ancak ödeme yapıyor. Yani süt satarak işletmesini çevirmeye çalışan üretici para alamadığı için yem alamıyor, giderlerini karşılayamıyor” dedi

İNEK KESİMİ ÖNLENEMEZSE TÜRKİYE’DE 2008’DEKİNDEN DAHA BÜYÜK ET KRİZİ YAŞANIR

Çiğ süt sektöründe yaşan kriz süt üreticilerinin ineklerini kesmeye teşvik ettiğini söyleyen İsmail OK, “Çiğ süt sektöründe yaşan kriz uğun vatandaşı İneklerini kesmeye teşvik etmektedir. Çiğ süt fiyatı maliyetleri karşılamadığı için çiftçi kırmızı et fiyatının yüksek olmasını da fırsat bilerek ineğini kesiyor. Hatırlanacağı gibi 2008’deki çiğ süt krizinde 1 milyonu aşkın inek kesilmişti. O dönem et üretimi artıyor diye sevinenler bir yıl sonra canlı hayvan ve et ithal etmek zorunda kaldı. Bugün ithalat hâlâ devam ediyor. O dönemde daha çok küçük çiftçiler inek kesiyordu. Şimdi milyonlarca lira yatırım yapan, kredi kullanan, yurtdışından damızlık düve ithal eden işletme sahipleri de inek kesiyor veya satarak elden çıkarıyor. Bu çok tehlikeli bir süreç, inek kesimi önlenemezse Türkiye’de 2008’dekinden daha büyük et krizi yaşanır’’ dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri