MHP'li İsmet Büyükataman: İş Kazalarında Avrupa Birincisiyiz

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman TBMM Genel Kurulunda konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili  İsmet Büyükataman TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, İşyerinde veya işini yaparken gerçekleşen, çalışanı bedenen ve ruhen etkileyen kaza, iş kazasının en temel tanımıdır.  İş kazalarında Türkiye maalesef Avrupa birincisi,  El Salvador ve Cezayir’in ardından dünya üçüncüsüdür." dedi.

Bursa’nın Gürsu ilçesindeki boya fabrikasında meydana gelen patlamada 5 işçinin hayatını kaybettiğini, 14 işçimiz de yaralandığını belerten Büyükataman, "Vefat eden işçilerimize Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine sabır, yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."dedi.

Büyükataman'ın TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma metni şöyle: 

İşyerinde veya işini yaparken gerçekleşen, çalışanı bedenen ve ruhen etkileyen kaza, iş kazasının en temel tanımıdır. İş kazalarında Türkiye maalesef Avrupa birincisi, El Salvador ve Cezayir’in ardından dünya üçüncüsüdür.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre; Türkiye'de her gün 172 iş kazası meydana gelmektedir.

Bu kazalarda her gün ortalama 4 işçi ölmekte, 6 işçi ise sürekli iş göremez hale gelmektedir.

Ülkemizde iş kazaları gündemden düşmemektedir. Soma'da 301 vatandaşımızı kaybettiğimiz cinayet gibi kazayı ve bu faciadan beş ay sonra, Ermenek'te 18 vatandaşımızın hayatını kaybettiği maden faciasını unutmamız mümkün değildir.

11 Ekim 2017’de İzmir'in Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ Rafinerisinde meydana gelen kazada 4 işçi hayatını kaybetmiş, 1’i ağır 2 kişi yaralanmıştır.

17 Ekim 2017’de Şırnak’ta kömür ocağında göçük meydana gelmiş, 6 işçi hayatını kaybetmiş, 1 vatandaşımız ağır yaralanmıştır.

İş kazasının meydana geldiği saha için Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş çalışma ruhsatının önceden iptal edildiği, işletmenin kaçak olduğu yapılan açıklamalardan anlaşılmaktadır.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporuna göre; Ekim ayında en az 182, yılın ilk 10 ayında en az 1683 işçi hayatını yitirmiştir. Ayda ortalama 150’den fazla işçimizin hayatını kaybetmesi çok üzücü bir durumdur.

Üzücü olan başka bir husus da, yıllar itibariyle iş kazalarının artarak devam etmesidir. İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri alan kişi sayısı; 2011 yılında 58.966 iken, 2017 yılının ilk 8 ayında 71.950’ye ulaşmıştır.

Öte yandan ciddi devlet yardımı ile ayakta durmaya çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu açısından da bu durum fevkalade önemlidir. İş kazası neticesinde ölüm veya sakatlık oranlarına bağlı olarak, kişinin kendisine veya yakınlarına “sürekli iş göremezlik” veya “ölüm geliri” bağlayan bu kurum, önemli ölçüde maddi sorumluluk altına girmektedir.

SGK verilerine göre; sadece sigortalı olarak; 2016 yılının tamamında 70.062 kişi sürekli iş göremezlik geliri alırken, 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle bu sayı aşılmış ve 72.143’e yükselmiştir. Bu oranda bir artıştan yola çıkarsak, yılsonunda sayının 110.000’e yaklaşması beklenmektedir.

Yine, iş kazası sonucu ölüm geliri dosya sayısı 2016 yılının tamamında 56.364 iken, 2017 yılı Ağustos itibariyle 57.805’e çıkmıştır. Yılsonu itibariyle 90.000’e yaklaşması ön görülmektedir.

Her bir dosyadan, ortalama olarak 1.000 TL gelir bağlandığını varsayarsak, bu ayda 90 milyon, bir yılda 1 milyar TL’nin üzerinde gider demektir.

Buna, mahrum kalınan primlerle, sağlık giderlerini eklediğimizde, bir yılda iş kazaları için yapılacak ödeme 2 milyar TL’ye ulaşacaktır.

İş kazası sürekli iş göremezlik geliri alan, kişi sayısında da durum farklı değildir. 2016 yılında iş kazası nedeniyle ölenlerin hak sahibi sayısı 87.322 iken, 2017 yılının ilk sekiz ayında ölüm geliri alan hak sahibi sayısı 88.774’e çıkmıştır.

Durum Bağ-Kur’lular açısından da farklı değildir. Temmuz ayında iş kazası sonucu ölüm geliri alan dosya sayısı; 199 iken, Ağustos ayında dosya sayısı 307’ye yükselmiştir.

6331 sayılı kanunla iş güvenliği ve iş sağlığıyla ilgili bazı yasal düzenlemeler getirilmiştir. Ancak bu hizmeti sunan ortak sağlık güvenlik birimleriyle işverenlerin sözleşme yapması, ticari kaygıları ön plana çıkarmakta ve etkin denetimi engellemektedir. Bu çalışma Türkiye İş Kurumu marifetiyle otomatik olarak sistem üzerinden sırayla tayin edilse daha etkin bir denetim mekanizması kurulabilecektir.


 

Değerli Milletvekilleri;

Maalesef gelinen noktada, iş kazaları terörden daha fazla can almaya devam etmektedir. Görüldüğü üzere SGK’nın da iş kazası giderleri önemli miktarlara ulaşmıştır.

Bu sebeple, artan iş kazaları sayısını azaltmak, eşlerinin dul kalmasını, çocuklarının öksüz-yetim kalmasını önlemek istiyorsak, bir an önce, sebeplerini araştırmak ve alınacak tedbirleri tespit etmek için, önergemizin kabul edilmesini diliyor, saygılar sunuyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri