Samsun’un Bafra İlçesi'nde 18 yıldır ayakkabı tamiri yapan evli ve 3 çocuk annesi Tülay Önder, mesleği eşinden öğrendiğini belirterek şunları söyledi:
"Eşim Abdullah, Bafra Cezaevi'nde usta öğretici olarak görev yapıyor ve mahkumlara ayakkabı tamirciliği kursu veriyor. Ben de onun açtığı dükkanda 18 yıldır ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Geçinmemiz için eşime yardımcı olmak zorundaydım. Ben de yapabileceğimi düşünerek o şekilde mesleğe başladım. O dönem Bafra Cezaevi’nden mesleğiyle ilgili eşimi çalışmaya çağırmışlardı. Ben de 'yapabildiğim kadar dükkanda yaparım’ dedim. Sen orada çalış ben de burada çalışayım. Birbirimize katkımız olsun diyerek çalışmaya başladım. Şu anda da çalışıyorum."
'USTA YOK MU' DİYORLARMIŞ
İlk başlarda 'Usta yok mu?' ve 'Sen mi yapıyorsun' diye insanlardan tepkiler aldığını, ancak son zamanlarda 'Helal olsun' diyenlerin çok olduğunu vurgulayan Tülay Önder şöyle konuştu:
"Şu anda ayakkabı ve çanta tamiri, yeni ayakkabı yapma ve engelli ve ortopedi ayakkabılar yapıyorum. İlk açtığımızda dükkanın camlarında perde vardı. Şuan perde falan yok. 'Sen mi yapıyorsun. Usta yok mu?' diye sorarak tepkiler aldığım günler oldu. Ama tebrik edenler de çok var. Dışarıdan görenler, 'Helal olsun sana. Sen de bu işi yapabiliyorsun" diyenler oldu."
'18 YILDA 30'A YAKIN İNSAN YETİŞTİRDİM'
18 yılda 30'a yakın insan yetiştirdiğini anlatan Tülay Önder sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yanımda çalışanların çoğu kadındı. 2- 3 tanesi erkekti. Bu işte biraz kalıplama işi ağır. Kalıplama işlerini o dönem erkekler yapıyor. Diğer işlerin hepsini kadınlar yapabiliyor. Yeter ki işini sevsin ve yapmak istesin. Hepimiz her işi yapabiliriz. Bence evli kadınların eşlerine katkı vermesi lazım. Kendi başlarına da bir iş yerine girip, meslek öğrenip kendilerine iş yeri açabilirler. Ben bu işi yapabiliyorum ve herkes yapabilir diye düşünüyorum."