Bu ilaçları eczaneden alamayacaksınız

Kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak geliyor. Bu uygulama 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getiren ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak uygulamayla ilgili olarak, “Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek işin pratiği açısından doğru olandır. Şu an da yaptığımız planlamada bu konuda bir sıkıntı çekmeyeceğimiz kanaatindeyim. Ancak gündelik uygulamalarda ufak tefek aksamalar her halükarda olabilir. Böyle bir durumda dinamik yönetimler gerekli müdahaleyi yapar” dedi.

‘VATANDAŞ LEHİNE KULLANMAYI HEDEFLİYORUZ’

Şişli’de Hilton Otel’in Kamu-Özel İşbirliği Sağlık Zirvesi’ne katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getiren ve 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak uygulamayı hatırlatarak, “Hastalarda uygulamalarla ilgili tereddütler var. Bu konuda bir sıkıntı yaşanır mı?” şeklindeki bir sorusuna Müezzinoğlu, “Hastaların mağdur olmayacağı, asla sıkıntı çekmeyeceği sistemleri kurgulamaya çalışıyoruz” şeklinde yanıt verdi. Müezzinoğlu, “Biz merkeze hastamızı alıyoruz. Hastamızın mağdur olmayacağı ve asla sıkıntı çekmeyeceği sistemleri kurgulamaya çalışıyoruz. Bir de ülkenin imkanlarını vatandaş lehine kullanmayı hedefliyoruz. Bir kanser hastası tedavisini hastanede gördüğüne göre ilacını da hastaneden temin etmek işin pratiği açısından doğru olandır. Şu an da yaptığımız planlamada bu konuda bir sıkıntı çekmeyeceğimiz kanaatindeyim. Ancak gündelik uygulamalarda ufak tefek aksamalar her halükarda olabilir. Böyle bir durumda dinamik yönetimler gerekli müdahaleyi yapar. Burada bir sıkıntı olacağı kanaatinde değilim” dedi.

‘İLAÇ TAKİP SİSTEMİNİ DÜNYADA EN İLERİ DÜZEYDE UYGULUYORUZ’

Türkiye’de ruhsatsız, barkodsuz ilaç döneminin kapandığını da sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, “İlaç üretildiği andan itibaren nereye gidiyorsa gitsin barkodlu gider. Biz Sağlık Bakanlığı olarak gittiği her noktayı da biliriz. İlaç takip sistemini dünyada en ileri düzeyde uygulayan ülke biziz” diye konuştu.

’32 ŞEHİR HASTANESİ PROJELENDİRİLMİŞ DURUMDA’

Mehmet Müezzinoğlu, şehir hastaneleriyle ilgili bir soru üzerine, gelinen noktada gerçekleşen ihaleler ve protokoller ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “İmzaladığımız 17 protokolden bir tanesi halk sağlığı laboratuvarı için. Bu dünya standartlarında bir laboratuvar olacak. Geri kalan 16 şehir hastanesi için inşa süreçleri başladı. Bir kısmında yer değişikliği nedeniyle zaman kaybımız oldu. Bir kısmında ise yürütmeyi durdurma talepleri nedeniyle gecikmeler yaşandı. Ancak şu anda protokollerini imzaladıklarımız ile ilgili sıkıntımız olan herhangi bir şehir hastanemiz yok. ihale süreçlerini başlattığımız 5 tane şehir hastanemiz var. Bunlar Şanlıurfa, Denizli, Kütahya, Samsun ve Tekirdağ…Eskişehir’in de sözleşme sürecini hazırladık ihale aşamasında. YPK’nın onayına sunduğumuz 10 tane şehir hastanemiz var. Toplam 32 şehir hastanesi projelendirilmiş durumda. Bu, ilave olmayacak anlamına da gelmez. İhalesini yaptığımız 17 hastaneye baktığımızda 9-10 milyar dolar bir yatırım yapılacak.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri Haberleri