Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel ödülüne konu olan araştırmasının dışında, cüzdanında taşıdığı ve "Piri Reis Haritam" adını verdiği son çalışmasının detaylarını anlattı.
Geçen yıl mayıs ayında bir metot geliştirdiklerini ve genomun herhangi bir yerindeki onarımın haritasını yapabildiklerini bildiren Sancar, "Ben buna 'Piri Reis Haritam' diyorum" ifadesini kullandı.
Nobel ödülü aldıktan sonra, bunu daha çok geliştirdiklerini kaydeden Sancar, şöyle devam etti:
"Şimdi hem normal hücrelerde, kanser hücrelerinde, sistemsel hücrelerde sadece onarımın değil, hasarın olduğu her noktada geliştirebiliyoruz. Bir bilim adamı olarak son 10 yılda en çok bilim yönünden tatmin eden bir çalışma."
"Kanser tedavisine yeni yol açacak"
"Son çalışmasının hangi konulara ışık tutacağının" sorulması üzerine Sancar, bu çalışmayla, kanser tedavisinde en çok kullanılan sisplatinin (kemoterapide kanseri tedavi etmek için kullanılan bir ilaç), normal hücre ve kanser hücrelerinde yaptığı hasar ile onarımın haritasını çıkarabildiklerini belirtti.
Bu haritayla, bunların arasındaki farkın ve aynı olan kısımların görülebildiğini dile getiren Sancar, "Bunun kanser tedavisine yeni yol açacağını umuyoruz. İlla bunu yapacak demiyorum ama şimdi en yüksek ayrıntılı bir onarım haritası. O bakımdan bu yeni ufuklar açacaktır. Bilimsel olarak gerçekten bu beni memnun ediyor." ifadelerini kullandı.
Sancar, "Piri Reis Haritam" dediği çalışmasını, annesi, kızı ve eşinin resimlerinin bulunduğu cüzdanında taşıdığını da söyledi.