BİR KİTAP TAHLİLİ: ‘’ÜLKÜCÜ HAREKETİN KRONOLOJİSİ’’

Ahmet Alperen Cengiz

Ülkücü Hareketin Kronolojisi geçtiğimiz günlerde satışa sunulan, Kadir Yiğit ve Kür-Şad Özkaynar tarafından hazırlanan, Ülkücü Hareket’in kuruluşundan bugününü, önemli vakıalarını ve abide şahsiyetlerini tarihsel sıralamaya göre açıklayan muazzam bir eser.

Emin olun edindiğiniz vakit bir solukta bitirebileceğiniz bir kitap. Okudukça kimi yerde gözleriniz dolacak, kimi yerde gülümseyecek ve kimi yerde de şaşıracaksınız.

İlk sayfaları açtığınızda giriş ve metot bölümlerini okumadan geçmeyin. Çünkü ileri sayfalarda okuyacağınız kronolojik tarihsel vakıaların ön açıklaması ve hazırlanma aşamasında ki metotlar tevazu sahibi bir üslup ile açıklanmış.

Eser, aynı zamanda ileride yazılacak birçok kitap içinde değişilmez bir kaynak olacağını söylemeden duramayacağım.

Bazı kronolojik sıralamaların altında yazarın notu şeklinde dipnotlar göreceksiniz. Bu dipnotlar kimi yerde yazarların engin bilgilerini, kimi yerde ise daha önce ki yazılan eserlerde yapılan tarihi hatalara vurgu yapılmaktadır. Yapılan hataları dile getirirken de tüm tevazu ve alçak gönüllüklerini koruyarak ‘’haddimiz olmadan düzeltiyoruz’’ diyerek yazılmış olduğunu göreceksiniz.

Tam bir Ülkücü duruşa yakışacak düsturda…

Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in doğumu, Orhun Dergisi’nin basım yılları ve Başbuğun gençlik yıllarıyla başlayan eser, sayfalar çevrildikçe daha da derinleşiyor.

Başbuğ Alparslan Türkeş’in Başbakan Müsteşarı olduğu dönemde devlet ve millet için yaptığı çalışmalar tek tek sıralanarak meclis tutanak kayıtlarıyla ispatlanmış.

‘’1960, 7 Eylül: Türkeş’in resmi dairelerdeki memur ve hizmetlilere öğle yemeği tayin bedeli verilmesi konusunda kanun teklifi sunulması ve oylama sonucu kabul edilmesi’’ (syf:25)

‘’1960, 19 Eylül: Bugün dahi varlığını devam ettiren Sivil Savunma Uzmanlıklarının, Türkeş’in kanun teklifi ile kurulması.’’ (syf:25)

Bunların yanı sıra 2006 yılında kurulan Bozok Üniversitesinin ilk kurulma teklifi 1994 yılında Başbuğ tarafından verildiği, yine aynı yıl 1994’te verdiği kanun teklifi ile sanatçılara emekli olma hakkı tanındığı da yer almakta.

Dündar Taşer’in vefatının çelişkili olduğu ve 2000 yılında MHP’nin yönetimde olduğu dönemde Fetullah Gülen’in yargılanmaya başlaması da eserde bulunan bilgiler arasında…

Ülkücü Hareket ile ilgili daha nice bilgilerin yer aldığı kitap, ülkücü araştırmacıların kolaylıkla bilgi edinebilmesi için hem yıllara, hem de aylara göre ayrı ayrı düzenlenmiş, son bölümünde ise Türk Milliyetçileri için önemli olan bazı tarihlere de yer verilmiştir.

Sonuç olarak okuduğunuz vakit bin bir emek ve meşakkatle hazırlanan eserin son sayfasını çevirdiğinizde, gözleriniz boşluğa dalacak ve dünden bugüne Ülkücü Hareket’in tarihi serüveni gözlerinizin önünden bir film şeridi gibi geçecek.

‘’Ülkücü Hareketin Kronolojisi’’

OKUYUN!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.