KÖYLERE ÖZGÜRLÜK

Ali BİLİR

 

Bilindiği üzere, sonucu hüsran olan “AÇILIM SÜRECİNDE” Büyükşehir Yasası aniden değiştirildi. Böylece, KÖYLER ilçe belediyelerinin bir mahallesi olurken aynı zamanda büyükşehir belediyesi sınırları da il sınırı oldu.

  1. Bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerde vergi, resim ve harçlar nelerdir?  

- Köyler mahalleye dönüştüğünde artık yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi almak zorunda olacaktır.

- Köy halkı ilçe merkezinde veya büyükşehir ilçelerinden birinde oturan bir vatandaş ile aynı hak ve sorumluluklara sahiptir. Öncelikle sorumluluklar bakımından incelemek gerekirse; ilk akla gelen şüphesiz “emlak vergisi” olacaktır. Artık köy halkı da “emlak vergisine” tâbidir.

- Köylere ve köy birliklerine ait tarım işletme binaları, soğuk hava depoları, hamam, çamaşırhane, değirmenler ve köy odaları için de emlak vergisi ödenecektir.

- Bununla birlikte artık şebeke suyu ücretleri de değişecektir.

- Çevre temizlik vergisi ödenecektir.

- Yol, kanalizasyon ve su tesislerinin harcamalarına katılma payı ödenecektir.

- Belediyece onarılan ve genişletilen yolların iki tarafında bulunan gayrimenkul sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı da alınacaktır.

- Mevzuat hazretlerinde yer alan her türlü vergi ve harçlarda köy halkının kesesine musallat olacaktır. Örneğin, İlan ve reklam vergisi (tabela vergisi), yangın, sigorta vergisi, işgal harcı, bina inşaat harcı gibi…

  1. Bu Kanuna göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerde, öngörülen istisnalar ise şöyle;

-  Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alınmayacak.

- Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret 5 yıl süreyle en düşük tarifenin %25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek.

***

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, “Büyükşehir Yasası Açılım Süreci” sırasında değiştirildi. O günlerde, bölücü terör örgütü PKK’nın silah bırakacağı sanılıyordu. PKK’nın özerklik talebinden vazgeçmesi karşılığında, yerel yönetimlerin sorumluluk sahalarının genişletilmesi öngörülmüştü.

Böylece tüm Güneydoğu kırsalı, HDP’li belediyelerin yönetimi altına girecekti, girdi de. Yani PKK’ya, “Siz Kürtler zaten kendi kendinizi yönetiyorsunuz, özerkliğe ne gerek var?” mesajı verilmiş olacaktı.

Fakat bu manevra PKK’nın silah bırakması sonucunu vermedi. Verilen tavizler tam aksine PKK’nın güçlenmesi ve birçok yerde özyönetim ilan etmesi sonucunu doğurdu. Bir başka deyişle evdeki hesap çarşıya uymadı, muktedirlerin verdiği siyasi kararlar şehirlerde hendek savaşlarına sebep oldu. 

Beklenen amaca hizmet etmediği açık seçik belli olan Büyükşehir yasasında yapılan değişiklik ile “KÖYLERİN MAHALLE” yapılması, “KÖYLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ” yok etti.  Köylere yeni vergiler, resim ve harç yükü getirmekten başka bir işe de yaramadı.

Eğer köyünüze ev yapmak isterseniz artık çok yüklü bir miktarda yapı ruhsat harcı ödemek zorundasınız…

Sonuç olarak, köylerin mahalle yapılarak ellerinden alınan ÖZGÜRLÜĞÜNÜN iade edilmesi için Büyükşehir Yasası acilen değiştirilmelidir.

Muhalefet partileri, böylesi hatalı politikalara parmak basmak ve vatandaşın çıkarlarını korumak için vardır. Ümidimiz odur ki siyasiler, günün birinde nefret dili kullanmaktan ve saray edebiyatı yapmaktan fırsat bulup köylülerin sorunlarıyla da ilgilenir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.