Ermenistan işgali altında olan Karabağ'da, Ermenistan yine bir Misk gurubunun sesiz kalmasıyla, kabul edilemez bir seçim yaptı.
Azerbaycan toprağı Karabağ da yapılan sözde seçimlerin, uluslararası hukuka aykırılığına hiç bir şüphe yoktur. Ermenistan’ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’da, yaşanan etnik temizlik, bölgenin temel halkı olan Azerbaycan Türklerinden, Ermenistan devleti tarafından bölge temizlenmiştir. Bu şartlar altında yaşanan 31 Mart cumhurbaşkanlığı seçimleri kabul edilmez.
“Azerbaycan'ın işgal altındaki bölgelerinde yaratılan sözde devlet, sözde cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenleyip 21 Mayıs'ta Şuşa'da yemin töreni yapmaya hazırlandığı bilgisi paylaşılmaktadır. Uluslararası hukuk, barış ve istikrar için bir tehdit oluşturan bu tutum, bölgesel barışa yapılmış, tam bir provokasyondur.
Hocalı da sivilleri öldüren işgalci, Ermenistan'ın rejimi suç faaliyetlerine kışkırtıcı bir biçimde şiddetle devam ediyor.
"Karabağ, Azerbaycan Vatanıdır."
Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti denilen sözde devletteki seçimleri tanımadıklarını söyleyerek sözde seçim şovunu kınadılar. Avrupa Birliği, AGİT, NATO, İslam İşbirliği Teşkilatı, Katılmama Harekatı, Türk Konseyi, GUAM, Avrupa Parlamentosu, TURKPA, yetkili medya ve önde gelen bireyler de dahil olmak üzere dünya çapında birçok ülke, bu sözde seçimi sabotaj olarak nitelendirdi. Onlar, Kafkasya'da barış ve istikrara yönelik sorumsuz siyasi adımı, sorunun barışçıl yollardan çözülmesinin önünde ciddi bir engel ve uluslararası hukuka bir tehdit olarak nitelendirerek, bu sözde seçimleri ve sonuçlarını yasa dışı ilan ettiler. Sadece Ermeni liderliği, çakma rejimler ve Ermeni lobisi tarafından desteklenen, başka hiçbir uluslararası örgüt veya ülke tarafından tanınmayan sözde rejim tarafından düzenlenen sözde seçimler uluslararası hukuka aykırıdır.
"Ermenistan barış görüşmelerinde uluslararası toplumu kandırmaya çalışıyor"
Dağlık Karabağ sorununun çözümüne dair yürütülen müzakereleri de kötü etkileyeceğine hiç şüphe yoktur.
Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992'de kuruldu.
Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD'nin yürüttüğü Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemediği gerçeği ortadadır.
Sadece "Ermenistan'ın barış görüşmelerinde uluslararası toplumu kandırma amaçlı bu benzeri süreçleri kullanıyor. Bu nedenle dünya güçleri ve uluslararası örgütler, Ermenistan’ı uluslararası hukuk normlarına uymaya zorlayarak daha ciddi baskı ve yaptırımlar uygulamalıdır.
Dr. Abdullah BUKSUR
İnsan Hakları Eksperti