ElonMusk 12 yaşında oyun programlayıp satmıştı. Şuan dünyanın en zengin insanları arasında. Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi. Mars’a yolculuk üzerine çalışıyor. Bill Gates 13 yaşında yazılım geliştirmeye başladı. Microsoftun sahibi. Dünyanın en zengin insanlarından.
Google, Facebook, Whatsapp gibi yazılımları geliştirenlerin hayatlarını inceleyince hep aynı hikâyeyle karşılaşırız. Çocuk sayılacak yaşta yazılım işine merak salmışlardır.
Dünyada az maliyetle, en çok kazandıran sektörlerin başında yazılım sektörü gelmektedir. Bu alanda lider firmaların toplam piyasa değerleri birçok ülkeyi geride bırakmaktadır. Yazılım sektöründe büyümede, küçülmede çok hızlı olmaktadır. Bu yüzden sektörün sürekli bir değişim ve gelişim içerisinde olması gerekmektedir.
Akıllı telefonlarla birlikte artık herkesin kullanmaya başladığı sosyal uygulamalar, mesajlaşma uygulamaları, oyunlar ve diğer programlar muntazam büyüklükte bir sektör oluşturmaya başladı.
Türkiye’de son yıllarda kodlama üzerine eğitimler popülerliğini artırmaya başlasa da bu alanda son derece yetersiz bir noktadayız. Bizler yazılım alanında profesyonel düzeyde eğitimi üniversitelerde vermeye başlıyoruz. Haliyle üniversitede yazılım öğrenen insanın üzerine bir şeyler katması ve kendini geliştirmesi de zaman alıyor veya sınırlı kalıyor. Örneğin başarılı bağlama üstatlarımızın çoğunluğu çocuk yaşta veya aileden bu işe merak salanlar. Yazılımda tıpkı bağlama gibi öğrenilmesinde ve profesyonellikte kritik dönemleri olan bir alan.
Türkler tarafından geliştirilmiş dünyada yaygın olarak kullanılan bir sosyal ağ programı, mesajlaşma uygulaması, alışveriş programı, kamera uygulaması, vb. hayal değil. Sadece bu alanda gerçekten profesyonel insanlara ve daha fazla nitelikli insana ihtiyacımız var. Bu vesileyle bir şeyler yapmaya çalışan Türk yazılımcılarımıza da buradan teşekkür ediyorum.
Yazılımdan bahsetmişken yarı iletken teknolojisinden bahsetmemek olmaz. Kullandığımız elektronik ürünlerin çalışmasını sağlayan entegre, mikrodenetleyici, transistör gibi elektronik elemanların ülkemizde imal edilebilir hale gelmesi ve bu alanda firmalarında desteklenmesi gerekir. Kimbilir kendi mikrodenetleyicilerimizi imal ettikten sonra belki Türkçe bir programlama dili geliştirir, Türkçe kodlarla programlanan telefon, tablet ve bilgisayarlar için işletim sistemleri geliştirebiliriz.
Yazımı noktalarken milli işletim sistemimiz Pardus'u da okurlarımızın incelemesini tavsiye ediyorum.