İstekle emekli olduğum 2004’ten beri bir bayramı Ankara’daki ikametgâhımda, bir bayram memlekette geçirme geleneğini sürdürüyorum. Bu yıl da Kurban Bayramı öncesi Hatay’a geldim. Çocukluğumun geçtiği Dörtyol-Erzin-Payas’a şöyle bir uğrasam da, zamanımın çoğunu Arsuz öncesindeki mütevazi yazlıkta geçirmeye başladım. Hatay’daki yeni gelişmeleri de yerinde inceliyorum. 2017 yılı Türkiye’sinde yaşanmaması gereken yanlışlar ve eksikler Hatay’da hala diz boyu. Erzin ve Arsuz’daki 2 aksaklık bile üzüntülerimizi katlamaya yetiyor.
Erzin’in Sahipsizliğe Bırakılmış Görünümlü Hali
7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi Erzin’in 2 ana caddesinden ikincisi köstebek yuvası gibiydi. Yolların yapımı konusunda CHP’li Büyükşehir Belediyesi ile yereldeki AKP Belediyesi arasındaki anlaşmazlık vatandaşa ödetiliyordu. Benim de bölgenin adayı olduğum o dönemde Erzinliler her iki partiye cezayı keserek MHP’yi ilk sıraya taşımışlardı.
Bu bayramın 2. Günü otoyoldan çıkarak Erzin’deki partililerle bayramlaşmaya giderken karşımıza çıkan Erzin otogarına bir kez daha takıldım. Bu otogarın kazandırılmasında hiçbir emeği olmayan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın fotoğrafı bina girişine asılmış ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Erzin Otogarı tabelasını hatırladım.
Aslında hatırlamama sebebiyet veren, otoyol çıkışından Erzin’e dönülen lambada, otogar duvarındaki 4 bilboard’un 3’nün Lütfü Savaş ve Büyükşehir Belediyesi’ne ayrılmış olmasıydı. İnanın, narsizm konusunda en çok eleştirilen İ. Melih dahi bu kadar abartıp köpürtmemektedir.
Lütfü Başkan’ın yakışıklı ve entelektüel yüzüyle bayramını kutladığı “en” ana caddesine girdik. Sağlı sollu narenciye bahçelerinin eşsiz güzellikleri arasından ilerlerken, Lütfi Savaş’ın bir eseri var mı diye ararken, ilk dikkati çeken yolun kenarında sel sularının sürüklediği kum-çakıl kalıntılarıydı. Bu manzara Yeşil Erzin’e yakışmıyordu! Savaş’a da…
Biraz daha ilerleyip şehrin içerisine girilirken ana caddenin ancak eski at arabalarının sokulacağı kadar bozuk ve harap olmuş haliyle karşılaştık. Yol üzerindeki hendek ve çukurlardan sakınarak bayramlaşma yerine ulaştık. Otogar yanındaki bilboardlarda “Her şey Erzin için!” dercesine sevecen bir şekilde gülümseyen Savaş’ın bu gülümsemesinin sanki “alay ediyormuş” gibi olabileceği aklıma geldi. Çünkü bilboardlarda Kurban Bayramı’nı kutladığı Erzin’in en önemli caddesi köstebek yuvası gibiydi…
Konuyu hem Erzin’deki, hem de Antakya’daki bayramlaşmada partililerle görüşmede dile getirdiğimde adeta tek ses olup “Erzinliler buna müstehaktır!” dediler. Onlara da dediğim gibi, “Hayır! Erzinliler en iyisine layıktırlar! Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı da, Erzin Belediye Başkanı da Erzinli hemşerilerime layık oldukları hizmeti getirmek mecburiyetindedirler!
Arsuz’da Hala Saatler Süren Elektrik Kesintisi
2012 yılından beri Arsuz’un sorunlarını gazete Tv kanallarında seslendiriyorum. Akçalı’ya bağlı çok sayıda site (Beyaz Yunus, Orantes, Lagos, Zümrüt, İncekum vb. 8-10 site) bulunan bölgede bayramın 2. günü akşamı saat 20.00’da elektrik kesildi. İlgili birim arandığında saat 22.30’da geleceği bildirildi. Ama herkes uyuduktan sonra saat 01.30’a doğru geldi.
Acaba Muğla’nın Bodrum, Marmaris, İzmir’in Çeşme ilçelerinde bu kadar uzun süre elektrik kesilir miydi? Haa eskiden 20-24 saat kesiliyordu, bu yıl 5.5 saate düşmüş. Ama hala bölgeye “2.sınıf” muamelesi yapılması, bunun Hatay Büyükşehir Belediyesi, Arsuz Belediyesi, Hatay Valisi ve Arsuz kaymakamı tarafından giderilmemesi son derece ayıp!
Aynı bölgede yörenin en uzun kumsala sahip halk plajı da sahipsiz. Büyükşehir Belediyesi asfaltı bir sitenin girişine kadar dökmüş ama halkın plajına kadar kısma “Boşver!” demiş. Plajda ise 4 tekerli motosiklet benzeri bir magandalıkla sürat yaparak vatandaşı bezdirenler de cabası. Ya bir kaza olur, maazallah bir çocuk yaralanırsa ne olacak? Burada ne işleri var?
Son Söz: Sözüm Hatay’da sınıfta kalan vali, özellikle Büyükşehir, Erzin ve Arsuz Belediye başkanlarına! Azıcık kendinizi aşıp, millete gerçek hizmeti vermeyi deneyin efendiler!