Bu başlığa bakıp da kumpas davalarında “Cami bombalatacaklardı” şeklinde hatırlanıp yanlış anlaşılmasın. Türk Silahlı Kuvvetleri şu anda ağırlıklı olarak Suriye, Irak, Bosna, Afganistan ve Katar başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde veya bölgesinde ya harekât yapıyor, ya da bayrak gösteriyor. Bu görevler icra edilirken de “Ramazan ayı” veya “Bayram” denilerek aymazlık yapılmıyor. Aziz vatanın savunulması veya Türkiye’nin milli menfaatleri için hangi görevler verildiyse onlar layıkıyla yapılmaya çalışılıyor.
Bu görevlerden biri Irak kuzeyinde PKK terörünü bitirmeye yönelik. TSK, Irak kuzeyindeki PKK terör örgütünün yuvalandığı yerlerde Mart 2018’den itibaren başlattığı operasyonlarla 25-30 km derinliğe kadar girerken 11 üs kurdu. PKK’nın 16 kamp ve ikmal noktası imha edildi. Irak’ın içlerinde Kandil ile Suriye arasındaki irtibatı koparmak için çevreleme harekâtı sürüyor.
TSK unsurları bölgede yerel halkı kazanmak ve yapılan harekâtın sivilleri hedef almadığını göstermek için yoğun çaba göstermekte, halkla yakın irtibata geçerek teröristlerin gizlemeleri için köylülere bıraktığı silahları toplamakta, ikna olan köylüler, PKK silahlarını Türk askerine teslim etmektedir. Güvenlik birimlerine göre Kandil ve etrafında PKK etkisinde 600’e yakın köy bulunmaktadır.
Bir ucu İran’a uzanan büyük bir alandaki Kandil’de PKK’nın 8-10 kampı var. Açık kaynaklara göre Kandil’deki bu kamplar ve mühimmat depoları uzun süreli bir hava harekâtıyla bombalanarak yumuşatılacak, daha sonra da hava destekli kara harekâtı yapılacak. Kandil’e Türk bayrağı dikilecek ve Fırat Kalkanı ile Zeytindalı harekâtlarıyla Suriye’de uygulanan şekilde bölgede belli bir süre kalınacak.
Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin Menbiç’ten çekilmesinde izlenecek yol haritasına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesinde ‘uzlaşmaya’ vardıklarını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Menbiç Türkiye, ABD, Bağdat ve Erbil arasında dörtlü işbirliğinin olacağını, söyledi. PKK’nın Irak’a da ciddi bir tehdit oluşturduğunu, Sincar bölgesinden çıkmış olsa da özellikle kuzeydoğusunda, Kandil ve ötesinde PKK’nın ciddi bir yapılanmanın var olduğunu ifadeyle, bu bölgelerin PKK’dan temizleneceği kararlılığı içerisinde konuştu.
Çavuşoğlu; Münbiç’ten sonra YPG’nin kontrol ettiği diğer alanların geleceğinin belirlenmesinin de bu plana dâhil olduğunu, Fırat Nehri’nin doğusundaki bölgelerde de bu yol haritasının uygulanacağını, 4 Haziran’dan başlamak üzere 10 gün içinde ön hazırlıkların tamamlanacağını, 11. günden 30. güne kadar geçecek sürede her iki ülkenin ilgili yetkilileri YPG’nin çekilme süreci ve sonrasında atılacak ortak adımları belirlemek üzere toplanacaklarını ve hazırlıkları tamamlayacaklarını, 30’uncu günden itibaren YPG’nin çekilmeye başlayacağını ve tüm sürecin 90’ıncı günde yani 5 Eylül’de sona ereceğini ifade etti.
Tabii ki bu işlemler uygulanırken gene en büyük görev TSK’ye düşmektedir. Halen Fırat Kalkanı ile el-Bab’a kadar bölgeyi kontrol eden, Zeytindalı ile Afrin’i PKK’dan temizleyen, Hatay’ın güneyindeki İdlib vilayetinde kurduğu 12 gözlem istasyonu ile çatışmasızlık bölgesi tesisine çalışan TSK’ye Suriye’de Menbiç ve Fırat’ın doğusunda da daha çok işler düşeceğe benzemektedir. Tabii ki Irak kuzeyinde de…
Şayet TSK’nin Irak kuzeyinde PKK terör örgütüne karşı harekâtı devam eder ve Kandil’e Türk bayrağı dikilirse, hele de Suriye’de girilen yerlerdeki gibi bir süre kalınırsa, terör örgütüne gerçek bir darbe vurulmuş olacaktır. Burada önemli olan şudur: (a) Bölgede işbirliği yapmayı kabul eden ABD, Irak Merkezi Hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi anlaşmaya sadık kalabilecek midir? (b) İran’la da İran’a kaçabilecek teröristler ve elebaşılarının teslimi konusunda anlaşma önemlidir. (c) Teröristlere yardım ve yataklık yapabilecek bölge ve bölge dışı ülkelerle de bu konuda anlaşma sağlanabilecek midir?
Son Söz: TSK’ye şu ana kadar hiçbir şekilde güven aşılayamayan Trump yönetimindeki ABD’nin soru işaretleriyle dolu tutumunu dikkate alarak başarılar diliyoruz! İşleri zor…