Dünden bugüne MHP

Selim KARADAVUT

Milliyetçi Hareket Partisi’nin köklü bir geçmişi vardır. Bu köklü varlığı üzerinde nice oyunlar oynanmıştır. Geçmişten geleceğe birçok badireler atladan MHP bildiği doğrulardan hiçbir şekilde taviz vermeden yürümüştür.Bundan sonrada yürümeye devam edecektir.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin tarihten bugüne kadar geçirdiği ivmeleri birlikte okuyalım.

İşte MHP’nin tarihçesi:

20 Temmuz 1948 Tarihinde Mareşal Fevzi Çakmak tarafından kurulan Millet Partisi 1954 Yılında kapatılarak, Cumhuriyetçi Millet Partisi adıyla siyaset sahnesine çıkar.

1952 Yılında kurulan Türkiye Köylü Partisi ile Cumhuriyetçi Millet Partisi birleşerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi adını alır. Osman Bölükbaşı bu partinin Genel Başkanı olur. 1958 Yılında Türk Siyasi Tarihinde önemli bir yer tutacak olan CKMP tarih sahnesine mührünü vurur.

Mehmet ALTINSOY, İsmail Hakkı YILANLIOĞLU ve arkadaşlarının davetiyle birlikte 31 Mart 1965 Tarihinde Alparslan TÜRKEŞ ve arkadaşları CKMP'sine üye olur. Aynı yıl içerisinde Alparslan TÜRKEŞCumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel Başkanı olarak seçilir.

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ TARİH SAHNESİNDE

CKMP'nin 8-9 Şubat 1969 Olağanüstü Büyük Kongresi'nde delegelerin büyük desteğini alan "Milliyetçi Hareket Partisi" adı kabul edilir. 1969 Genel seçimlerine MHP, Başbuğ Alparslan Türkeş liderliğinde yerini alır. Bu arada Üç Hilal’li amblemi ve yeni ideolojisiyle % 3 oy alır. Bu seçimde, Alparslan Türkeş ilk kez milletvekili olarak TBMM’ye adımını atar. 14 Ekim 1973'teki genel seçimlerde oyların %3.4'ünü alan MHP 3 milletvekili ile TBMM’de yerini alır.

MHP, 31 Mart 1975'te Süleyman Demirel Başbakanlığında kurulan “Milliyetçi Cephe” koalisyon hükümetinde iki bakanlıkla temsil edilir.

5 Haziran 1977 milletvekili seçimlerinde MHP % 6.4 oy alarak 16 milletvekili çıkararak ülke genelinde 4. parti olur.

MHP, 21 Temmuz 1977'de yine Süleyman Demirel Başbakanlığında kurulan koalisyon hükümetinde 5 Bakanlıkla yer alır.

12 EYLÜL DARBESİ MHP ‘NİN KÖTÜ KADERİ OLDU

12 Eylül 1980 Darbesi ile tüm MHP’nin tüm siyasi faaliyetleri askıya alınır. MHP ve Ülkücü kuruluşlar, 12 Eylül’ün darbecileri tarafından yargılanarak haksız ve hukuksuz infazlarla Türk tarihinden silinmek istemiştir. Türk Milliyetçileri oluşturulan işkence hanelerde zulme ve akıl mantığın almadığı işkencelere maruz bırakılmışlardır.

ÜLKÜCÜLER YENİDEN SAHNEDE

Her şeye rağmen, Milliyetçi Ülkücü Hareket, 7 Temmuz 1983'te Muhafazakâr Parti adıyla yeniden siyaset sahnesinde yerini almış ve fakat 6 Kasım 1983'te yapılan seçimlere Milli Güvenlik Konseyi'nin engellemeleri yüzünden katılamamıştır.

30 Kasım 1985'te Muhafazakâr Parti'nin Birinci Kongresi yapılmış ve Parti'nin adı Milliyetçi Çalışma Partisi olarak değiştirilmiştir.

19 Nisan 1987'te yapılan olağanüstü Kongre de Genel Başkanlığa Abdülkerim Doğru seçilmiştir. Devlet Bahçeli bu partinin Genel Sekreter olmuştur.

DEVLET BAHÇELİ YENİDEN GENEL SEKRETER…

6 Eylül 1987 tarihinde siyasi yasakların sona ermesiyle birlikte, 4 Ekim 1987'de yapılan Olağanüstü Kongre'de Alpaslan Türkeş Milliyetçi Çalışma Partisi Genel Başkanı olmuştur. 27 Kasım 1988'de MÇP Olağanüstü Kongresi'nde Alparslan Türkeş yeniden Genel Başkanlığa seçilmiş, Devlet Bahçeli yeniden Genel Sekreterliğe getirilmiştir.

Milliyetçi Çalışma Partisi, 29 Kasım 1987 genel seçimlerinde %2.9, 26 Mart 1989'teki mahalli seçimlerde ise % 4.2 oranında oy alabilmişti.

20 Ekim 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi ile ile ittifak yapan MÇP, bu ittifakla % 16.9 oy almıştır. Alparslan Türkeş ile birlikte 18 Milletvekili MÇP'ye katılmıştır.

27 Aralık 1992 günü toplanan MHP'nin son kurultay delegeleri, partinin feshine, isminin ve ambleminin de MÇP tarafından kullanılabileceğine karar vermiştir.

24 Ocak 1993 günü toplanan MÇP 4. Olağanüstü Kongresinde partinin ismi MHP olarak değiştirilmiştir. Böylece MHP, yeniden ortaya çıkarak kutlu yürüyüşüne kaldığı yerden devam etmiştir.

20 Aralık 1995 genel seçimlerinde % 8.2 oy alan MHP, % 10'luk seçim barajını asamadığı için milletvekili çıkaramamıştır.

4 Nisan 1997'de Türk Dünyasının Başbuğu Alparslan Türkeş, hakka yürümüştür.

DEVLET BAHÇELİ GENEL BAŞKAN…

Başbuğ’dan sonra, 18 Mayıs 1997'de yapılan Olağanüstü Kongre'de dört değerli aday genel başkanlığa talip olmuştur. 6 Temmuz 1997'de toplanan Olağanüstü Kongre'de Devlet Bahçeli, delegelerin büyük bir çoğunluğunun güveni ile MHP'nin yeni Genel Başkanı olmuştur.

MHP, 18 Nisan 1999 milletvekili seçimlerinde %18 oy alarak 129 milletvekili çıkararak büyük bir atılım yapmıştır. Bu dönemde MHP, 12 Bakanlık alarak DSP ve ANAP ile koalisyon kurarak iktidara ortak olmuştur.

3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerde MHP % 8.3 oy ile yüzde 10’luk barajın altında kaldı.

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde MHP, % 14.7 oy alarak 71 milletvekili ile mecliste temsil imkânı buldu.

29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde 1’i büyükşehir, 10’una da il belediye başkanlığı olmak üzere toplamda 490 belediye kazanmıştır.

MHP, 12 Haziran 2011 Milletvekili genel seçimlerinde % 12.98 oy alarak 53 milletvekili ile mecliste temsil edildi.

MHP, 7 Haziran 2015 Milletvekili genel seçimlerinde % 16.03 oy alarak 80 milletvekili çıkardı.

1 Kasım 2015 Milletvekili genel seçimlerinde ise MHP’nin oyları % 11.93'e, milletvekili sayısı ise 40'a düşmüştür.

MHP BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR…

Buraya kadar verdiğimiz tarihçeden de görüleceği üzere, MHP siyaset sahnesinde inişli çıkışlı bir yolda yürümüştür.1969 Yılı Adana kongresinde yaşanan bölünme sonrası Türk İslam Ülküsü ile yoluna devam eden MHP’de ikinci bölünme, Ülkücü Hareketin gençlik liderlerinden Sivas milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun 29 Ocak 1993 tarihinde Büyük Birlik Partisi’ni kurmasıyla yaşanmıştır.

MHP’NİN VARLIĞI BİR TEMİNATTIR…

1 Kasım 2015 Seçimlerinde siyasi bir kısım seçmeninin iktidar partisine yönelmesi sonucu MHP milletvekili sayısında büyük kayıp yaşadı. Bu durumu fırsat bilen Meral Akşener ve ekibi, parti üzerinde oyunlar oynamaya başladı. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kararlı tutumu sayesinde milliyetçi Hareket Partisi’nin bölünmesi engellenmiştir.

MHP, Devlet Bahçeli liderliğinde önüne konan engelleri aşarak, karanlık elleri kırarak, Türk Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini, birlik ve bütünlüğünü, hak ve menfaatlerini korumak yolunda dün olduğu gibi bugünde azimle yürümektedir.

MHP, Yüce Türk milletinin milli ve manevi değerleri ile tarihi ve kültürel zenginliklerine sahip çıkmaya devam ediyor.15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin varlığı tüm Türk Milleti tarafından daha iyi anlaşılmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada Milliyetçi Hareket Partisinin siyasi misyonu gelecekte çok daha iyi anlaşılacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.