MHP'yi ele geçirme operasyonunda kullanılan ve daha sonra deşifre oldukları için ihraç edilenlerin başını çektiği kişiler yeni partilerini kurarken, kendilerini destekleyen Cumhuriyet gibi gazetelerde partinin söylemine dair "MHP'den istifa edenlerin de içinde yer alacağı" parti için "milliyetçilik" ifadesi yerine "vatanseverlik ve vatanperverlik" söyleminin benimseneceğine vurgu yapılıyor. " şeklinde haberler göze çarpıyordu.
"Milliyetçilik yük görülüyor" tartışması yapılırken, tam o günlerde İP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ'da çıktığı bir televizyon programında "Yeni Parti ülkücü bir parti değil." açıklamasını yaparak tartışmaları daha çok alevlendirmişti.
Elbette bir davası, dünya görüşü, ideolojisi olmayan bir genel başkana sahip partide bu manzaralar oldukça doğaldır. MHP'den ihraç edilip, CHP ve HDP çizgisinde, onların söylemleriyle siyaset yapmaya çalışmak fikir ve düşünce karmaşasının en somut örneğidir.
MHP'yi ele geçirme projeleri başarılı olmadı. MHP'ye zarar verme projeleri de başarılı olmadı. Önce milliyetçilik, sonra Ülkücülük kavramlarıyla anılmaktan rahatsızlık duyduklarını hissettirdiler. Son olarak "MHP'lilerin kurduğu parti algısı" sırtlarında yük olduğu için onu üstünden atmak için zaman saydıklarını da basın üzerinden şöyle öğrendik:
"Cumhuriyet gazetesinden Selda Güneysu'nun haberine göre, eski bakan ve milletvekilleri, İYİ Parti'nin 'daha merkezde' yer alması gerektiğini belirterek, şu andaki yönetimin MHP ağırlıklı isimlerden oluşması nedeniyle "MHP'lilerin kurduğu" parti algısından kurtulamadığını anlattılar. Akşener'in ise yemeğe katılanların yoğunlukta olan bu eleştirisi karşısında, "partideki MHP'li sayısının 1 Nisan'da, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek kurultayda düşürüleceğini ve dengenin sağlanacağı" mesajı verdiği öğrenildi."
***
2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için ittifaktan başka hiçbir şansı olmayan bu İP'in CHP ve HDP çizgisine iyice demirlemesi için mecbur "MHP'lilerin kurduğu parti algısı" ortadan kaldırılmalıdır.
Aslında bize sorsanız böyle algı bizde hiç yok…
İP'in Genel Başkanına, İP'in kurucularına, İP'in Genel Başkan yardımcılarına baktığımızda böyle bir algıya niye kapılalım ki?
Parti kurulurken "Kürdistan, Eşit Vatandaşlık" üzerinden teröristbaşı Öcalan'a ve HDP'ye verilen sıcak mesajlar hala soğumamışken "MHP'lilerin kurduğu parti algısı" biraz zorlama bir tespittir. Zaten 1 Nisan'da böyle bir algı hissedenler için temizlik yaşanacakmış… Adeta 1 Nisan şakası gibiler.
"HDP onurumuzdur" diyenler İP içinde azınlıktır. Böyle düşünenlerin artırılması 2019 hedefi için CHP-HDP uyumunu da artıracaktır.
Milliyetçiliği, Ülkücülüğü ve "MHP'lilerin kurduğu parti algısını" üzerlerinden attıktan sonra elbette bu uyuma daha rahat koşacaklardır.
Fakat milliyetçiliğin yükselen değer olduğu günümüzde, içine HDP kaçmış CHP'nin güdümündeyken bile istismarını da bırakmıyorlar.
Meral Akşener'in "Bizim milliyetçiliğimiz Ernest Renan'ın soyut milliyetçiliğidir." İfadesi de böyle bir istismardır. Ama kişiye göre milliyetçilik olmayacağı için buradaki istismarı da eline yüzüne bulaştırmaktadır. Hadi kişi üzerinden örnek verilecek olursa bu niye Ziya Gökalp, Atatürk değil de, dini, dili, kültürü, düşüncesi yabancı olan Fransızların ünlü düşünür, filozof, dil bilgini ve tarihçisi Ernest Renan'dır.
"Müslümanlar sadece cinayet işlemesini bilir" düşüncesiyle İslam'ı bilimin önünde en büyük engel olarak gösteren birisi nasıl olurda milliyetçilik adına referans kabul edilebilir. Türkleri barbar gören, Osmanlı düşmanı, ateist, İslam düşmanı birisi şimdi İP'li gençliğin fikir babası mı olacak?
İP'in il ve ilçe teşkilatlarına Meral Akşener'in yanında Ernest Renan'ın posterleri mi asılacak?
Partinin saygı duruşlarında Ernest Renan içinde mi özel zaman ayrılacak?
"Tanrım, eğer varsan ruhumu kurtar benim, tabii bir ruhum varsa." Diyerek daha Allah'ın varlığını kabul etmeyen birisiyle, millet varlığını ve milliyetçilik tarifini nasıl yapacaksınız?
Mitinglerinizde ne diye slogan atacaksınız "İP'imizi tutan Ernest Renan" diye mi?
Yeniçağ gazetesinden Arslan Bulut'un yahut Özcan Yeniçeri'nin yazılarında sürekli referans aldıkları Ernest Renan'ı Akşener'e pazarlayanda büyük ihtimal bu isimlerdir. Meral Akşener'de herhalde "Fransız birini kendime referans alırsam entelektüel görünürüm" diye düşünerek fikir babası olarak onu sundu.
Bu arada Ernest Renancı Arslan Bulut, İP'in parti programındaki "Eşit Vatandaşlık" ifadesi teröristbaşı Öcalan'ın patentindedir" diyordun, buna rağmen yine İP'in ucundan yağlıyor, ballıyorsun. Sence Ernest Renan'ın millet tanımına uyuyor mu "Eşit Vatandaşlık" kavramı?
Sonradan Diyarbakırlı olduğu ortaya çıkan Meral Akşener'in fikir babası Ernest Renan'ın İP'iyle nereye kadar gideceğini göreceğiz.
Hadi İP'liler binalarınıza Ernest Renan'ın posterlerini asmaya başlayın…