KALPLER, CÖMERTLİK SAYESİNDE TEMİZLENİR...

Zakir TERCAN

 

CÖMERT; eli açık, ikramcı, kerem sahibi. CÖMERTLİK; "insanın, sahip olduğu imkânlardan, muhtaçlara meşru ölçüler dâhilinde ve Allah rızasından başka hiç bir gaye gütmeden, ihsan ve yardımda bulunmasını sağlayan üstün bir ahlak kuralıdır."

CÖMERTLİK, kıyamet gününde insanı her türlü sıkıntı, elem ve kederden kurtarmaya vesiledir. (Bakara 2/222)

Bazı ayetlerde cömertlik alışverişe benzetilmekte; Allah Teâla’ya verilen bir borç olarak temsil edilmektedir. (Bakara 2/244; Maide, 5/13; Hadid, 57/11)

Kalpler cömertlik sayesinde temizlenir. Çünkü küfür ve nifaktan sonra kalbi karartan amillerden biri de, aşırı mal sevgisi ve servete bağlılık arzusudur.

Nitekim Kuranı Kerimde; "Serveti de düşkünce seviyorsunuz." (Fecr, 89/20) buyurulur. İşte bu sevgi ile insan, "Ben bu malı sarf edersem bana bir şey kalmaz" korkusuna düşer ve hemen şeytan harekete geçer. "Şeytan sizi fakirlikle korkutur, size cimriliği emreder." (Bakara, 2/268)

Oysaki Allah Teâlâ’nın bildirdiğine göre: "Mal ve servet insan için bir imtihandır." (Zümer, 39/49-52) bu imtihandan başarılı çıkmanın yolu da cömertliktir. (Tergabün, 64/15)

CÖMERT ALLAH'A YAKIN... İnsanların cömertlikten kaçmasının sebepleri başında; "Benim olan varlığı başkalarına niçin vereyim?" Duygusu ile "Başkalarına verirsem, benim varlığım azalır ve zaruret zamanında zahmete düşerim" düşüncesi gelir. İslam dini ise bu duygu ve düşünceyi kökünden kaldırmıştır.

İslam’a göre mal ve servet herhangi bir şahsın değildir. Mal ve servet yalnız Allah Teâlâ’nındır. Her şeyin gerçek Maliki Odur. (Ali İmran, 3/179)

* Kalpler cömertlik sayesinde temizlenir. Çünkü küfür ve nifaktan sonra kalbi karartan amillerden biri de, aşırı mal sevgisi ve servete bağlılık arzusudur.

* Kuranı Kerimde cömertlik, cihat ile aynı seciyede tutulmakta; Allah'ın insanlara verdiği rızıktan diğer kulların da yararlandırılması istenmektedir. (Bakara, 2/254)

HZ. PEYGAMBER, ŞÖYLE BUYURUYOR: "Cömert kişi, Allah a yakın, Cennete yakın, insanlara yakın ve Cehennem ateşinden uzaktır. Hasis insan, Allah’tan uzak, Cennetten uzak ve cehennem ateşine yakındır. Cömert cahil, ibadet eden cimriden Allah’a daha seçimlidir" (Tirmizi) gıpta edilecek kişilerden biride cömertlerdir. (Buhari)

 

Zakir TOPDUR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.