Osmaniye'de Her 4 Kişiden 1'i Sigara İçiyor

Osmaniye'de Her 4 Kişiden 1'i Sigara İçiyor

OSMANİYE Halk Sağlığı Dr. Müdürü Alper Latif Boz, yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarına göre kentte her 4 kişiden 1'inin sigara içtiğini, sigara kullananların ise yüzde 44,3'ünün bırakmayı denediğini söyledi.

 

Sigara kullanım sıklığı ve buna eşlik eden sosyodemografik özellikleri belirlemek amacıyla Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 7 ilçede belirlenen 880 hanede 18 yaş üstü kişiler üzerinde anket çalışması yaptı. Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Koca ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Umur Gürsoy tarafından eğitilen sağlık personelince 2014 yılı 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen anketin 1840'ı analize uygun bulunup istatistik programına kaydedildi.

EN YÜKSEK SİGARA KULLANIMI 26-35 YAŞ

Anketin sonuçlarına açıklayan Osmaniye Halk Sağlığı Dr. Müdürü Alper Latif Boz "Örneklemimizin yüzde 49'unu erkekler, yüzde 51'ini kadınlar oluşturmaktadır. Ankete yanıt verenlerin büyük çoğunluğunu yüzde 27'lik kısımla 26-35 yaş grubu oluşturmaktadır. Erkeklerin yüzde 41,4'ü, kadınların yüzde 10,2'si sigara kullanmaktadır. Düzenli olarak sigara kullandığını belirtenlerin oranı yüzde 25.5'dir. İlimizde her 4 kişiden 1'inin sigara kullandığı söylenebilir. Sigara kullanım sıklığı yaş ve cinsiye göre karşılaştırıldığında erkeklerde en çok yüzde 47,2 ile 46-55 yaş, kadınlarda yüzde 14,7 ile 36-45 yaşlarda görülmektedir. En yüksek sigara kullanım sıklığı 26-35 yaş aralığında olup, ikinci sırada 36-45 yaş, üçüncü sırada ise 46-55 yaşlar yer almaktadır" diye konuştu.

SİGARA KULLANIM SIKLIĞI GELİRİ YÜKSEK OLANLARDA DAHA FAZLA

En düşük sigara kullanım sıklığının yüzde 10'la 18-25 yaş aralığında olduğunu ifade eden Boz, şunları söyledi:

"Ankete yanıt verenlerin yüzde 28,6'sı yaşam boyu en az bir kez tütün ürünü tükettiğini belirtmiştir. Bu oran erkeklerde kadınlardan dört kat daha fazladır. İlk olarak sigaraya başlama yaş ortalaması 18.8'dir. Sigara kullanım sıklığı öğrenim durumlarına göre karşılaştırıldığında en yüksek oranı 39,2'i ile ilkokulu tamamlamış kişiler oluşturmakta, ikinci sırada yüzde 22,8 ile mesleki okul veya liseyi tamamlamış kişiler, üçüncü sırada ise yüzde 20,7 ile ortaokulu tamamlamış kişiler oluşturmaktadır. Sigara kullananların yüzde 44,3'ü bırakmayı denemiştir. Sigara kullananların yüzde 10.7'si aynı zamanda alkol tüketmektedir. Gelir durumunu beyan eden örneklemde sigara kullanım sıklığı en çok yüzde 75.1 ile 3 bin lira ve daha fazla gelire sahip kişiler olduğu görülmektedir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.