Kültür Mantarıyla Hayatını Kurtardı
Aydın Karacasu'da 2 çocuk annesi, 38 yaşındaki Gülden Kayış, sıfır sermayeyle başlaığı kültür mantarı yetiştiriciliği işinden yılda yaklaşık 50 bin lira gelir elde ediyor.
Çocuklarını tek başına yetiştiren Gülden Kayış, kazandığı parayla onların eğitimini, diğer yandan evinin geçimini sağlıyor.
Eşinden 5 yıl önce ayrılan Gülden Kayış, para sıkıntısı içinde kıvranırken Denizli'deki bir arkadaşından esinlenerek kültür mantarı yetiştiriciliği işine soyundu. Hiçbir yerden maddi destek almadan 85 metrekare kapalı alanda kültür mantarı yetiştirmeye başlayan Kayış, yılda 10 tona yakın ürün elde ediyor. Bu işe risk alarak başladığını anlatan Kayış, "Elimde, avucumda hiç nakit param yoktu. Sadece kredi kartım vardı. Kendi imkanlarımla sıfırdan başlayarak bu işe soyundum. Kredi kartımla raf, tohum, işçi parası gibi ihtiyaçlarımı karşıladım. Kültür mantarının ana yurdu olan Korkuteli'nden nasıl yetiştirileceği konusunda bilgi aldım. Bana vadeyle hazır toprak verebileceklerini, ilk hasatta borcumu ödeyebileceğimi söylediler. Böylece riski göze alarak, ilk adımımı attım" diye konuştu.
Kültür mantarının 45 günde yetiştiğini, ardından hasada başladığını belirten Kayış, 10'ar gün ara ile bir ay boyunca hasat yaptığını söyledi. Her hasatta elde ettiği 1.5-2 ton arasındaki ürünü toptan satarak her dönemde 8-10 bin, yılda 40-50 bin lira arasında gelir elde ettiğini sözlerine ekleyen Kayış, gece gündüz demeden çalıştığını vurguladı. Kültür mantarının piyasada çok tutulduğunu, satışı konusunda da sorun ile karşılaşmadığını dile getiren Kayış, toptan alıcıların kapıya kadar gelip ürünü aldıklarını belirtti.
KARACASU'YA ÖRNEK OLDU
Daha önce borçları olduğunu ve bu iş sayesinde borçlarından kurtulduğunu belirten Kayış, şöyle devam etti:
"Benim için çok kolay olmadı ama başardım. Arabam olmadığı için her gün 3 kilometre yolu yaya gittim, geldim. Bu işe başladığımda 'Yapamazsın, başaramazsın. Karacasu'da olmaz' diyerek bana engel olmaya, moralimi bozmaya çalışanlar olsa da hiçbirine kulak asmadım. Daha sonra başardığımı gördüklerinde 'Biz de yapalım, bize de göster' demeye başladılar. Geçim sıkıntısı çeken, ek gelir isteyen herkes bu işi yapabilir. Bana kimse göstermedi, yeterince destek olmadı ama ben bu işi yapmak isteyenlere yardıma hazırım. Benim böyle bir şansım yoktu."
Kayış, bundan sonraki hedefinin, kültür mantarı üretimini çok daha iyi yerlerde yapmak ve bu alanda bölgede bir numara olmak olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.