Reddi Miras Nasıl Yapılır? Kimler Reddi Miras Yapabilir? 5 Maddede Reddi Miras Detayı..

Reddi Miras Nasıl Yapılır? Kimler Reddi Miras Yapabilir? 5 Maddede Reddi Miras Detayı..

Miras bırakanın vefatının ardından mirası kabul etmek istemeyen binlerce kişi reddi miras konusunu araştırıyor. Peki kimler reddi miras yapabilir? Reddi miras nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

Reddi Miras Nedir?

Türkiye'de son zamanlarda miras ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Miras bırakanın vefatının ardından mirası kabul etmek istemeyen binlerce kişi reddi miras konusunu araştırıyor. Mirasın reddi, mirasçının tek taraflı bir irade beyanıyla miras bırakanın her türlü borç ve alacaklarıyla beraber ortaya çıkan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesi anlamına geliyor. Mirası reddeden mirasçı, mirastaki haklarından feragat etmiş olur ve miras paylaşımına katılamaz.

Kimler Reddi Miras Yapabilir?

Türk Medeni Kanunu'na göre, miras bırakanın yasal mirasçıları ve mirasçı olarak atanmış mirasçıları mirası reddetme hakkına sahiptir. Miras bırakanın kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet yasal mirasçı olarak kabul edilir. Ayrıca, miras bırakanın borçlarından dolayı sorumlu olmamasına rağmen vasiyetname alacaklıları da mirası reddetme hakkına sahiptir.

Her yasal ve atanmış mirasçı, mirası reddetme hakkına sahip olmakla beraber, mirasın reddi beyanında bulunabilmek için mirasçının fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir. Mirasın reddinin, bizzat mirasçı tarafından yapılması gerekmiyor, özel yetkiye sahip bir temsilci tarafından da reddi miras yapılabiliyor.

Reddi Miras Nasıl Yapılır?

Mirasın reddi, ilgili mirasçı tarafından yapılan bir irade beyanıyla yapılabiliyor. Buna ilişkin reddi miras davası açılması gerekiyor. Reddi miras davası, miras bırakanın öldüğü yerin yer aldığı sulh hukuk mahkemesine yapılacak bir beyanla açılabiliyor. Reddi mirasın yapılmasıyla beraber, sulh hukuk mahkemesinin özel kütüğüne bu beyan kaydedilerek talep edilmesi halinde mirasçıya da mirası reddettiği ile ilgili belge veriliyor.

Reddi mirasın kayıtsız, şartsız olması ve süresi içinde yapılması gerekmektedir. Mirasın reddedilmesi için, miras bırakanın ölümünden itibaren 3 ay içinde işlemlerin yapılması gerekiyor. Reddi miras, sözlü ya da yazılı bir beyanla yapılabiliyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor ve süresi içinde yapılan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge alabiliyor. Mirasçıların mirasın bir kısmını kabul edip, geri kalanını reddetmek gibi bir olasılığı bulunmuyor.

Reddi Mirasta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mirasçılar, mirası reddederken, kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını tasfiyeden önce talep edebilirler. Bu durumda, mirasın reddi, sulh hâkimi tarafından daha sonra gelen mirasçılara bildirilir; bunlar bir ay içinde mirası kabul etmezlerse reddetmiş olarak kabul edilirler.

Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse, onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerinin olur. Atanmış mirasçılardan biri reddederse, payı, miras bırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, miras bırakanın en yakın yasal mirasçılarının olur. En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflâs hükümleri dikkate alınarak tasfiye edilir. Altsoyun tamamının mirası reddetmesi durumunda ise bunların payı sağ kalan eşin olur.

Reddi miras, mirasçıların haklarını koruyabilmeleri adına önemli bir haktır. Bu nedenle, mirasçılar, mirası kabul edip etmeme konusunda detaylı bir değerlendirme yapmalı ve yasal süreleri göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Mirasın reddi süreci, hukuki bilgi ve dikkat gerektiren bir süreç olup, bu konuda uzman bir avukattan destek almak faydalı olacaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.