MHP'li Yönter Sordu: TARSİM'in Dolandırıldığı Doğru mu?

MHP'li Yönter Sordu: TARSİM'in Dolandırıldığı Doğru mu?

MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın cevaplandırılması istemiyle soru önergesi hazırlayıp meclise sundu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba’nın cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Milletvekili İzzet Ulvi Yönter, “Ülkemizde de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düşünülmüş ve bu amaçla 14/06/2005 tarihli 5363 Sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır. Kanun kapsamında tarım sigortaları alanında faaliyet göstermek isteyen sigorta şirketleri ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş ile sözleşme yapmak, kapsama alınacak riskler ve prim desteğinin belirlenmesi için çalışmalar yaparak önermek ve uygulamada karşılaşılan sorunları tespit etmek, bunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak üzere Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu'nu görevli ve sorumlu kılmıştır. Kurul’un ilk üyeleri 16 Ocak 2006 tarihinde Bakan oluru ile atanmışlar ve göreve başlamışlardır.

11 yıldır faaliyet gösteren TARSİM’le ilgili geçtiğimiz günlerde Jandarma KOM birimlerince, TARSİM bünyesinde yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkartılan 24 şüphelinin yakalanması için Batman merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendiği, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Hakkari'de de düzenlenen operasyonlarda 19 kişinin gözaltına alındığı, soruşturma kapsamında 5 kişinin de arandığı haberleri yazılı ve görsel basında yer almıştır. Haberlerde haklarında gözaltı kararı bulunan şüpheliler arasında bulunan ekspertizlerin düzenledikleri sahte raporlarla arsa sahiplerine haksız yere hasar ödemesi yapılmasını sağladıkları ve bu yolla TARSİM'i 6 milyon zarara uğrattıkları ifade edilmektedir.” dedi.

Yönter, bu kapsamda meclise verdiği yazılı soru önergesinde; “Türkiye genelinde TARSİM sigortası yaptıran çiftçi sayımız kaçtır? Coğrafi bölgelerimiz itibariyle sigortalı çiftçi sayıları ne şekildedir? 2006 yılından itibaren çiftçilerimize yıllar itibari ile TARSİM tarafından ödenen tazminat tutarları ne şekilde gerçekleşmiştir? TARSİM’in dolandırıldığına dair yazılı ve görsel basında yer alan operasyon haberleri doğru mudur? Doğru ise soruşturma ihbar sonucu mu başlatılmıştır? TARSİM’in bu olaydaki zararı ne boyuttadır? TARSİM’in önceki yıllarda ödediği tazminatlarda da haksız ödeme yapılıp yapılmadığına dair bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu konuda açılan başka soruşturma mevcut mudur?  Yapılan çalışmalar nelerdir?” diye sordu.

14.11.2017

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

İzzet Ulvi YÖNTER MHP İstanbul Milletvekili Ülkemizde de tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düşünülmüş ve bu amaçla 14/06/2005 tarihli 5363 Sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" çıkarılmıştır. Kanun kapsamında tarım sigortaları alanında faaliyet göstermek isteyen sigorta şirketleri ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş ile sözleşme yapmak, kapsama alınacak riskler ve prim desteğinin belirlenmesi için çalışmalar yaparak önermek ve uygulamada karşılaşılan sorunları tespit etmek, bunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmak üzere Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu'nu görevli ve sorumlu kılmıştır. Kurul’un ilk üyeleri 16 Ocak 2006 tarihinde Bakan oluru ile atanmışlar ve göreve başlamışlardır.

11 yıldır faaliyet gösteren TARSİM’le ilgili geçtiğimiz günlerde Jandarma KOM birimlerince, TARSİM bünyesinde yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkartılan 24 şüphelinin yakalanması için Batman merkezli 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendiği, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Hakkari'de de düzenlenen operasyonlarda 19 kişinin gözaltına alındığı, soruşturma kapsamında 5 kişinin de arandığı haberleri yazılı ve görsel basında yer almıştır. Haberlerde haklarında gözaltı kararı bulunan şüpheliler arasında bulunan ekspertizlerin düzenledikleri sahte raporlarla arsa sahiplerine haksız yere hasar ödemesi yapılmasını sağladıkları ve bu yolla TARSİM'i 6 milyon zarara uğrattıkları ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; Türkiye genelinde TARSİM sigortası yaptıran çiftçi sayımız kaçtır? Coğrafi bölgelerimiz itibariyle sigortalı çiftçi sayıları ne şekildedir?

2006 yılından itibaren çiftçilerimize yıllar itibari ile TARSİM tarafından ödenen tazminat tutarları ne şekilde gerçekleşmiştir? T

ARSİM’in dolandırıldığına dair yazılı ve görsel basında yer alan operasyon haberleri doğru mudur? Doğru ise soruşturma ihbar sonucu mu başlatılmıştır? TARSİM’in bu olaydaki zararı ne boyuttadır?

TARSİM’in önceki yıllarda ödediği tazminatlarda da haksız ödeme yapılıp yapılmadığına dair bir inceleme başlatılmış mıdır? Bu konuda açılan başka soruşturma mevcut mudur?  Yapılan çalışmalar nelerdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.