TURAN’A
Türk Dünyası 7 bağımsız ve 15 özerk devlete sahip.
Turan idealinin en fazla olgunlaştığı Türk devleti Türkiye’dir. Çünkü Türkiye hem Türk dünyasının hem de İslam dünyasının lokomotif ülkesi konumundadır. Turan’a giden yolu Türkiye dışında başka bir ülkenin açabilmesi mümkün değildir.
Bugün için Turan denince sınırların kalktığı tek bir devlet yerine Avrupa Birliği benzeri bir Türk Birliği ulaşılabilir bir hedef olarak görülmektedir. Türk Birliği’ne giden yolda hiç şüphesiz kültürel, ekonomik, siyasal ve askeri alanda devletler arasında işbirliğini tahsis etmek ve bazı alanlarda ise entegrasyonu sağlamak gerekir.
Kültürel alanda işbirliğini daha da etkin hale getirebilmek için İsmail Gaspıralı’nın dediği gibi “Dilde ve fikirde birlik” Türk Birliği’ni gerçekleştirmek isteyenlerin sloganı olmalıdır. Bağımsız ve federal devletlerin ortak bir dil geliştirebilmek adına Latince alfabeye geçişleri bu manada önemli bir ilerleme olacaktır. İlerleyen aşamada ise İstanbul Türkçesi esas alınarak ortak bir yazı ve konuşma diline geçilmesi muazzam derecede önem arz etmektedir. Öğrenci değişim programları ve Türkçenin farklı lehçelerinin eğitim kurumlarında öğretilmesi kültürel entegrasyonun gerçekleştirilebilmesi adına önemlidir. Dil birliği sağlandığı taktirde farklı lehçelere rağmen tamamı Türkçe konuşan Türk dünyası kültürel birliğini ortak köklerine inerek kendiliğinden gerçekleştirecektir.
Ekonomik açıdan Türk Birliği’ni değerlendirecek olursak 2016 verilerine göre Bağımsız devletlerimizden Türkiye 857.7 milyar, Kazakistan 133.6 milyar, Özbekistan 67.2 milyar, Azerbaycan 37.84 milyar, Türkmenistan 36.1 milyar, Kırgızistan 6.5 milyar ve KKTC 2.9 miyar dolar gayri safi yurtiçi hasılaya sahip. Tüm devletlerin ekonomisini bir bütün olarak düşünürsek bu rakam 1.2 trilyon dolara ulaşmaktadır.
Türk dünyası ekonomik olarak yeterli ölçüde bir büyüklüğe sahip değil. Fakat Türk Birliği’nin oluşturacağı sinerji tüm Türk devletlerinin ekonomik olarak gelişmelerine önemli derecede katkı sağlayabilir. Türkiye’nin öncülüğünde diğer bağımsız devletlerde gerçekleştirilecek kalkınma hamleleri hiç kuşkusuz birliğe ait diğer ülkelerin ekonomilerini geliştirecektir. Ayrıca olası bir Türk Birliği enerji kaynakları açısından son derece zengin olacağından ekonomik büyümeyi geliştirici etkide yapacaktır.
Kültürel ve ekonomik işbirliği temelli Türk Birliği doğal olarak kendini siyasal bütünleşmeye zorlayacaktır. Türk Birliği olarak geliştirilen dış politika üye ülkelerin dünya siyasi arenasında konumunu güçlendirecektir. Ayrıca Türk Birliğinin kısa vadede dünyada etkili ve güçlü bir birlik haline dönüşmesi kaçınılmazdır.
Avrupa Birliği, Arap Birliği vb. birlikler oluşturabilmişse hem soy hemde din birliğine sahip Türk dünyası neden Türk Birliğini oluşturamasın. Bundan 30 yıl önce Türk Birliği ulaşılması zor bir hedefti. Çünkü Türkiye ve KKTC dışında bağımsız Türk devleti yoktu. Bugün ise 7 bağımsız devlete sahibiz. Türk Birliğine federal devletlerin katılmasına bağlı oldukları devlerde ekonomik ve siyasal çıkarlarını gözeterek izin vereceklerdir.
Peki Türk Birliği yolunda ne durumdayız. Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı kısa adıyla TÜRKSOY diye bir kuruluşumuz var. TÜRKSOY’un önemli ve Türk dünyası için son derece yararlı faaliyetleri var. Türki cumhuriyetlerin tamamında Türkiye kadar olmasa da Türk Birliği düşüncesi yeşermekte. Daha fazlasını gerçekleştirebilmek için daha fazla çalışmak ise her Türk’ün görevi.
Allah gönlünde Türk Birliği sevdası olanları muvaffak eylesin…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.