Duygu Büyüktürkmen

Duygu Büyüktürkmen

Güney Kore ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Dostluğu

Güney Kore ve Kuzey Kore arasında çıkan savaş sonrasında Türkiye, Güney Kore tarafında yer almıştır.
İki ülke arasında ki dostluk o yıllardan günümüze kadar hala devam etmektedir.
Türkiye için Güney Kore bizim kardeş ülkemizdir.
Güney Kore ve Kuzey Kore arasında yaşanan savaştan ve bu savaşta Türkiye ‘nin katkılarından biraz bahsetmek isterim.

Kore Savaşı
Güney Kore'de Hanguk-jeonjaeng (Han-Guk Savaşı) veya Yugio sabyeon yani 25 Haziran Olayı, Kuzey Kore’de Chogukhaebang chŏnjaeng yani ( Vatan Kurtuluş Savaşı), 1950-1953 yılları arasında yapılan, Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki savaştır.
Soğuk Savaş’ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

cb88b7bd-5918-4baf-b8a4-4862b0a1b836.jpg


Türkiye’nin Bu Savaştaki Rolü

Türkiye, TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda verilen karar çerçevesinde Güney Kore'ye asker göndermiştir.

Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 259 subay, 18 askeri memur, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 erbaş ve er olmak üzere 5090 kişilik 1. Türk tugayı, 17 Eylül 1950'de İskenderun limanından hareket ederek 12 Ekim 1950'de öncü takım Busan limanına ulaştı ve 17 Ekim'de ana birliği de Busan'dan karaya çıktı.
Aynı gün Busan'dan hareket ederek 20 Ekim'de Taegu'ya vardı. Burada Amerikan teçhizatıyla donatılarak talimlere başladı. Türk Tugayı bir müddet cephe gerisindeki komünist gerillalarla mücadele ettikten sonra süratle kuzeye doğru ilerlemekte olan Birleşmiş Miletler ordularına katıldı.
10 Kasım'da Taegu'dan hareket ederek 21 Kasım'da Kunuri’ye ulaştı ve Amerikan 9. Kolordusu'nun sağ kanadına konuşlandırıldı.
24 Kasım 1950 sabahı kuzeye Çin sınırına doğru ilerleme emrini alan tugay Kunuri'den hareket ederek Kaechon, Sinnimni, Wawon boyunca Tokchon'a doğru yola çıktı.
Ancak Çin Halk Gönüllü birlikleri cephenin arkasına sızmaya başladı. Durumu fark eden Amerika ve Güney Kore birlikleri ricat etmeye başladılar.
Ancak Türk tugayına ricat emri geç ulaştı. 1.Tabur'un etrafı kuşatıldı, 1. Tabur süngülü çatışmaya girmek zorunda kaldı.
Ricat ( geri çekilme ) harekâtını sağlamak için sonuna kadar direnen 3. Tabur 9. Bölük imha edildi.
Geri kalan Türk birlikleri ise Chongchon nehri boyunca geri çekildi.
Savaşın başından Temmuz 1953'teki ateşkese kadar geçen sürede toplam 14.936 Türk askeri Kore'de görev aldı. Onların 721'i öldü, 175'i kayboldu, 234'ü esir düştü ve 2147'si yaralandı.
Böylelikle Türkiye yüzde 22'lik zayiat oranına ulaştı ve bu bakımdan ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldı.

1950’ li yılların çileli ve zor günlerinde iki ülke arasında kurulan kan ve can bağı günümüzde devam etmekte iki ülke arasındaki dostluk yapılan etkinlikler ve kültürel paylaşımlarla giderek pekişmektedir.
Ülkemizde hizmet vermekte olan ve Güney Kore’nin kültürünü bize en güzel biçimde aktarmayı hedefleyen Kore Kültür Merkezi
13 Ekim 2011 tarihinde Türkiye ‘nin başkenti Ankara ‘da kurulmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Duygu Büyüktürkmen Arşivi
SON YAZILAR