AKP DÖNEMİNDE KADIN OLMAK
Bu bir dram… Bunun dini imanı yok…
14 yıldır iktidarda olan birilerinin “kadın”ı kapattığı kafesin, “yarım mı tam mı kadın” olduğunu test eden zihniyetin, sadece doğurmak ve evde yemek yapmakla görevli görülen kadını “insan” yerine koymayan kafanın vardığı zirvenin sonucu…
Bir bilim kadını Sayın Op. Dr. Betül Görgen Hanımefendi’nin gönderdiği bir e-postayı sizlerle paylaşmak ve halimizi yorumsuz aktarmak istiyorum.
“Kadın”ın patır patır cinayetlere kurban gittiği bir devirde…
Bu, 21. yüzyılda Türkiye’nin içinde bulunduğu “çıkmaz sokak”ın görüntüsüdür!
Lütfen bu e-postayı sabırla okuyun…
“O YÖNETMELİK KIZLIK ZARINI GEÇEMEDİ”
“Öğle saatleriydi... Kadın doğum polikliniğin kapısı açıldı ve içeri 60’lı yaşların başında bir hanımla beraber kumral uzun saçlı hoş, genç bir kadın girdi.
Doktor hanım “Hoş geldiniz” diyerek şikâyetlerinin ne olduğunu sorduğunda, anne ağlamaklı bir sesle yanıt verdi:
“Aaah ah... keşke benim için gelmiş olsaydık ama kızım için geldik.”
Kızının 35 yaşında olduğunu, henüz evlenmediğini ve resim öğretmenliği yaptığını söyledi. “Kızımın atama sonuçlarını beklerken başımıza neler geldi?” diye devam etti.
Öğretmen hanım da ağlamaklıydı; “Ben kendi sağlığıma çok önem veririm doktor hanım ama şoktayım...”
Ailede daha önce bu kötü hastalığa yakalanan kimse yokmuş. Bekâr olduğu için de hiç kadın doğum bölümüne muayene olmamış.
HAMAMDA ÖĞRENMİŞ
Fakat memedeki kitlenin fark edilmesi çok ilginç... Bir gün hamama gitmişler, hamamda kese yapan kadın koltuk altındaki kitleyi fark etmiş. Onun üzerine yapılan tetkiklerde meme kanseri olduğu ortaya çıkmış ve acil ameliyat olması gerektiği sonrasında da kemoterapi yapılacağı söylenmiş.
Öğretmenin gözyaşları dinince doktor, ultrasonla muayenesini yaptı. Ameliyat sonrası ilaç tedavisiyle ilgili bilgi verdi ve bunun yumurtalıklarına vereceği zararı, önlem alınmazsa ilaç tedavisi sonrasında bebek sahibi olma şansının çok düşebileceğini anlattı.
Doktor, yumurta dondurma işleminden bahsetti. Anlattıkları arasında anne-kızın en çok dikkatini çeken bölüm “yumurta toplama işleminin vajinal ultrasonografiyle” yapılacak olmasıydı. Çünkü öğretmen hanım bakireydi ve bu işlem sonrasında bekâretini kaybedecekti!
Anne tam ikna olmuş görünmüyordu. Doktor bu işlemin olması için kızlık zarını bozmak zorunda olduğunu söylediğinde anne ciddi tepki verdi. Doktor, bu işlem sonrasında bekâretini hastanede yapılan işlem nedeniyle kaybettiğine dair resmi yazı da vereceklerini, bu konuda endişe etmelerinin yersiz olduğunu anlattı.
KANSERLİ ÖĞRETMEN BEKÂRETİ UĞRUNA...
Bir süre sohbet ettikten sonra, anne ve kızı olayın psikolojik şokundan biraz olsun uzaklaşmışlardı, hatta ameliyat sonrası göğüs estetiği ile ilgili bilgi aldılar.
Doktor, yumurta dondurmanın önemini ve böyle bir fırsatın mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini yineledi. “Yumurtaların dondurulacağı için kanseri yenince istediğin bir zamanda çocuk yapabileceksin” diye devam etti. Operasyon için gerekli tetkikleri tamamlamaları için anneyle kızını yolcu etti. İki üç gün sonrasına da gün verdi...
Beklenen gün geldiğinde anne ve kızı yeniden geldiler ancak bekâret konusundaki fikirleri değişmemişti. Anne, kızının bekâretinin bozulmamasını tercih etmişti. Her ne kadar eğitimli de olsa öğretmen hanım için de bekâret konusu önemliydi.
Güzel öğretmen kanser tedavisini yense bile ömür boyunca çocuk sahibi olamayacaktı. Evleneceği erkeğe bekâretini sunabilecek ancak çocuk veremeyecekti. Hem evleneceği erkeğin hem de kendisinin soyu da devam etmeyecekti...
O YÖNETMELİK ÇIKTI AMA KIZLIK ZARINA TAKILDI
Sağlık Bakanlığı’nın 6 Mart 2010’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile Türkiye’de kanser gibi zorunluluk hallerinde “sperm ve yumurta dondurma” işlemine izin verilmişti. 30 Eylül 2014’te yapılan yeni bir düzenleme erken menopoz riski olan henüz ailesini tamamlayamamış bireyler için de umut kaynağı haline geldi.
Birçok kadını ve erkeği sevindiren, hayata bağlayan o yönetmelik, hayatının baharındaki birçok genç kadın için kâbus oldu. İşlem sırasında bekâretin kaybediliyor olması nedeniyle ailelerin çoğu bu işleme izin vermiyor. Hastanelerde ve tüp bebek merkezlerinde dramatik tablolar yaşanıyor...”
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Sayın Op. Dr. Betül Görgen, toplumumuzda bekâret konusunun hala çok önemli bir tabu olduğuna dikkati çekiyor.
Önyargıları ve toplum baskısının yarattığı bakış açısını değiştirmenin zor olduğunu vurgulayan Görgen, “Ciddi bir kanser ameliyatı ve sonrasında göreceği ilaç tedavisinin doğurganlık üzerine olan olumsuz etkileri bile bekâret söz konusu olunca önemini yitiriyor. Bu konuda bilgilendirmeler yapılıyor hatta devletin sağlık kurumları da yumurta dondurma işlemini yapıyor ama buna karar veren ya da mecbur kalan kişi bakireyse ne olacak sorusuna yanıt ve çözüm yok. Toplumun büyük bir kısmı sağlık sebebiyle de olsa bekâretin kaybına olumlu bakmıyor” diyor.
Doktor Hanım, “Günümüzde pek çok kanser türünün ve özellikle de meme kanserinin genç kadınlarda görülme sıklığı artıyor. Genelde kariyer nedeniyle evlilik ve çocuk planlarını ertelemiş olan bu kadınlar zaten olayın şokunu atlatmaya çalışırken, onlara destek olacak ve doğru yönlendirecek kişilere ihtiyaç duyuyorlar.” açıklaması yaparken, bilimle gelenek arasına sıkışan insanlara bir çıkış yolu aralamak için sadece yönetmeliklerin ve uzman doktorların yeterli olmadığını söylüyor.
Op. Dr. Betül Görgen, “Dini kurumların yetkilileri başta olmak üzere toplumun kanaat önderlerinin bekâretin sağlık nedeniyle bozulabileceği konusunda bir söylem geliştirmeleri gerektiğini, yaşanan dramın yükünün kadın doğum ve tüp bebek uzmanlarının omuzlarında olduğunu anlatarak, bu gibi durumlarda sadece hastaya değil, hastanın ailesine de psikolojik destek verilmesi çağrısında bulunuyor.
“Sakız çiğnemek orucu bozar mı Hocam?” gibi zırvalarla Ramazan’ı idrak eden Müslümanlar ne zaman “aydınlık”, “ilim” ve “gerçek İslam” ile hayat sürecek?
Birileri bu yaraya bir parmak basabilir mi?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.