TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN DAYANDIĞI ESASLAR- 11
Türk milliyetçiliği, “Türk Cihân Hâkimiyeti”nin millî şecere ve menşe kaynaklarına istinat ettirildiğinde; maddî ve mânevî bakımdan zengin bir tarihî hakîkat alt yapısı “kültü” ve kültürünün ana besler damarı mahiyetindedir. Bu ana besler damar, bir takım menkıbelere, destânlara kaynaklık etmesi münâsebetiyle târihî akıştaki muazzam aynîlik hayret verecek derecede birbirini tamamlamaktadır.
Oğuz Han, Hazreti Hamza, Hazreti Ali, Seyyid Battal Gazî, Abdülkerim Satuk Buğra Han, Dede Korkut, Hoca Ahmed-i Yesevî, Danişmend Gazî, Saltık Gazî, Selçuk Bey’in babası Dukak ve Selçuk Bey ve Osman Gazî’ye atfedilen menkıbeler ve târihî akıştaki meydana gelen tecellilerin her biri birbirini tasdik etmiş vaziyettedir. Hâdiseler zinciri ayni ile vâki istikamette vuku bulmuştur. Bütün bunların târih içerisindeki inkişâfı; Türk milliyetçiliğinin Türk Milleti’ni her bakımdan kavrayıcı ve kuşatıcı, kuvvetlendirici ve güçlendirici bir hâle getirmiş ve İslâm’ın nûrlu suyu ile çelikleşmiştir. Buradaki ifâde edilen ve Türk Milleti tarafından takip edilen asıl mes’ele, her hangi bir şahıs veya zümrenin dâvâsı değil; topyekûn bir milletin ve onun cihân çapındaki “âleme nizâm verme” dâvâsıdır. Yüce Türk Milleti, bu “İlây-ı Kelimetullah” (Allah’ın (azze ve celle) dinini yaymak) dâvâsının gönüllü bayraktarlığını üzerine almış; bu mukaddes dâvâyı asırlarca uhdesinde şan ve şerefle taşımış ve temsil etmiştir.
Millet ve memleket çocuklarının târihî hakîkatleri bilmeye ve öğrenmeye ihtiyaçları vardır. Evvelâ destânlar devrinin tecellileri, sonra da târihî akışın bütün cesâmeti gözler önüne serilerek genç ve berrak dimağlara nakşedilmelidir.
TEFEKKÜR
Türk-İslâm Hâkanlığı: (Gök) Bilge Kağan Göktürk
(Ve) Karahanlı Satuk Buğra Han Müslüman Türk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.